Blog

Διατροφή

Σας παρουσιάζουμε θέματα, ιδέες και νέα σχετικά με την σωστή διατροφή & τις διατροφικές συνήθειες. Πολύ συχνά προσθέτουμε ενδιαφέρουσες συνταγές που μας κάνουν καλό και βελτιώνουν την υγεία μας.

Τα ψάρια είναι φρέσκα όταν: * Τα μάτια τους είναι υγρά, λαμπερά, διογκωμένα και όχι θολά και αφυδατωμένα.* Τα βράγχια είναι καθαρά, κόκκινα και λαμπερά.* Το σώμα τους είναι σφικτό και σκληρό (όχι μαλακό).* Το δέρμα τους είναι υγρό στην αφή και λαμπερό.* Μυρίζουν θάλασσα ή έχουν ευχάριστη οσμή. Συντήρηση: * Τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα την ίδια μέρα.* Εάν πρέπει να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα τοποθετούμε στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου καλά σκεπασμένα.* Η κατάψυξη των ψαριών δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου την περιεκτικότητά τους σε ω3 λιπαρά οξέα. Στον καταψύκτη θα πρέπει να είναι προστατευμένα και καλά καλυμμένα με μεμβράνη ή σάκους κατάλληλους για τρόφιμα, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωσή τους.* Οι  φρέσκες γαρίδες ή καραβίδες, συντηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη, εάν τοποθετηθούν σε πλαστικό δοχείο τροφίμων με νερό.* Τέλος δεν ξεχνάμε ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά, ξεπαγώνουν σωστά και με ασφάλεια, μέσα στην συντήρηση του ψυγείου μας, ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και ποτέ με την χρήση ζεστού  νερού. Η μαγειρική προετοιμασία αποτελεί κλειδί στην περιεκτικότητα των ψαριών σε ω3 λιπαρά οξέα. Τα τηγανιτά ψάρια δεν είναι μόνο πλουσιότερα σε λίπος και θερμίδες, αλλά φαίνεται ότι το βαθύ τηγάνισμα μπορεί να καταστρέψει εν μέρει και την περιεκτικότητα τους σε ω3 λιπαρά οξέα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Μερικές σωστές επιλογές για το μαγείρεμα των ψαριών είναι ο ατμός, το τηγάνι χωρίς λάδι (σωτέ), ο βρασμός, το ψήσιμο και απλές μεσογειακές συνταγές στην κατσαρόλα ή το φούρνο. Όταν μαγειρεύουμε το ψάρι στο σπίτι, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε το κρέας του να είναι τρυφερό, απαλό χωρίς κακοψημένα μέρη. Πηγή: http://goo.gl/hCQxpL
Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων, ενώ στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής κατέχουν σημαντική θέση και η κατανάλωσή τους συστήνεται 2-3 φορές /εβδομάδα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ το λίπος τους, με βασικό συστατικό τα ω3 λιπαρά οξέα, παραμένει ο κύριος στόχος του επιστημονικού ενδιαφέροντος χιλιάδων ερευνητών, λόγω της πολύτιμης διατροφικής του αξίας και δράσης.
Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι): η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης. Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί): Νεότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων ημίπαχων γαλακτοκομικών, προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία εμποδίζει τη λιπόλυση και να αυξάνει την αποθήκευση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων στο λιπώδη ιστό. Μάλιστα, σε μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες που έτρωγαν 3 μερίδες ημίπαχο γιαούρτι την ημέρα σε συνδυασμό με ισορροπημένη  διατροφή έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο λίπος στο στομάχι από αυτούς που δεν έτρωγαν γιαούρτι. Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους.
Τα γρήγορα και θρεπτικά σνακ αποτελούν την τέλεια λύση! Χαμηλά λιπαρά, ποιοτική και υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, πηγή καλίου και βιταμίνη K, B C, και E λίγα από τα θρεπτικά  στοιχεία. Όλα αυτά στην παρακάτω απλή συνταγή ενός δυναμικού σάντουιτς. Καλές δημιουργίες με καλές και ξέγνοιαστες στιγμές σε όλους σας.
Κράκερς από πολτό φρούτων ή λαχανικών με ντιπ παντζαριού και αγκινάρας. Σκόνταψα πάνω σε έναν αξιοπρεπή ποιοτικώς αποχυμωτή κι είπα να τον προμηθευτώ και να κάνω τις αλχημείες μου. Είναι καταπληκτικό τη μια στιγμή να κρατάς ένα αγγούρι στο χέρι σου και ακριβώς σε 6 δευτερόλεπτα αργότερα να το πίνεις με το καλαμάκι. Η τεχνολογία για την κουζίνα στα καλύτερα της.Αλλά ένα πράγμα που μισούσα ήταν ότι στύβοντας το φρούτο κρατούσα τον χυμό και ο πολτός του φρούτου πετιόταν . Ένιωθα πάντα ότι ο πολτός άξιζε καλύτερη τύχη από το να πεταχτεί στην άκρη, ενώ ο χυμός έπαιρνε όλη την δόξα.
Και πως να το αντιμετωπίσετε…   Ακόμα και τα παιδιά που τρώνε όλο τους το φαγητό ενδεχομένως να μην παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.  
Μίνι αραβικές πίτες με γέμιση από λαχανικά & μοσχαράκι   Τα σνακ είναι πάντα μέσα στις αγαπημένες μας επιλογές και πολλοί από εμάς αντικαθιστούμε βασικά γεύματα με αυτά. Δεν μένει παρά οι επιλογές μας να είναι  προσεγμένες γιατί αυτά τα μικρά γεύματα κρύβουν γενικά μεγάλα ποσά θερμίδων πολλές φορές, περιττά σύμφωνα πάντα τις καθημερινές δραστηριότητες και ανάγκες του οργανισμού μας!
Ρυζογκοφρέτες,cottage cheese & γαλοπούλα     Πηγή:https://goo.gl/gTA3mB
Το τελευταίο καιρό θα ακούτε συχνά τον όρο γλουτένη, ότι υπάρχουν προιόντα χωρίς αυτήν που πρέπει να τα προτιμάμε και ότι υπάρχουν άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.    Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Βρώμη και κριθάρι έχουν μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.
Είναι στη φιλοσοφία του Pharmacybee να εξασφαλίζει για τους αναγνώστες του, νέες φωνές, γνώμες, ταλέντα, προσωπικότητες, οτιδήποτε προκαλεί πηγή έμπνευσης για μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή.
2 μέτριες μπανάνες  1 μικρό αγγούρι 1 μικρό μάνκο 1 ματσάκι σπανάκι 1/2 κούπα νερό 5 παγάκια
Δεν είμαι πρωινός τύπος.Εάν δεν υπήρχαν τα «πρέπει» δεν θα σηκωνόμουν από το κρεβάτι. Πρέπει να ετοιμάσω τα διαιτολόγια της ημέρας, πρέπει να ετοιμάσω φαγητό, πρέπει να φύγω νωρίς για να πάω στη δουλειά και ένα σωρό ακόμα πρέπει. Είναι απίστευτο το χάος που δημιουργείται στη μέρα μου όταν σηκωθώ λίγο πιο αργά απ’ ότι πρέπει. Και τι δεν θα έδινα να μπορούσα να απολαύσω το υπέροχο στρώμα για λίγη ώρα ακόμα!
ομελέτα με 2 ολόκληρα αυγά, 2 επιπλέον ασπράδια, κοτόπουλο, μπρόκολο & φέτα, πράσινη σαλάτα με ντοματάκια & αβοκάντο Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Πηγή:https://goo.gl/7iPxaX
Καθημερινά νιώθω ότι τα λεπτά της ημέρας με προσπερνούν. Σηκώνομαι το πρωί, τρώμε πρωινό, προετοιμάζω τα μεσημεριανά τάπερ, συμμαζεύω τη κουζίνα, στρώνω το κρεββάτι, ξεκινάω τη δουλειά μου και πριν καλά καλά το καταλάβω είμαι ξανά στο σπίτι και προετοιμάζω το φαγητό της επόμενης ημέρας. Όλα δηλαδή γίνονται γρήγορα και αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η μέρα πάντα ξεκινάει και καταλήγει με εμένα στη κουζίνα.
Τι είναι το λαχματζούν; Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Αρμενίας και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ πιο λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά.
Πράσινη σαλάτα με τόνο, ντοματάκια, αβοκάντο, ελιές, κάπαρη & σφιχτό αυγό με μαλακό κρόκο ❤ Πηγή :https://goo.gl/Yu9Cih
Δεν είμαι χορτοφάγος.Επίσης, δεν πιστεύω σε διατροφικά δόγματα. Έτσι, ενώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι τρέφονται πιο σωστά όταν συμπεριλαμβάνουν ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους, δεν κατηγορώ κανέναν που επιλέγει να κάνει κάτι διαφορετικό.   Γεγονός είναι ότι είμαι οπαδός του κρέατος γενικά,του κόκκινου κρέατος,του λευκού κρέατος, όλων. Αλλά για ένα πράγμα είμαι ανένδοτη,από το πού θα προμηθευτούμε το κρέας. Επιμένω στην προμήθεια του κρέατος από φάρμες που εκτρέφουν σωστά και υπεύθυνα τα ζώα.   Όχι ότι ο καθένας ασχολείται με την ευημερία των ζώων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω  ενδιαφέρονται για τη σίτιση των οικογενειών τους με ποιοτικά τρόφιμα και υγιεινό κρέας που προέρχεται από ευτυχισμένα ζώα. Και αν επρόκειτο να κάνω μια εικασία, ένα αγριογούρουνο αισθάνεται αρκετά ικανοποιημένο με τη θέση του στον κόσμο.
Ζω περίπου ένα τετράγωνο μακριά από ένα από τα αγαπημένα μου καταστήματα οργανικών τροφίμων μου το Earthfare. Αυτό είναι μια καλή είδηση ​​γιατί κάνω οικονομία στα καύσιμα δεδομένου ότι κάνω ένα ταξίδι εκεί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Αγαπώ τα ψώνια παντοπωλείο(μην με κρίνετε).Βέβαια όταν άκουσα το όνομα μου καθώς περίμενα στην ουρά για το ταμείο κατάλαβα ότι είναι ένα σημάδι ότι μου αρέσουν τα ψώνια λίγο παραπάνω απ΄ότι θα έπρεπε.    Αλλά έχω να κάνω  πρόσθετα ταξίδια για ψώνια στο παντοπωλείο στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι αγορές των αγροτών εδώ γύρω είναι παγωμένες και άγονες και είμαι υποχρεωμένη να αγοράσω την παραγωγή που έχει αποσταλεί σε ολόκληρη τη χώρα από τα πιο εύφορα μέρη. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που καταναλώνονται στην Αμερική καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια, το σιτοβολώνα της χώρας μας. Το έδαφος είναι εύφορο και η καλλιεργητική περίοδος μεγάλη, καθιστώντας δυνατό το έργο της σίτισης εκατομμύρια πεινασμένων Αμερικανών .
Στην δυτική κουζίνα η πιπερόριζα χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ροφημάτων ή γλυκών (όπως για παράδειγμα τα μπισκότα πιπερόριζας ή κέικ με πιπερόριζα). Επίσης παρασκευάζεται και ανθρακούχο ρόφημα πιπερόριζας γνωστό ως μπύρα πιπερόριζας < αγγλ. ginger ale).
Η "Ψυχεδελική Εγκυκλοπαίδεια" του Peter Stafford αναφέρει μια έκθεση του 1883 από τη Βομβάη σημειώνοντας ότι "οι Ινδουιστές της Δυτικής Ινδίας λαμβάνουν το μοσχοκάρυδο ως οινοπνευματώδες ποτό" και καταγράφει ότι το μπαχαρικό χρησιμοποιείται για αιώνες ως μια μορφή ταμπάκου (για εισπνοή) στην αγροτική ανατολική Ινδονησία και στην Ινδία.
Η πενία τέχνας κατεργάζεται και έτσι όταν μία ζαχαροπλάστισσα ξέμεινε από ένα υλικό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάτι παρόμοιο. Πράγμα απαράδεκτο ειδικά στη ζαχαροπλαστική. Η Ruth Wakefield έφτιαχνε γλυκά και είχε ξεμείνει από σοκολάτα για λιώσιμο που ήθελε να βάλει για να φτιάξει μπισκότα σοκολάτας. Έτσι, αποφάσισε να την αντικαστήσει με κομμάτια σοκολάτας Nestle που υπήρχαν στο εμπόριο. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν, ανακατεύονται με το μείγμα και δίνουν τη γεύση αλλά συνεχίζουν να διατηρούν το αρχικό σχήμα τους. Αμέσως τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία για μια ζωή η συνταγή και το όνομά της.Έτσι γεννήθηκαν τα cookies.
Το 1905 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο 11χρονος τότε Φρανκ Επερσον, άφησε το ποτήρι με το αναψυκτικό (πορτοκαλάδα) που δεν ήθελε να πιει στην αυλή του σπιτιού του. Τη νύχτα εκείνη όμως η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου. Το αναψυκτικό έγινε ένα κομμάτι πάγος και όταν ο Φρανκ σήκωσε το καλαμάκι, κρατούσε στα χέρια του την πρώτη γρανίτα και μάλιστα σε ξυλάκι. Μετά από 18 χρόνια εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντάς την Popsicle (παγωτό γρανίτα).
Υλικά (Για 2 άτομα):   1/2 πακέτο μακαρόνια Αλάτι για το νερό των ζυμαρικών 10 (χωρίς κουκούτσι) ελιές πράσινες
Η χορτοφαγία υπήρξε συνηθισμένη στην Ινδική ήπειρο, για πνευματικούς λόγους,για να αποφευχθούν οι πειρασμοί (καθώς το κρέας θεωρούνταν πειρασμός), οι αρνητικές καρμικές επιρροές, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Περίπου το 30% των Ινδουιστών είναι χορτοφάγοι. Ενώ η χορτοφαγία δεν είναι ένα δόγμα ή μια απαίτηση, συστήνεται ως σατβικός (sattwic, καθαρτικός) τρόπος ζωής.   Η πρώτη αρχή σε Βουδιστικούς μοναστικούς και λαϊκούς κανόνες, κοινή σε όλες τις βουδιστικές παραδόσεις, είναι να μην αφαιρούν ζωή. Αυτό συνήθως συμπεριλαμβάνει κάθε ζωική μορφή. Αν και πολλοί λαϊκοί βουδιστές τρώνε κρέας, η χορτοφαγία θεωρείται πολύ σεβαστή. Μια μειονότητα μουσουλμάνων επίσης ακολουθούν (χαλάλ) χορτοφαγία.   Τα αρχαιότερα βεδικά κείμενα υποστηρίζουν μια χορτοφαγική δίαιτα. Η κοσμική λογοτεχνία «Τιρούκουναλ» (Tirukural) από την Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, γραμμένο πριν πάνω από 2000 χρόνια, έχει διάφορα σημεία που πιστοποιούν τις αρετές της χορτοφάγου διατροφής.   Σήμερα οι Ινδοί χορτοφάγοι, κυρίως χορτοφάγοι που επιτρέπουν τα γαλακτοκομικά, υπολογίζεται να αποτελούν περισσότερο από το 70% των χορτοφάγων παγκοσμίως και περίπου το 20% με 40% του ινδικού πληθυσμού.
Όταν για πρώτη φορά άρχισα να ασχολούμαι με τα προβλήματα υγείας μου, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι η κατανάλωση φαγητού έξω από το σπίτι ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Επειδή βίωνα εξαιρετικές ευαισθησίες (απίστευτα άβολα αρνητικές αντιδράσεις) σε πολλές τροφές, εγώ έπρεπε να είμαι σίγουρη ότι ήταν εγκεκριμένο κάθε συστατικό που έμπαινε στο τραπέζι μου.
Ξεκίνησε αυτό το blog με σκοπό να καταλάβει τη δύναμη της σωστής διατροφής. Χωρίς ποτέ να κάνει τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των χρόνιων προσωπικών της θεμάτων υγείας ταξίδεψε στην Ελλάδα πριν από την αποφοίτησή της από το UNC Chapel Hill. Πέντε ημέρες πριν από την αναχώρηση της για το σπίτι, γνώρισε και ερωτεύτηκε έναν Έλληνα (βρισκόμαστε παντού) που είναι και ο σημερινός της σύζυγος. Παράτησε τα πάντα για να ταξιδέψει μαζί του σε όλο τον κόσμο (τι ρομαντικό).

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο