Blog

Ο Θοδωρής Μήτσης φτιάχνει άθερμη σοκολατένια τάρτα με κρέμα από χαρούπι, κακάο & φιστίκια

Γράφει ο
Έχει φανατικούς οπαδούς και συναντάται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων όπου και μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αξία και τα συμφέροντα που διακυβεύονται από τις μεγάλες πολυεθνικές  σε ένα τόσο εθιστικό και μοναδικό προϊόν. Το κακάο  σαν προϊόν επεξεργασίας προσφέρει  πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχει  αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο  και θείο, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Η ανανδαμίνη, ένα συστατικό που περιέχεται στη σοκολάτα υγείας έχει  ευεργετική επίδραση στο νευρικό μας  σύστημα και κάπως έτσι εξηγείται η ευτυχία που μας κατακλύζει  καταναλώνοντας την. Προϋπόθεση για τη βέλτιστη απόδοση των ευεργετικών συστατικών της, είναι να μην έχει υποστεί, σε πρώτο βαθμό, υψηλή θερμική επεξεργασία. Άθερμη για εμάς  η πιο κάτω συνταγή  με πρώτες ύλες πλούσιας διατροφικής αξίας σε μια  εύκολη και πρωτότυπη διαδικασία. 
υλικά για 3 άτομα
 
για την κρέμα
 
2 κ.γ.  χαρουπάλευρο
2 κ.γ.  κακάο ωμό
1 ½ κ.σ.μέλι
80 γρ.  φιστίκια ανάλατα
½ τεμ.  βανίλια φρέσκια
¼ κ.γ.  κανέλα σκόνη
 
 
για την βάση
 
70 γρ.  νιφάδες βρώμης
70 γρ.  στραγάλια  ανάλατα
70 γρ.  μέλι θυμαρίσιο  
½ τεμ.  πορτοκάλι ξύσμα
1/3 κ.γ.κανέλα  σκόνη
1 κ.γ.  ελαιόλαδο
 
συνολικά διατροφικά στοιχεία
 
πρωτεΐνες 30,5 γρ.
υδατάνθρακες 144 γρ.
λίπη         46 γρ.
θερμίδες 1112
 
εκτέλεση:
 
για την κρέμα…  μουσκεύουμε τα φιστίκια για 6 ώρες σε κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε πολύ καλά στο μπλέντερ. Αφού αποκτήσουν κρεμώδη υφή συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά  στο μπλέντερ δημιουργώντας έτσι ένα κρεμώδη ομογενοποιημένο σύνολο. Δοκιμάζουμε τη γλυκύτητα και διορθώνουμε ανάλογα με μέλι.
 
για τη βάση…  (θα χρειαστεί μια ταρταλέτα 13 περίπου εκατοστά διάμετρο) τοποθετούμε στο μπλέντερ τα στραγάλια και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σχεδόν πούδρα. Προσθέτουμε τη βρώμη με την κανέλα και το μέλι και συνεχίζουμε την ανάμειξη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι με  το ελαιόλαδο και ομογενοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια ταχύτητα. Αφήνουμε για λίγα λεπτά το μείγμα εκτός ψυγείου να ξεκουραστεί και συνεχίζουμε φορμάροντας ανάλογα σε τσέρκι ή ταρταλέτα αποσπώμενης βάσης. Στρώνουμε στην όποια βάση  αντικολλητικό χαρτί και με τα χέρια μας απλώνουμε ανάλογα το μίγμα πιέζοντας το δυνατά έτσι ώστε να αποκτήσει σταθερή συνοχή.  Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για 30 λεπτά και γεμίζουμε με την κρέμα από χαρούπι. Αφήνουμε το τελικό σύνολο για 3 ώρες στο ψυγείο μέχρι να αποκτήσει σταθερή  δομή  και σερβίρουμε ανάλογα! Καλή σας απόλαυση.
 
 
 
Το καλάθι είναι άδειο