Blog

Διατροφή

Σας παρουσιάζουμε θέματα, ιδέες και νέα σχετικά με την σωστή διατροφή & τις διατροφικές συνήθειες. Πολύ συχνά προσθέτουμε ενδιαφέρουσες συνταγές που μας κάνουν καλό και βελτιώνουν την υγεία μας.

Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Τουρκία και η Ουκρανία. Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ' ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων.  
Υλικά:   2 κεφάλια σκόρδο 2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Τα πολύ θρεπτικά μανιτάρια και γνωστά για την πλούσια σε ποιότητα πρωτεΐνη τους δεν περνάνε ποτέ απαρατήρητα τόσο στις επαγγελματικές κουζίνες όσο και στις οικιακές. Ο συνδυασμός τους  με τα υψηλής ποιότητας  βασικά  αμινοξέα  είναι και ο βασικός λόγος που τα κάνει  να πλησιάζουν την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Χαμηλά σε χοληστερίνη και ιδανικά για γεύματα αποκατάστασης έπειτα από έντονη σωματική καταπόνηση. Ο συνδυασμός τους με την πατάτα και του ξηρούς καρπούς ολοκληρώνει τα βασικά διατροφικά στοιχεία παρέχοντας ενέργεια από τους τόσο  πολύτιμους υδατάνθρακες! Η πιο κάτω συνταγή αποτελεί ένα εύκολο, απλό, και γρήγορο  σε εκτέλεση σνακ,  και είναι μία από τις αμέτρητες γευστικές και αγαπημένες  παραλλαγές! Καλές δημιουργίες. υλικά για 2 άτομα 4 τεμ.μανιτάρια πορτομπέλο μέτρια
Σπανάκι, ρόδι, αποξηραμένα cranberries, καρύδια και vinaigrette με χυμό ρόδι, ελαιόλαδο & μπαλσάμικο   Πηγή:https://goo.gl/Pcd66W
Το 1904 τα φακελάκια του τσαγιού εφευρέθηκαν κατά λάθος. Ο εφευρέτης, Thomas Sullivan, αποφάσισε ότι ήταν φθηνότερο να στείλει μικρά δείγματα προς τους δυνητικούς πελάτες σε σακούλες από μετάξι αντί των κιβωτίων.Οι παραλήπτες βρήκαν την ιδέα εξαιρετική κι η συνέχεια είναι γνωστή.
Γενικά για την προμήθεια κρέατος :   - Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ το κατεψυγμένο σε θερμοκρασία –18ºC ή χαμηλότερη. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.   - Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Υλικά:   2 στήθη γαλοπούλας, φιλέτο, συνολικού βάρους (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να τα ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να τα ανοίξει στη μέση σαν βιβλίο και να τα χτυπήσει καλά για να λεπτύνουν και να πλατύνουν) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο μουστάρδα της προτίμησής σας ρίγανη δαμάσκηνα καβουρτισμένο κουκουνάρι 
Όποιος πει ότι δεν του αρέσουν τα γλυκίσματα θα είναι ψέμα. Πάντα υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που αναζητούμε κάτι γλυκό. Ακόμη και μια στεναχώρια μπορεί να γεννήσει την ανάγκη του. Γύρω μας πλέων άπειρες επιλογές. Το πόσο θα επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με περιττά από τα αναγκαία είναι αποκλειστικά δική μας επιλογή. Η παρακάτω εύκολη και υγιεινή  συνταγή σε τρία σταδία, μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση μας χωρίς να προσθέσει τύψεις
Υλικά:   2 κουβερτούρες, 1 φλυτζάνι του τσαγιού δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι, 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο πιπέρι(άκοπο). 2 κουταλιές λάδι
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους.   Να τι πρέπει να κάνετε:
Έρευνες επί ερευνών το επιβεβαιώνουν και μας το θυμίζουν διαρκώς: το πρωινό είναι το πλέον απαραίτητο γεύμα για όλους μας, είναι αυτό που δίνει κυριολεκτικά ώθηση στον οργανισμό μας και με το κατάλληλο… μενού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας.
Υλικά 1 πακέτο φύλλα Κρούστας 1½ λίτρο φρέσκο γάλα 1½ φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο 1 φλυτζάνι ζάχαρη 2 βανίλιες
