Blog

Puri το ινδικό φουσκωτό ψωμάκι

Γράφει η
Το Puri (poori, boori, Κανάντα: ಪೂರಿ (Πουρί), Punjabi: ਪੁੜੀ (Pudi), Χίντι: Puri, Νεπαλέζικα: पूरी (επε), Assamese: পুৰি, Ούρντου: پوری (επε), Τελούγκου: పూరి (Πουρί), Ταμίλ: பூரி (Πουρί), Μαλάγιαλαμ: പൂരി, Ορίγια: ପୁରି (Luchi / puri), είναι ένα άζυμο τηγανητό ινδικό ψωμί, που συνήθως καταναλώνεται στην ινδική υποήπειρο.
Τρώγεται για πρωινό ή σνακ ή ως ελαφρύ γεύμα. Συνήθως σερβίρεται με κάρυ ή τηγανητά λαχανικά, όπως το Puri bhaji.Το Puri συνήθως σερβίρεται για πρωινό. Επίσης σερβίρεται σε ειδικές περιστάσεις ή τελετές, ως μέρος της ιεροτελεστίας, μαζί με άλλα χορτοφαγικά τρόφιμα που προσφέρονται στην προσευχή ως «prasadam». Το όνομα «Puri» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη पूरिका (pūrikā), από την पुर (pura) που σημαίνει «γεμάτο».
Το Puri είναι παρασκευασμένο με αλεύρι σίτου, είτε atta (αλεύρι ολικής αλέσεως), είτε maida (ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου), είτε sooji (χοντρό αλεύρι σίτου).
 
Το αλεύρι ζυμώνεται και ανοίγεται με τον πλάστη σε ένα μικρό στρογγυλό φύλο ή πλάθεται σε μεγάλο φύλο και με ειδικό στρογγυλό κόπτη κόβεται σε μικρότερα στρογγυλά κομμάτια τα οποία τηγανίζονται σε ghee (Ινδικό βούτυρο) ή φυτικό έλαιο.
Καθώς τηγανίζονται, φουσκώνουν σαν μια στρογγυλή μπάλα επειδή η υγρασία στη ζύμη μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις.
 

Πολυμέσα

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο