Blog

Καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά στο μπαλκόνι σας

Γράφει η

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ασχολούνται σοβαρά με το τι θα βάλουν στο πιάτο τους. Τι πιο αγνό, λοιπόν, από τα δικά σας λαχανικά που έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας, με φροντίδα, χωρίς φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα;

Aν νομίζατε ότι αυτό είναι εφικτό μόνο για τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο βασιλικός, είναι ώρα να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε τις δικές σας ντομάτες και τα δικά σας μαρούλια στον κήπο του σπιτιού σας ή - αν δεν έχετε κήπο - σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας! Ένα είναι βέβαιο. Πως αν γευτείτε τα δικά σας λαχανικά, που μόλις έχουν κοπεί από το κλαδί, δύσκολα θα ξαναρίξετε στο καρότσι του σούπερ μάρκετ το σακουλάκι με την έτοιμη, πλυμένη και κομμένη σαλάτα…
Η όλη διαδικασία θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε έναν πιο οικολογικό τρόπο σκέψης, με βάση τη λογική «όλα χρησιμοποιούνται και τίποτα δεν πάει χαμένο». Η κουζίνα και ο κήπος σας άλλωστε μπορούν να σας τροφοδοτήσουν με υλικά που με βασικό εξοπλισμό και λίγο χρόνο μπορούν να μετατραπούν σε βιολογικό λίπασμα για τα φυτά σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης. Ρίχνοντας μέσα σε αυτόν όλα τα οργανικά υπολείμματα από την κουζίνα σας, θα μπορέσετε να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα και να αποφύγετε τα χημικά λιπάσματα.
Μπορούν να κομποστοποιηθούν:
• όλα τα υποπροϊόντα της κουζίνας (πράσινα, πορτοκαλί, κίτρινα ή μωβ απορρίμματα λαχανικών, κόκκοι καφέ, τσόφλια αυγών, φακελάκια τσαγιού, θρυμματισμένα κελύφη από γαρίδες και καβούρια κ.λπ.)
• τα προϊόντα κλαδέματος, τα πεσμένα φύλλα, τα υπολείμματα χλοοκοπής (υπό την προϋπόθεση ο χλοοτάπητας να μην έχει ψεκαστεί με εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα)
• η κοπριά των φυτοφάγων ζώων
• χαρτί (αυγοθήκες, ρολό χαρτιού κουζίνας κ.λπ.)
• ξηροί καρποί και τα περιβλήματά τους

Τι κερδίζετε καλλιεργώντας τα δικά σας λαχανικά
Μακροπρόθεσμα, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να είναι πιο οικονομική, όχι όμως στην αρχή, που θα πρέπει να επενδύσετε σε υλικά, εργαλεία και σπόρους. Πιο μεγάλο από το οικονομικό όφελος, είναι το όφελος σε γεύση και υγεία. Η καλλιέργεια των φυτών αποτελεί μια απασχόληση που προσφέρει ευχαρίστηση και μας κάνει να εκτονωνόμαστε και να χαλαρώνουμε. Όταν κόψετε τα δικά σας λαχανικά, θα τα απολαύσετε με διπλή χαρά, γιατί θα είναι ολόφρεσκα και θα αποτελούν δικό σας δημιούργημα! Ερευνητές από το Texas A & M University επιβεβαίωσαν τα παραπάνω, με μια μελέτη που έδειξε ότι άτομα που ασχολούνται με την κηπουρική, έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και χαράς για τη ζωή. Αν μάλιστα εμπλέξετε και τα παιδιά σας σε αυτή τη διαδικασία, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μάθουν να τρώνε λαχανικά. Όταν ένα παιδί μπαίνει στον κήπο και ασχολείται, βλέπει σιγά σιγά το λαχανικό να εξελίσσεται. Είναι επόμενο να χαίρεται που το βλέπει να μεγαλώνει, να περιμένει τη στιγμή που θα το κόψει και όταν γίνει αυτό, να θέλει να το δοκιμάσει.

Οφέλη για την υγεία
Η ενασχόληση με την κηπουρική μειώνει το στρες, αυξάνει την πνευματική διαύγεια και βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, όπου συμμετείχαν 3.310 γυναίκες, όσες δήλωσαν ότι ασχολούνταν με την κηπουρική ή με άλλες εργασίες στην αυλή, εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης.

