Blog

Το θαλασσινό αλάτι αξίζει το βάρος του σε χρυσό

Γράφει η
Ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι: Για πιο λόγο να το επιλέξω;
 
Το αλάτι είναι απαραίτητο για την ζωή και την καλή υγεία. «Αξίζει το βάρος του σε χρυσό» έλεγαν οι αρχαίοι και δεν είναι τυχαίο πως η λέξη αμοιβή στην αγγλική γλώσσα που είναι salary προέρχεται από τη λατινική λέξη salt (αλάτι), επειδή οι Ρωμαίοι συχνά ελάμβαναν την αμοιβή τους σε αλάτι.
 
Η ιστορία του αλατιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου επειδή είναι απαραίτητο για την επιβίωση του. Το έμβρυο αναπτύσσεται στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης αλάτι. Ένα μέσο ενήλικο ανδρικό  σώμα περιέχει 90 γρ νάτριο, από τα οποία τα μισά βρίσκονται στο αίμα και σε άλλα υγρά του σώματος, πάνω από το 1/3 βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο στα κύτταρα του σώματος.
 
Το αλάτι βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο είναι φορέας ενέργειας και υπεύθυνο για τη μεταφορά μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς τους μυς, μέσω του νευρικού συστήματος.
 
Το νάτριο και το χλώριο βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ελέγχουν την ισορροπία των υγρών και διατηρούν τις σωστές συνθήκες για τη λειτουργία μυών και νεύρων. Το νάτριο διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.
 
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου όμως μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και αυτά να αποτελέσουν αιτία για καρδιακή νόσο ή/και εγκεφαλικά επεισόδια.
 
Στη αγορά, μπορούμε να βρούμε δύο διαφορετικούς τύπους άλατος: Ακατέργαστο ή ΜΗ ραφιναρισμένο αλάτι (θαλασσινό αλάτι), το οποίο αποτελείται από  84% χλωριούχο νάτριο και 16% άλλα μέταλλα και το Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο αλάτι, το οποία αποτελείτε από 97,5% χλωριούχο νάτριο (NaCl) και περίπου 2,5% χημικά πρόσθετα.
 
Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία του  φυσικού  θαλασσινού άλατος. Το φυσικό ανεπεξέργαστο αλάτι είναι ένα εξαιρετικό καρύκευμα που διεγείρει τη σιελόρροια και εκτός από την ανώτερη γεύση του, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να αντικαταστήσετε το κοινό ιωδιούχο αλάτι με θαλασσινό.
 
Ελένη Ν. Φουσέκα
 
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο