Blog

Κερωμένα εσπεριδοειδή. Τρώγονται;

Γράφει η
Στα εσπεριοδοειδή χρησμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι για την επεξεργασία ή και την συντήρηση τους. Οι μέθοδοι αυτοί ειναί: το πλύσιμο με απορρυπαντικά – μυκητοκτόνα, το κέρωμα με υδατοδιαλυτά κεριά, ταχέως στεγνώματος, κερια για βιολογικά φρούτα, κεριά, καθώς επίσης και καπνογόνα- μυκητοκτόνα για συντήρηση των φρούτων σε ψυκτικούς θαλάμους.
Το κέρωµα της επιφάνειας των οπωροκηπευτικών προϊόντων αποτελεί µία µέθοδο επεξεργασίας που χρησιµοποιείται για ορισµένα προϊόντα, στα οποία περιλαµβάνονται τα εσπεριδοειδή, τα µήλα, οι πιπεριές και τα αγγούρια. Καθυστερεί τον ρυθµό απώλειας υγρασίας ενώ διατηρεί τη σπαργή και την αφράτη υφή του και µπορεί να µεταβάλει την εσωτερική ατµόσφαιρα του προϊόντος.
 
Εφαρµόζεται κυρίως λόγω του αισθητικού της αποτελέσµατος: το κερί γυαλίζει τηνεπιδερµίδα και δίνει στα προϊόντα µία πιο λαµπερή όψη σε σύγκριση µε εκείνα που δεν έχουν δεχτεί κέρωµα. Ωστόσο, προβλήµατα ενδέχεται να εµφανιστούν σε περίπτωση χρήσης µη καταχωρηµένων παρασκευασµάτων ή σε περίπτωση που η επιδερµίδα καταναλώνεται από ανθρώπους ή δίδεται ως τροφή σε ζώα.
 
Για κέρωμα συνήθως χρησιμοποιείται παραφίνη και είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στα εισαγόμενα λεμόνια και σπάνια στην Ελλάδα μιας και οι αποστάσεις μεταφοράς τους είναι μικρές.
 
Τα κερωμένα φρούτα αναγνωρίζονται εξαιτίας της υπερβολικά αφύσικης γυαλάδας της φλούδας τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το ξύσμα τους και φυσκιά να μην καταναλώνονται με το φλούδι.
 
Το καλάθι είναι άδειο