Blog

Chutney πιπεριάς φλωρίνης

Γράφει η
Ένα γλυκόξινο συνοδευτικό για ψητά αλλά το χρησιμοποιούμε και σαν ντιπ για λαχανικά,τυριά και κριτσίνια, με καταγωγή από την Ινδία του 19ου αιώνα. Το φτιάχνουμε, με πιπεριές, μήλα, κρεμμύδια, σκόρδο, ξύδι, τομάτες, ζάχαρη και μπαχαρικά συχνά περιέχει και εξωτικά φρούτα με γνωστότερη εκδοχή το τσάτνυ με μάνγκο.
Μερίδες 1κιλό chantney
Χρόνος προετοιμασίας περίπου 10λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 90λεπτά
Υλικά
  • 1κιλό πιπεριές καθαρό βάρος
  • 1μέτριο κρεμμύδι
  • 500γρ.ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι κρασιού μηλόξυδο
  •  χοντρό αλάτι
  • 2 κσ.ελαιόλαδο.
  • χυμό από ένα λεμόνι
Μερίδες: 1 κιλό chutney περίπου
 
Οδηγίες
 
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές,στη συνέχεια τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια . Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πιπεριές μαζί με μπόλικο νερό να βράσουν για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς( θα χρειαστεί περίπου μια ώρα σε μεσαία θερμοκρασία για να μειωθεί το νερό αρκετά κάτω από τη μέση).
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι θα ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και θα σοτάρουμε τα κρεμμύδια,τα έχουμε κόψει σε φέτες ή χοντρά καρέ, σε χαμηλή θερμοκρασία για να μαραθούν. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το ξύδι,περίμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Όταν οι πιπεριές μαλακώσουν βάζουμε και το κρεμμύδι και με ένα ραβδομπλέντερ ή με απλό μπλέντερ τις πολτοποιούμε μαζί με το νερό τους, βάζουμε τη ζάχαρη ,το αλάτι και βράζουμε για μισή ώρα περίπου, κάνουμε δοκιμή όπως στις μαρμελάδες για να δούμε ότι το chutney έχει δέσει, τότε προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  • Αποθηκεύουμε όσο ακόμα είναι ζεστό σε γυάλινα βάζα , που κατά προτίμηση έχουμε αποστειρώσει, και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν( έτσι δεν μένει κενό αέρα και συντηρείτε το τσάτνυ για ένα χρόνο και εκτός ψυγείου). 
Δοκιμάστε υπέροχα chutney της yoleni's εδώ εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.Περιμένουμε την κριτική σας.
 
 
 

Σχετικά Άρθρα

Το καλάθι είναι άδειο