Blog

Mince pies μικρά κομψά ταρτάκια

Γράφει η
Tα μικρά ταρτάκια, γνωστά και ως mince pies, εμφανίστηκαν τον 13ο αιώνα, όταν τα μπαχαρικά της Ανατολής έκαναν την εμφάνισή τους στη Βρετανία και βρήκαν τη θέση τους σε μια αρχικά αλμυρή τάρτα με κιμά και αποξηραμένα φρούτα.
Βέβαια, η mince pie απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου και όταν αναβίωσε, έγινε πιο εκλεπτυσμένη και ως τη Βικτωριανή εποχή είχε εξελιχθεί στα ατομικά γλυκά ταρτάκια με μαρμελάδα αποξηραμένα και γλασαρισμένα φρούτα, μπαχαρικά και ποτό.
 
Για 30 κομμάτια η ακόλουθη συνταγή:
 
για τη γέμιση:
 
225γρ. μήλα πράσινα
100 γρ. βούτυρο
175 γρ. μαύρες σταφίδες
225 γρ. ξανθιές σταφίδες
100 γρ. φλούδες κομμένες σε κυβάκια από λεμόνι, πορτοκάλι, lime
175 γρ. μαλακή μαύρη ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
50 γρ. κράνα
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού ginger σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 σφηνάκι κονιάκ
 
για τη ζύμη:
 
1 κιλό αλέυρι
1/2 κιλό βούτυρο φρέσκο
νερό όσο πάρει
 
Εκτέλεση
 
Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ένα μείγμα. Επειτα προσθέτουμε νερό, όσο πάρει, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και να μη κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και την πλάθουμε με τα χέρια μαζί με λίγο αλευράκι για να μην κολλάει. Την καλύπτουμε με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
 
Γέμιση: Σε ένα πυρίμαχο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τις μαύρες και τις ξανθές σταφίδες, τις φλούδες από τα φρούτα, τη ζάχαρη, τα κράνα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό των φρούτων. Ανακατεύουμε ξανά. Ξεφλουδίζουμε το μήλο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε. Το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ και ανακατεύουμε πάλι, καλά όλα μαζί τα υλικά. Φουρνίζουμε το μείγμα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το περιχύνουμε με το κονιάκ, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
 
Αφού ζύμη και γέμιση κρυώσουν, παίρνουμε έναν πλάστη, λίγο αλεύρι δύο στρογγυλά τσέρκια (για να κόψουμε τη ζύμη), φορμάκια για μάφιν (ανά δωδεκάδες) και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα γλυκάκια. Πρώτα, ανοίγουμε τη ζύμη, μέχρι να γίνει ένα πολύ λεπτό φύλλο. Μετά με το τσέρκι 5 εκατοστών κόβουμε τη ζύμη σε κυκλάκια. Κόβουμε 30 κυκλάκια των 5 εκατοστών και άλλα 30 των 3 εκατοστών. Σε κάθε ένα από τα φορμάκια μάφιν βάζουμε τα μεγάλα κυκλάκια ζύμης στη βάση, μετά τα καλύπτουμε με μία κουτ.σούπας γέμισης και τέλος τα κλείνουμε με τα μικρά κυκλάκια ζύμης. Ψήνουμε τα πιτάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
 
Στο τέλος, αφού σταθούν λίγο κι "ανασάνουν", τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
 
 
 
  
 
Το καλάθι είναι άδειο