Blog

Ψωμί γλυκοπατάτας από την Σταυρούλα Κρίκη

Γράφει η
Συστατικά
 
Μία μεσαία γλυκοπατάτα (περίπου 400 γραμμάρια)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι γ.ό.χ. χωρίς γλουτένη)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (ή μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη)
½ κ.γ. αλάτι + λίγο παραπάνω για το βράσιμο
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλλειμα του ταψιού
 
Εκτέλεση
 
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά με ένα πινέλο ένα ταψάκι φούρνου.
  • Βάλτε νερό σε μία κατσαρόλα, ρίξτε μία πρέζα αλάτι και φέρτε το νερό σε βράση.
  • Ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα και κόψτε την σε κύβους περίπου 2 εκατοστών. Βάλτε τους κύβους γλυκοπατάτας στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Θα πρέπει να μπορείτε να τρυπήσετε πολύ εύκολα τις γλυκοπατάτες με ένα μαχαίρι, σε σημείο που να διαλύονται. Εάν όχι, αφήστε να βράσουν 3-5 λεπτάκια ακόμα. Σουρώστε τις γλυκοπατάτες, μεταφέρετέ τες στον κάδο του πολυμίξερ και δουλέψτε το πολυμίξερ μέχρι να αποκτήσετε έναν ομοιόμορφο πουρέ.
  • Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το ελαιόλαδο και 65 ml νερό. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μία ζύμη. Αλευρώστε λιγάκι τα χέρια σας και πλάστε τη ζύμη πολύ μαλακά για ένα λεπτάκι, απλά και μόνο για να το κάνετε πιο ομοιόμορφο.
  • Μεταφέρτε τη ζύμη στο ταψάκι σας και με τα χέρια σας δώστε ένα κυκλικό σχήμα περίπου 15 εκατοστών. Με ένα μαχαίρι χαράξτε 2 σταυρούς στο πάνω μέρος του ψωμιού, ώστε να σχηματίζονται 8 τρίγωνα.
  • Ψήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστό.
 
Το καλάθι είναι άδειο