Δεν έχει σημασία αν θέλετε να ρίξετε μερικά κιλά ή αν είστε ευχαριστημένοι με την περιφέρεια της μέσης σας, όπως είναι. Η υγιεινή διατροφή έχει άλλους στόχους. Καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές θα έχετε καλύτερες παροχές, μια πιο υγιή καρδιά, μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης,καλύτερη διάθεση και τόσα άλλα .   Να οι λόγοι για να σκέφτεστε πριν βάλετε το πιρούνι στο στόμα.
Είναι μια από τις συνταγές που κυκλοφόρησαν στο τεύχος  Νο 80 του runnermagazine και… μια γλυκιά επιβράβευση έπειτα από έντονη σωματική καταπόνηση. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, C, & σίδηρο.
Για τις κροκέτες:   10 φρέσκα ​​μπουκετάκια κουνουπίδι 1 μεγάλη πατάτα 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι κομμένο 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι up
Είναι μια πολύ γρήγορη και πολύ απλή συνταγή που μπορεί να αποτελέσει ένα κύριο γεύμα. Τα φασόλια σαν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές, μας παρέχουν  πολλές  βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ το ποσοστό λίπους είναι μηδαμινό και αγγίζει το 2%. Η κατανάλωση φασολιών ως πηγή πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί παρέχουν μία καλή πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστο κόστος σε σχέση με την ζωική πρωτεΐνη. Συνδυαστικά δε με την πρωτεΐνη του αυγού τα διατροφικά μεγέθη και η γεύση είναι εντυπωσιακά! Καλές δημιουργίες.
Υλικά:   1/2 κιλό αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη  1 φλ. ζάχαρη 1 φλ. νερό 1 φλ. ζάχαρη άχνη 2 κ.σ. λικέρ αμύγδαλο (ή ότι προτιμάτε) γαρύφαλλα   Εκτέλεση:   Βράζετε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι, περίπου 8 με 10 λεπτά. Όταν το σιρόπι κρυώσει το ανακατεύετε με τα αμύγδαλα, αρκετή ώρα να ζυμωθούν καλά. Ρίχνετε και το λικέρ και το ζυμώνετε λίγο ακόμα. Παίρνετε κομμάτια ζύμης και πλάθετε αμυγδαλωτά στο σχήμα μικρής μπάλας. Τα τυλίγετε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη, και στην κορυφή καρφώνετε από ένα γαρύφαλλο.
Για την μαρινάδα:   1/4 φλιτζάνι χυμό ανανά 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ  2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
Πέννες ολικής αλέσεως (με λίγο ωμό ελαιόλαδο), τυρί cottage Flair & μαύρο πιπέρι, σαλάτα με διάφορα είδη μαρουλιού, ντοματάκια & ελαιόλαδο.   Ρύζι (με λίγο ωμό ελαιόλαδο), τόνο σε νερό & μαύρο πιπέρι, σαλάτα με διάφορα είδη μαρουλιού, ντοματάκια, αγγούρι & ελαιόλαδο.   Προτείνει η κ. Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Πηγή:https://goo.gl/FxXf6f  
Υλικά: 350 γραμμάρια δαμάσκηνα 250 γραμμάρια σταφίδες μαύρες 125 γραμμάρια σταφίδες ξανθές 50 γραμμάρια κομμάτι ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
Έχω εκφραστεί πολλές φορές μέσα από τις συνταγές μου με άκρως κολακευτικά σχόλια για τα δύο βασικά υλικά της πιο κάτω συνταγής. Τα ρεβίθια είναι ένας ταπεινός αλλά πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες καρπός. Ανήκει στην κατηγορία των super foods και το κόστος του είναι πολύ χαμηλό. Η τόσο ποιοτική ποσότητα της πρωτεΐνης του φτάνει το 20-30% και εύκολα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας γιατί περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σε άριστη αναλογία για τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού! Οι υδατάνθρακες τους κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (50-70%) και είναι πολύ πλούσια σε άμυλο.
Η υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία έχει κομβική σημασία, καθώς από αυτήν εξαρτάται τόσο η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού όσο και οι συνήθειες που θα έχει στην ενήλικη ζωή του. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, λοιπόν, και πώς πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους;
Το καλάθι είναι άδειο