Blog

Τι είναι η granola;

Γράφει η
Η γκρανόλα (granola) είναι θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη. Μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόροι για προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Για να υπάρξει συνοχή και να μπορούν όλα τα υλικά να δέσουν προστίθεται έλαιο, συνήθως ηλιέλαιο ή σπορέλαιο και γλυκαντικές ύλες, όπως μελάσα, ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι κ.α. Η γκρανόλα μπορεί να προστεθεί σε γάλα, χυμό, smoothie και γιαούρτι, ή να καταναλωθεί σκέτη.
Τα ονόματα Granula και Granola ήταν σήματα κατατεθέντα στα τέλη του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα τρόφιμα που αποτελούσαν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, αλεσμένα και ψημένα, σε ανταγωνισμό των μούσλι (περίπου 1900), τα οποία δεν ήταν ψημένα ούτε γλυκά. Το εμπορικό σήμα ανήκει στην Αυστραλιανή Εταιρεία Υγιεινών Τροφίμων Sanitarium Health Food Company και στην Australasian Conference Association Limited στη Νέα Ζηλανδία. Η Granola εφευρέθηκε στο Dansville της Νέας Υόρκης από τον Dr. James Caleb Jackson το 1863. 
 
Το τρόφιμο και το όνομα έγιναν δημοφιλή στη δεκαετία του 1960 όταν προστέθηκαν φρούτα και ξηροί καρποί για να το κάνουν ένα σνακ υγιεινό, νόστιμο ,που μπορούσε να καταναλωθεί ως πλήρες γεύμα.Το προϊόν το λάτρεψαν οι hippies  που τους ενδιέφερε η υγιεινή διατροφή και η τροφή που προέρχεται από την φύση. Σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη δημοφιλία της granola έπαιξε ο Layton Gentry, ο οποίος το 1964 πούλησε τα δικαιώματα για συνταγή granola , στην Sovex Natural Foods για $ 3.000.
 
Το καλάθι είναι άδειο