Blog

Ένα τυρί πολύ ιδιαίτερο που λέγεται "γυλωμένο"

Γράφει η

Φέτος ταξίδεψα στην Φολέγανδρο σ΄ένα νησί που παρά το μικρό του μέγεθος σε λούζει με την ιδιαίτερη αύρα του από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανηφορίζεις από το λιμάνι προς την χώρα.Οι απότομοι βράχοι,το άγριο κυκλαδίτικο τοπίο,το απόλυτο μπλέ της θάλασσας και η μαγική στιγμή που βρίσκεσαι στον δρόμο για την άνω Mεριά και νιώθεις να αιωρείσαι ανάμεσα σε δύο λωρίδες θάλασσας.Συγκλονιστικό τοπίο!Σ' αυτό λοιπόν το μικρό νησάκι δοκίμασα το "γυλωτό" ή "γυλωμένο".

Ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί,πολύ αρωματικό που ωριμάζει μέσα στη γύλη (=τα κατακάθια του κόκκινου κρασιού).Είναι ένα σκληρό τυρί που παράγεται απο φρέσκο άβραστο κατσικίσιο γάλα. Το όνομά του το πήρε απο τη ντόπια ονομασία για το κατακάθι στον πάτο του βαρελιού, τη "γύλη". Αφού πήξει το τυρί, ωριμάζει μέσα στο ίζημα . Τα μικρά κεφάλια του τυριού αυτού είναι σκούρα, με λασπώδες περίβλημα αλλά πολύ αρωματικά.Άν ταξιδέψετε στην Φολέγανδρο μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το "γυλωμένο".

 

Πηγές:https://tinyurl.com/ybnsdvrm,https://tinyurl.com/yb2vrnuv

 

 

Το καλάθι είναι άδειο