Blog

Διατροφή

Σας παρουσιάζουμε θέματα, ιδέες και νέα σχετικά με την σωστή διατροφή & τις διατροφικές συνήθειες. Πολύ συχνά προσθέτουμε ενδιαφέρουσες συνταγές που μας κάνουν καλό και βελτιώνουν την υγεία μας.

Το σούσι είναι ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό το οποίο έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά που αποκαλούνται Νέτα (neta). Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. Το κρέας χωρίς το ρύζι λέγεται σασίμι (sashimi). Το σασίμι είναι κυρίως από κρέας τόνου και σολομού. Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.
Ποτέ πριν τα περί διατροφής δεν ήταν τόσο συγκεχυμένα. Όταν το μεγάλο ερώτημα της ζωής μετατοπίζεται από το "θα φάω σήμερα"; στο "τι θα φάω σήμερα";, η απάντηση φαίνεται να γίνεται περίπλοκη. Σε μια προσπάθεια να βάλουμε τάξη σε αυτό το πρόβλημα της υπεραφθονίας, έχουμε τοποθετήσει στα πάντα ετικέτες διατροφής για να μας καθοδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ενώ είχαν σκοπό να απλοποιήσουν το ερώτημα «τι είναι καλό να φάει κανείς;", φαίνεται ότι το έχουν κάνει περίπλοκο. Γνωρίζετε πραγματικά πώς να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφής;
Η αλλαγή στην υγιεινή διατροφή συνεπάγεται πολλές σημαντικές τροποποιήσεις.   Είπαμε αντίο στα δημητριακά πρωινού και στην κατεψυγμένη πίτσα. Τα τρόφιμα με τα οποία μεγαλώσαμε στη δεκαετία του ’90 αντικαταστάθηκαν από “συστατικά”. Οι σουπερ τεράστιες λίστες συστατικών στις συσκευασίες των τροφίμων (που μάλλον είναι γραμμένα σε εξωγήινη γλώσσα) άλλαξαν με απλά σπιτικά υλικά.
Κάθε όργανο στο σώμα εξαρτάται από τη ροή του αίματος, ειδικά η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και  φρούτα όπως το αβοκάντο μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και να χαμηλώσουν την κακή χοληστερόλη. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο της συσσώρευσης πλάκας και ενισχύει τη ροή του αίματος, προσφέροντας έναν απλό και νόστιμο τρόπο για να ανάψουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Καλημέρα!!!
Το γεύμα πριν από την άσκηση (προπόνηση ή αγώνας), χρειάζεται να παρέχει επαρκείς ποσότητες υγρών για τη διατήρηση των επιπέδων υδάτωσης, να περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και φυτικές ίνες. Με τον τρόπο αυτό το στομάχι αδειάζει πιο γρήγορα και ελαχιστοποιούνται οι γαστρεντερικές διαταραχές. Χρήσιμο είναι επίσης το να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ώστε να μεγιστοποιεί τη διατήρηση της γλυκόζης του αίματος και να φορτίζει το γλυκογόνο που βρίσκεται αποθηκευμένο στους μύες και το συκώτι. Επιπλέον, απαραίτητο να περιέχει μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και να αποτελείται από τροφές οικείες και καλά ανεκτές από τον αθλητή.
Η Olivitrus είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που προσφέρει μία συλλογή ελληνικών αγροτικών προϊόντων από κτήματα και αμπελώνες της οικογενείας στη Μυρτιά και στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας και από άλλους επιλεγμένους παραγωγούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Έχει φανατικούς οπαδούς και συναντάται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων όπου και μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αξία και τα συμφέροντα που διακυβεύονται από τις μεγάλες πολυεθνικές  σε ένα τόσο εθιστικό και μοναδικό προϊόν. Το κακάο  σαν προϊόν επεξεργασίας προσφέρει  πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι είναι τα τριγλυκερίδια;   Τα τριγλυκεριδια είναι λιπίδια, τα οποία ο οργανισμός μας λαμβάνει κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Μερικά τριγλυκερίδια συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας, ενώ άλλα αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα.
Η μέρα προετοιμασίας είναι η σωτήρια λέμβος μου και η απάντηση στις προσευχές μου όσον αφορά την απλοποίηση της υγιεινής διατροφής. Γιατί η υγιεινή διατροφή απαιτεί αρκετά πράγματα και όταν η απαιτητική καθημερινότητα παρεμβαίνει, πολλές φορές η υγιεινή διατροφή πάει περίπατο. Εάν χάσατε τη συζήτησή μας στις αρχές της χρονιάς, τότε σας συμβουλεύω να κάνετε μία μικρή παύση από αυτό το κείμενο και να πάτε να διαβάσετε  την ανάρτηση Ημέρα Προετοιμασίας: Το Μυστικό μου Κόλπο. Εκεί σας εξηγώ τι είναι η μέρα προετοιμασίας, πως να την εφαρμόσετε και σας δείχνω μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τα γεύματα σας και να εξοικονομείτε χρόνο (και χρήμα).   Ενώ αγαπώ την ημέρα προετοιμασίας και είναι μία από τις προτεραιότητές μου, δεν ζω στο συννεφάκι μου. Ζω στον κόσμο όπου δουλεύω και τα σαββατοκύριακα και ένα ακόμα “πρέπει” στη λίστα μου με τα τόσα πρέπει (που όλο και μεγαλώνει), θα με στείλει στο ψυχιατρείο. Ναι το παραδέχομαι πως ενώ πάντα επιδιώκω να έχω μία μέρα προετοιμασίας, υπάρχουν φορές που αυτό απλά δεν γίνεται. Και αυτό είναι 100% εντάξει!   Το όλο θέμα της υγιεινής διατροφής είναι να προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και να μη αγχώνεστε για τα μικροπραγματάκια που ενδεχομένως να μην κάνετε. Ναι δεν θα υπάρχει πάντα φρεσκοψημένο ψωμί και σπιτικές μπάρες τις πολύ δύσκολες βδομάδες, αλλά θα μας εμποδίσει αυτό από το να τρώμε σωστά; Όχι βέβαια! Υπάρχουν τρείς τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε  ώστε να καταναλώνετε υγιεινά γεύματα ακόμα και όταν δεν υπάρχει χρόνος.     3 Στρατηγικές για να Τρώτε Υγιεινά Όταν Δεν Έχετε Χρόνο   1. Σχεδιάστε απλά γεύματα   Η ημέρα προετοιμασίας μας επιτρέπει να τρώμε πιο πολύπλοκα γεύματα μέσα στην εβδομάδα στον μισό χρόνο. Χωρίς μέρα προετοιμασίας ξέρω ότι τα γεύματα της εβδομάδας θα πρέπει να είναι πιο απλά και εύκολα.   Κάντε…
Όταν αισθανόμαστε χάλια, στρεφόμαστε στην ιατρική. Η έννοια αυτή δεν είναι νέα, καθώς οι άνθρωποι στηρίζονται στα φάρμακα για τη θεραπεία και την πρόληψη της ασθένειας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι η πηγή για αυτές τις θεραπείες. Ενώ μπορεί να φανεί περίεργο σε εμάς τώρα για να φτάσoυν στο ράφι των καρυκευμάτων για την ανακούφιση από αυτό που τους ταλαιπωρούσε,οι προγόνοι μας, δοκίμασαν αυτές τις ζωντανές γεύσεις και κατάλαβαν ότι ήταν το εισιτήριο για την καλή υγεία. Ακόμη και χωρίς την επιστήμη για να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας, οι άνθρωποι πριν από μας ήξεραν τα οφέλη για την υγεία του κουρκουμά, και των άλλων μπαχαρικών.
στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά με φέτες μπανάνας, κατεψυγμένα blueberries, μέλι & κανέλα      Πηγή:https://goo.gl/UOlHTx
  Απλή, γευστική, και σίγουρα θρεπτική η πιο κάτω πρόταση! Μπορεί να αποτελέσει απλά ένα συνοδευτικό  ή ακόμη και ένα κυρίως πιάτο για μια πιο ελαφριά επιλογή σε έντονα θερμές καλοκαιρινές περιόδους σαν αυτή που ήδη διανύουμε! Το Μετσοβόνε δίνει απλά την άλλη διάσταση στη γεύση και καλό θα είναι να χρησιμοποιείται με σύνεση γιατί όπως όλα τα κίτρινα τυριά κρύβει αρκετά λιπαρά. Καλή σας απόλαυση και καλές δημιουργίες! ;) υλικά για 2 άτομα   για την πικάντικη βινεγκρέτ   1 τεμ.ντομάτα φρ. μετρ. 2 κ.σ.ελαιόλαδο 1 κ.σ ξύδι κοκ. Κρασί 1 τεμ.αυγό βραστό (κρόκος) αλάτι/πιπέρι Ανάλογο ¼ κ.γ.πιπέρι καγιέν   για τη σαλάτα   2 κούπες λολίτα πράσινη κομ. 1 κούπα βαλεριάνα 1 κούπα ρόκα baby 1 κούπα σπανάκι baby 1 ½ κ.σ. κάπαρη 8 τεμ. ελιές καθαρ. κομ. 8 τεμ. ντοματίνια κομ 50 γρ. Μετσοβόνε καρέ συνολικά διατροφικά στοιχεία   πρωτεΐνες18 γρ. υδατάνθρακες9 γρ. λίπη       48 γρ. θερμίδες540   εκτέλεση :   Για την πικάντικη βινεγκρέτ τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για αρκετά δευτερόλεπτα έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν και αποκτήσουν λεία υφή. Δοκιμάζουμε από οξύτητα και αλάτι/πιπέρι. Διορθώνουμε ανάλογα το γούστο. Πλένουμε τα πράσινα φύλλα των λαχανικών και τα στεγνώνουμε καλά. Σε σκεύος ανάμειξης τοποθετούμε τα πράσινα λαχανικά την κάπαρη , τις ελιές, και τα ντοματίνια κομμένα  σε τέταρτα. Προσθέτουμε την πικάντικη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος ψήνουμε το Μετσοβόνε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα. Γαρνίρουμε την σαλάτα μας με αυτό και είμαστε έτοιμοι. Καλή σας όρεξη.   Πηγή:http://goo.gl/uo44vB      
Το Σαγκουίνι είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας οφείλεται στην παρουσία των ανθοκυανινών, μια οικογένεια χρωστικών που είναι κοινές σε πολλά λουλούδια και φρούτα, αλλά όχι συχνές σε εσπεριδοειδή.
Συγχαρητήρια για το νεογέννητο μωρό σας! Ενώ είναι μια συναρπαστική στιγμή η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να γίνετε πολύ οργανωτικοί για να τα καταφέρετε να προγραμματίσετε τα γεύματα του μωρού σας. Είναι δε ουσιαστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι τρώει καλά και σωστά πράγμα που θα βοηθήσει στην σωστή του ανάπτυξη.
Ολικής αλέσεως κράκερς, κρουτόν σε διάφορες γεύσεις, κοτόπουλο ψητό, τόνο, κόκκινα φασόλια, τόφου, κινόα, πλιγούρι, λάχανο, μαρούλι, ξύδι, ελαιόλαδο και πολύ φαντασία.
Όταν ήμουν αναγκασμένη να κάνω μια αναμόρφωση της διατροφής μου, είχα να σπάσω τη συνήθεια του να ξυπνάω μ' ένα γλυκό πρωινό. Αυτό ήταν δύσκολο για μένα, όπως ήμουν δια βίου λάτρης των δημητριακών και μπορεί να ήταν το πιο δύσκολο μεταβατικό στάδιο που έπρεπε να περάσω. Τώρα, λατρεύω τις αλμυρές γεύσεις. Είτε είναι το πρωινό μιας παραγωγικής ημέρας ή brunch,αυτά που δικαιολογούν μια υγιή δόση τεμπελιάς. Και για αυτές τις  brunching ώρες του Σαββατοκύριακου, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτές τις αλμυρές βάφλες με προσούτο τυλιγμένο σε σπαράγγια. Ω, και ένα μαλακό βραστό αυγό το οποίο βρίσκεται στην κορυφή για την καλή ισορροπία .
Flapjacks…. Ίσως κάποιοι αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι αυτό. Λοιπόν είναι η καινούργια μου φετινή αγάπη!   Τα flapjacks είναι μπάρες βρώμης είτε μαλακές είτε σκληρές. Τις είχα πρωτοανακαλύψει σε κάποιο περίπτερο ένα απόγευμα που δεν είχα φροντίσει να οργανωθώ και να έχω σνακ μαζί μου (ουπς..!). Και από εκείνη την ημέρα είχα αποκτήσει μία σχέση εξάρτησης… Μέχρι που κοίταξα τα συστατικά…
Το να τρώτε πολύ πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή. Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους και λειτουργεί μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών.
θα χρειαστείτε:   ψωμί του τόστ ή ότι ψωμί προτιμάτε  2 αυγά βούτυρο γάλα ή κρέμα γάλακτος (η και τα δύο) 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κανέλα  μέλι παγωτό(προαιρετικά)    
Η θερμίδα ορίσθηκε αρχικά από τον Καθηγητή Νικολά Κλεμάν (Nicolas Clément) το 1824 όπως η «μεγάλη θερμίδα», και αυτός ο ορισμός μπήκε στα γαλλικά και στα αγγλικά λεξικά μεταξύ 1842 και 1867. Η θερμίδα δεν ήταν ποτέ μονάδα του Διεθνούς Συστήματος. Αρχικώς ορίσθηκε ως μονάδα θερμότητας, πριν κατανοηθεί ότι η θερμότητα είναι μία μορφή ενέργειας.
Πρόκειται για ένα ελαφρύ και ισορροπημένο σνακ το πιο κάτω. Η φακή σε μια  διαφορετική εμφάνιση από τη συνηθισμένη της, και μια μικρή δροσερή σαλάτα να συνεπικουρεί  αυτό  το γευστικό, θρεπτικό, και ταυτόχρονα  γοητευτικό αποτέλεσμα
Μία φέτα ψωμί με μία μεγάλη κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και μία εξίσου μεγάλη κουταλιά μαρμελάδα σταφύλι με ζάχαρη. Και μία ακόμα φέτα ψωμί από πάνω…   Το λεγόμενο P&J Sandwich (peanut butter & jelly sandwich). Αυτό φίλες και φίλοι ήταν από τις αγαπημένες μου λιχουδιές σαν παιδί. Είχα την τύχη βλέπετε να μεγαλώσω στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Και σε ποια άλλη χώρα, εάν όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί ένα παιδί να εθιστεί στις γλυκιές λιχουδιές; Αυτό το σάντουιτς ήταν η αρχή του κακού…
Τα Όσπρια έχουν αδίκως περιοριστεί στην αλμυρή πλευρά της κουζίνας.   Αλήθεια πως θα νιώθατε αν ακούγατε ότι θα έχετε φασόλια για επιδόρπιο?Μάλλον θα σας φαινόταν περίεργο. Δεν πρέπει! Φακές, μαύρα φασόλια, ρεβίθια, το σύνολο των ψυχανθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην ζαχαροπλαστική.Όπως και το σιτάρι, είναι λίγο πολύ ένας κενός καμβάς, έτοιμος να δεχτεί πάνω του γεύσεις γλυκές ή αλμυρές. Και το συναρπαστικό είναι ότι είναι γεμάτος με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες δεν είναι συνήθως χαρακτηριστικό των επιδόρπιων, αλλά μπορούν να γίνουν  αν κρατήσετε το μυαλό σας ανοιχτό
Ο Τζον Μόνταγκιου, 4ος κόμης του Σάντουιτς, ζήτησε λίγο κρέας μέσα σε δυο φέτες ψωμί, για να μην αφήσει λεπτό την τσόχα. Τον αντέγραψαν οι συμπαίκτες και… ένας ολόκληρος πλανήτης.  
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, γυναίκες αλλά και μερικοί άντρες γονείς προσλαμβάνουν περισσότερο βάρος όταν συγκριθούν με αντίστοιχες γυναίκες και άντρες ίδιας ηλικίας, αλλά που δεν είναι γονείς.   Είναι σύνηθες, πως μετά την απόκτηση ενός παιδιού συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Μερικές από αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μείωση της φυσικής δραστηριότητας και αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της τροφής.

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο