Blog

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το λάδι και τις ελιές

Γράφει η
ΕΛΙΕΣ
 
Οι ελιές είναι οι «μητέρες» του λαδιού αλλά ως τρόφιμα δεν αποτελούν ταυτόσημα προϊόντα με αυτό. Οι ελιές σε κάποια στοιχεία υστερούν του «παιδιού» τους και σε κάποια άλλα υπερέχουν.
Το λάδι, επειδή στην παραγωγή του αξιοποιείται και το κουκούτσι της ελιάς, είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την αντιοξειδωτική της δράση.
Το λάδι, επίσης, έχει τον τετραπλάσιο σίδηρο από την ελιά, όπως και χαλκό.
Η ελιά, από την άλλη, διαθέτει 60 φορές παραπάνω ασβέστιο από το λάδι και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.
Ακόμη, η ελιά έχει τριακόσιες φορές παραπάνω βιταμίνη Α - σε μορφή β-καροτενίων.
 
ΛΑΔΙ
 
Το ελαιόλαδο είναι το πιο φιλικό λάδι για το σώμα και τους ιστούς του, της καρδιάς συμπεριλαμβανομένης.
Η μεγάλη χρησιμότητά του έγκειται αφενός στη βιταμίνη Ε που περιέχει, αφετέρου στο γεγονός ότι η συχνή χρήση του αποκλείει ή περιορίζει δραστικά την κατανάλωση άλλων ειδών λαδιού ή λίπους, που είναι πιθανόν βλαβερά για την υγεία.
Το ελαιόλαδο είναι υγιεινό και χρήσιμο, αλλά παρέχει και πολλές θερμίδες. Το καλύτερο λάδι είναι το βιολογικό. Δεύτερη επιλογή είναι το παρθένο ελαιόλαδο και το έξτρα παρθένο - 'όχι εκείνο που αναφέρεται μόνον ως «αγνό» ή «γνήσιο».
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο