Blog

Ασπράδι σκέτο;

Γράφει η
Το αυγό αποτελεί μία πλήρη φυσική τροφή, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Συνολικά οι πρωτεΐνες του αυγού λαμβάνουν άριστο βιολογικό σκορ (100).
Το ασπράδι του αυγού αποτελείται περίπου από 90% νερό, στο οποίο βρίσκεται  διαλυμένο το 10% των πρωτεϊνών (40 είδη), από τις οποίες το 45% είναι ανώτατης βιολογικής αξίας {(αλβουμίνες, μυκοπρωτεΐνες, γλοβουλίνες (σφαιρίνες)}, δεδομένου ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. 
Έτσι, το ασπράδι ενός αυγού  καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μίας γυναίκας.
Οι πρωτεΐνες του ασπραδιού συμμετέχουν ενεργά στην πρωτεϊνοσύνθεση και χρησιμοποιούνται και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως :
 
•    Η  ανάπτυξη και διατήρηση  υγιών  μυών
•    Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος
•    Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού
•    Η ενδυνάμωση  μαλλιών και  νυχιών
•    Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, η λευκίνη ως απαραίτητο αμινοξύ βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο