Blog

Μανιτάρια φρικασέ με κόκκινη κινόα & σπαράγγια από τον Θοδωρή Μήτση

Γράφει ο
Tα μανιτάρια Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, γιατί  οι ποσότητες  λίπους που περιέχουν  είναι αμελητέες. Είναι σημαντική πηγή  φυτικών ινών και  έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας (υψηλής βιολογικής αξίας), χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). σε συνδυασμό με τα σπαράγγια και την γνωστή μας κινόα (επίσης  εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης), δημιουργούμε ένα γεύμα με πολλές βιταμίνες   συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ. Η συνταγή πιο κάτω αποτελεί μια εναλλακτική μορφή του παραδοσιακού φρικασέ, είναι gluten free και μπορεί να μετατραπεί σε vegan  :)
υλικά για 2 άτομα
 
150 γρ. (τέταρτα)μανιτάρια κρεμίνι
¼ μάτσο σπαράγγια φέτες
2 κουτ.σουπ.κινόα κόκκινη
½ τεμ.κρεμμύδι ξηρό φέτες
2 μέτρια κρεμμύδι φρ. φέτες
1 κουτ.σουπ.άνηθος ψιλοκ.
½ κουτ.σουπ.μαϊντανός ψιλοκ.
1 κουτ.σουπ μάραθος ψιλοκ.
 Ανάλογο αλάτι/πιπέρι
¼ κουτ.γλυκαλάτι/πιπέρι.κόλιανδρο σκόνη
2 ½ κουτ.σουπ ελαιόλαδο
1 τεμ.αυγά (κρόκος)
1 κουτ.σουπ.αλεύρι βρώμης
1 τεμ.λεμόνι χυμός
3 ½ κουπ.ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση :
 
Σε μέτρια κατσαρόλα προσθέτω το ελαιόλαδο  και σοτάρω  τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια και τα καθαρισμένα σπαράγγια. Σβήνω με τον ζωμό λαχανικών, προσθέτω  την κινόα, τον μισό άνηθο και τα αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά (προσέχω τα υγρά). Μόλις είναι έτοιμα (20-25 λεπτά περίπου) αφαιρώ από τη φωτιά.  Για το εναλλακτικέ αυγολέμονο … σε σκεύος ανάμειξης προσθέτω τον κρόκο αυγού το αλεύρι βρώμης, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με μια κουτάλα προσθέτω σιγά σιγά λίγο  ζωμό από την κατσαρόλα σε κορδόνι και ανακατεύω καλά. Μόλις το μείγμα μου αποκτήσει μια σχετική θερμοκρασία το προσθέτω σιγά σιγά πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύω απαλά. Τα μανιτάρια θα αρχίσουν να χυλώνουν…! Το πόσο χυλωμένα τα θέλουμε εξαρτάτε από εμάς. Προσθέτουμε ανάλογα περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι βρώμης. Τέλος προσθέτω τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και ανακατεύω. Διορθώνω τη γεύση από αλάτι/πιπέρι και είμαστε έτοιμοι!
 
Ps: για τους φίλους vegan… απλά θα πρέπει να αφαιρέσετε τον κρόκο αυγού!
 
 
Το καλάθι είναι άδειο