Blog

Reclaiming yesterday.com : Οι ετικέτες των προϊόντων διατροφής και εμείς σε μια αμφίδρομη σχέση

Γράφει η

Ποτέ πριν τα περί διατροφής δεν ήταν τόσο συγκεχυμένα. Όταν το μεγάλο ερώτημα της ζωής μετατοπίζεται από το "θα φάω σήμερα"; στο "τι θα φάω σήμερα";, η απάντηση φαίνεται να γίνεται περίπλοκη. Σε μια προσπάθεια να βάλουμε τάξη σε αυτό το πρόβλημα της υπεραφθονίας, έχουμε τοποθετήσει στα πάντα ετικέτες διατροφής για να μας καθοδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ενώ είχαν σκοπό να απλοποιήσουν το ερώτημα «τι είναι καλό να φάει κανείς;", φαίνεται ότι το έχουν κάνει περίπλοκο. Γνωρίζετε πραγματικά πώς να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφής;

Πώς οι άνθρωποι επιβίωναν πριν την ύπαρξη των  διατροφολόγων;

Συνήθιζαν να στηρίζονται στην αισθητική τους που τους καθοδηγούσε για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε, πόσο και πότε να σταματήσουν. Γεύση, όραση και η μυρωδιά μας οδήγησαν σε βρώσιμες επιλογές και τα βιολογικά μας συνθήματα μας διασφάλισαν ότι οι καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις μας ικανοποιήθηκαν. Αλλά η επιστήμη έχει προχωρήσει, και η σειρά των αόρατων στοιχείων που συνθέτουν την τροφή μας έχουν ταυτοποιηθεί . Έτσι οι κατασκευαστές μας ενημερώνουν με ποιες ακριβώς αναλογίες πρέπει να καταναλώνουμε τα τρόφιμα προκειμένου να είμαστε υγιείς. Ποιες είναι αυτές οι ετικέτες που έχουν ουσιαστικά ανακηρυχθεί σε έμφυτο μετρητή κατανάλωσης του σώματός μας και μεταβάλλουν αρνητικά τη σχέση μας με το φαγητό.

Ενώ οι άνθρωποι είμαστε όλοι παρόμοιοι στη βασική φυσιολογία μας θα πίστευε κανείς πως όλοι θα είχαμε τις ίδιες ανάγκες σε τροφή και σε ποσότητες συστατικών απαραίτητων για την υγεία μας. Όμως όχι μόνο οι διατροφικές ανάγκες μας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, ποικίλουν επίσης δραστικά και κατά τη διάρκεια ζωής του ίδιου ατόμου.

Είναι ένα παιχνίδι αριθμών

H προσέγγιση της κοινωνίας μας για τη φυσική εμφάνιση αφήνει στους ανθρώπους μια εμμονή με τους  αριθμούς -όχι μόνο αυτούς που εμφανίζονται στο εσωτερικό του τζιν μας, αλλά και αυτούς που αντιπροσωπεύουν την ενέργεια που αποτυπώνονται πχ στο κουτί των δημητριακών. Θερμίδες μετράνε, αλλά μετρώντας θερμίδες δεν είναι το πώς η φύση μας έχει σχεδιάσει για να καταναλώνουμε. Έχουμε, δυστυχώς στο μυαλό μας τους αριθμούς και όχι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην τροφή μας.

Μπορούμε να φάμε χωρίς εγχειρίδιο οδηγιών; 

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο διαβάζοντας για το τι πρέπει να τρώμε. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να του δίνουμε αυτό που πραγματικά μας ζητάει. Μπορεί να φαίνεται παράλογο σε μας σήμερα, αλλά οι άνθρωποι επέζησαν τρώγοντας χωρίς λεπτομερείς διατροφικές εξηγήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

 Μιλώντας μια ξένη γλώσσα

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προσθέσει άγνωστο λεξιλόγιο στην εξίσωση και ως εκ τούτου, ορισμένα από αυτά τα αιτήματα αναπόφευκτα θα χαθούν στη μετάφραση. Αν νομίζετε ότι το σώμα σας είναι ειλικρινές και σας ζητά  Doritos, κάνετε μεγάλο λάθος. Κάποιοι από εμάς χρειαζόμαστε μια επαναφορά των εργοστασιακών μας ρυθμίσεων, ένα επαναληπτικό μάθημα αν θέλετε, για το τι το σώμα μας ζητάει .Να θυμόμαστε και να βρούμε ξανά την ικανότητα να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με αυτό. Γι αυτό οι ετικέτες διατροφής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Αυτό που δεν είναι μέσα στην τροφή μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι είναι

Ετικέτα στη διατροφή

Δεν λέω ότι αυτές οι ετικέτες δεν είναι χρήσιμες, απλά ότι περιπλέκουν την πληροφορία. Συχνά, δημιουργούν σύγχυση παρά σαφήνεια που είναι αυτό που αρχικά προορίζονταν να προσφέρουν.

Έχουμε υπονομεύσει χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και μετατρέψαμε το φαγητό σε μια επιστήμη, αλλά απ’ ότι φαίνεται οι προσπάθειές μας στην υγιεινή διατροφή δεν είχαν και τεράστια επιτυχία. Τι θα συμβεί αν σταματούσαμε να αναλύουμε τα αόρατα συστατικά που βρίσκονται στο εσωτερικό του μήλου μας και να μάθουμε ενστικτωδώς να το δαγκώνουμε;


Πηγή:http://reclaimingyesterday.com/read-nutrition-labels/

Το καλάθι είναι άδειο