Step by step
Eπιλέξτε τα λαχανικά που θέλετε να καλλιεργήσετε. Εύκολα για αρχή είναι: το μαρούλι, η ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ραδίκι, το σέλινο, ο άνηθος, ο μαϊντανός και το σπανάκι. Γενικά, όλα τα λαχανικά πολλαπλασιάζονται με σπόρο εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως η πατάτα (με τεμάχια), η αγκινάρα (με παραφυάδες) κ.ά. Προτιμήστε σπόρους αντί για τα ήδη ανεπτυγμένα φυτά του φυτώριου, γιατί αυτά έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένες συνθήκες, που μπορεί να είναι διαφορετικές από το δικό σας μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να μαραθούν.
Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος σε κάποια κοινότητα ανταλλαγής σπόρων, όπως π.χ. το Πελίτι (www.peliti.gr) ή η κιβωτός σπόρων Αιγαίου της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» (archipelago.gr/kivotos-sporon-egeou). Θα ανακαλύψετε μια τεράστια ποικιλία από σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες που δεν διατίθενται πλέον στο εμπόριο.
Πού; Το μέρος όπου θα τοποθετηθούν τα λαχανικά θα πρέπει να έχει ηλιοφάνεια και προστασία από τον δυνατό άνεμο. Βρείτε γλάστρες, ζαρντινιέρες, άδειους ντενεκέδες ή χρησιμοποιήστε καφάσια της λαϊκής και ξύλινες παλέτες. Τοποθετήστε μια σακούλα στο εσωτερικό της παλέτας, ανοίξτε μικρές τρυπούλες για την αποστράγγιση, προσθέστε χαλίκια και πάνω σε αυτά το κατάλληλο χώμα. Αν έχετε απορίες, συμβουλευτείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας.
Προετοιμασία. Προτιμήστε να αγοράσετε χώμα από κάποιο φυτώριο, συσκευασμένο και όχι από κάποιο χωράφι, το οποίο είναι πιθανό να είναι γεμάτο με ζιζάνια, σπόρους και υπολείμματα άλλων φυτών, με ασθένειες. Αν έχετε ήδη κήπο, περιφράξτε ένα κομμάτι και προετοιμάστε το έδαφος, ανακατεύοντας με τσάπα και φτυάρι το χώμα σε βάθος μέχρι περίπου 40 εκατοστά. Αφαιρέστε τις μεγάλες πέτρες και τα ζιζάνια και εμπλουτίστε το με κοπριά.
Ένα βήμα τη φορά. Μην είστε υπεραισιόδοξοι. Δεν είναι δυνατόν σε ένα μπαλκόνι να καλλιεργήσετε τα πάντα και από λίγο. Ξεκινήστε με αυτά που θεωρούνται πιο εύκολα και σας αρέσουν περισσότερο!

Μάρτιο και Απρίλιο φυτέψτε…
Τον Μάρτιο μπορείτε να φυτέψετε: Αρακά, κουκιά, μαρούλι, ραπανάκια, σπανάκι, βλήτα, καρότα, ρόκα, σκόρδα, κρεμμύδια, πράσο, μπρόκολα, κουνουπίδια, μελιτζάνες, πιπεριές, πιπερίτσες τσίλι, τομάτες, τοματάκια cherry, αγγούρια, κολοκύθια, φασόλια, αμπελοφάσουλα, φράουλες, παντζάρια, πεπόνια, καρπούζια, σέλινο, βασιλικό, άνηθο, λεβάντα και μαϊντανό.
Τον Απρίλιο φυτέψτε: Aγγούρια, αρακά, βλίτα, κουκιά, μαρούλι, καρότα, κρεμμύδια, καρπούζια, κολοκύθια, πράσο, πεπόνια, πιπεριές, πιπερίτσες τσίλι, μελιτζάνες, ρόκα, σκόρδα, τομάτες, τοματάκια cherry, φασόλια, αμπελοφάσουλα.

Πόσο χρόνο έχετε;
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, προτιμήστε να καλλιεργήσετε μαρούλια και λοιπά σαλατικά, καθώς και κρεμμύδια και αρωματικά φυτά. Ιδίως τα αρωματικά φυτά, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος ή ο άνηθος, δεν χρειάζονται πολλή περιποίηση, παρά μόνο λίγο νερό μια φορά κάθε 2-3 μέρες.
Μερικές ώρες την εβδομάδα αρκούν για ένα μικρό παρτέρι ή μια γωνία στη βεράντα, αλλά οι μεγάλες εκτάσεις απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο.

Φτιάξτε τα δικά σας λαχανικά…
• για να ξέρετε τι τρώτε
• για να απολαμβάνετε τη φυσική γεύση των λαχανικών
• για να βελτιώσετε την υγεία και τη διάθεσή σας
• για να ομορφύνετε το μπαλκόνι και την ταράτσα σας
• γιατί στην ταράτσα τα φυτά δημιουργούν φυσική θερμομόνωση
• γιατί τα φυτά στις πόλεις βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα

Πηγή: https://goo.gl/x8ssRn

Δείτε επίσης

Bee yourself

To pharmacybee είναι μια μεγάλη online παρέα

Στείλε μας το άρθρο σου

Το καλάθι είναι άδειο