Blog

Ινδική πατατοσαλάτα

Γράφει η
Μία καλά οργανωμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να δώσει στον οργανισμό μας αρκετά οφέλη για την υγεία:
 
  • μείωση επιπέδων χοληστερίνης
  • μείωση αρτηριακής πίεσης
  • μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
  • μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου
  • υγιές βάρος
 
Η σημερινή συνταγή, ινδική πατατοσαλατα, είναι η τέλεια συνταγή. Είναι εύκολη να γίνει, γεμάτη θρεπτικά συστατικά και διαφορετική από τα συνηθισμένα.
 
Βασικά είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ πατατοσαλάτα. Εντάξει, ίσως μεροληπτώ λιγάκι, αλλά σκεφτείτε ότι ακόμα δεν την έχουμε βαρεθεί και την έχω φτιάξει αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα, μαζί με τις μπάλες ποπκορν από την προηγούμενη βδομάδα (ισορροπία πάνω απ’όλα!).
 
Οι πατάτες baby έχουν ψηθεί με αρωματικά μπαχαρικά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια ανακατεύονται με ζουμερό καρότο, φέτες αγγουριού και φρέσκια ρόκα. Τα κομματάκια πίτας και η γλυκόξινη ντρέσινγκ από μάνγκο φέρνουν ακόμα περισσότερο άρωμα σε αυτήν την απλή σαλάτα.
 
Αυτή η σαλάτα μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα για ένα γρήγορο μεσημεριανό ή βραδινό. Το μόνο συστατικό που χρειάζεται μαγείρεμα είναι η πατάτα, επομένως μπορείτε να τις βράσετε και να τις σωτάρετε για αυτή τη σαλάτα (αλλά και να βράσετε παραπάνω ίσως πατάτες στην ημέρα προετοιμασίας σας για επιπλέον γεύματα). Αφού μαγειρέψετε τις πατάτες, το μόνο βήμα που μένει είναι να κόψετε τα λαχανικά και να φτιάξετε μία απλή ντρέσινγκ από τσάτνεϋ (ή μαρμελάδα) και λεμόνι. Αυτό ήταν!
 
Για να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα στις αρχές της εβδομάδας μπορείτε να ανακατέψετε όλα τα λαχανικά μαζί σε ένα μεγάλο τάπερ και να αποθηκεύσετε τη ντρέσινγκ σε ένα μικρό δοχείο ώστε να τη ρίξετε από πάνω όταν είστε έτοιμοι να την καταναλώσετε. Μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό αρκετών γευμάτων ή να είναι ένα με δύο εύκολα και ελαφριά βραδινά γεύματα.
 
Ή μπορείτε εναλλακτικά απλά να μαγειρέψετε τις πατάτες και να ετοιμάσετε όλη την υπόλοιπη σαλάτα όταν είστε έτοιμοι να την καταναλώσετε.
 
Ό,τι και να κάνετε, η σαλάτα αυτή είναι ένας ιδανικός τρόπος να απολαύσετε μία διαφορετική σαλάτα μέσα στη νηστεία χωρίς να ξοδέψετε πολλές ώρες στη κουζίνα.
 
 
Ινδικη Πατατοσαλατα
 
Συγγραφέας: Σταυρούλα Κρίκη
 
Μερίδες: 4
 
Συστατικά
 
800 γραμμάρια πατάτες baby
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κόλιανδρο, σκόνη
1 κ.γ. κύμινο, σκόνη
½ πράσινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
100 γραμμάρια ρόκα
½ αγγούρι, κομμένο σε φέτες
1 καρότο, σε κορδέλες
4 κ.σ. τσάτνεϋ μάνγκο (εάν δεν βρείτε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μαρμελάδα βερίκοκο)
ο χυμός από ½ λεμόνι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 λάιμ, το ένα στυμμένο και το ένα κομμένο στα 4
1 κ.γ. σουσάμι
Μία ελληνική ή αραβική πίτα ψημένη και κομμένη σε κομματάκια
 
Εκτέλεση
 
Βράστε μία μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένου νερού και μαγειρέψτε τις πατάτες για 15 λεπτά. Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, στραγγίξτε και αφήστε τες να στεγνώσουν, όπως είναι καυτές, για 5 λεπτά.
Στο μεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε τη σκόνη κόλιανδρου και κύμινου μαζί με το τσίλι και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν έντονα αρώματα. Προσθέστε τις πατάτες και με το πίσω μέρος από μία σπάτουλα, πιέστε τες ελαφρά να "σκάσουν" και να είναι πιο επίπεδες. Μαγειρέψτε τις πατάτες σε μεσαία προς υψηλή φωτιά για 5 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανές.
Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, προσθέστε το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό και συνεχίστε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά.
Ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ τη ρόκα, το αγγούρι, το καρότο. Ρίξτε μέσα το μείγμα πατάτας, προσθέστε το χυμό λάιμ και ανακατέψτε.
Μοιράστε τη σαλάτα σε 2 πιάτα και πασπαλίστε με το σουσάμι και τα κομματάκια πίτας.
Συνδυάστε το τσάτνεϋ με το λεμόνι σε ένα μπολ και ρίξτε τη ποσότητα που επιθυμείτε πάνω στη σαλάτα. Σερβίρετε με τα κομμάτια λάιμ στο πλάι.
 
Το καλάθι είναι άδειο