Blog

Τι είναι η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD);

Γράφει η

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που ονομάζεται επίσης ASD (Autism spectrum disorder), είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για ένα συγκεκριμένο σύνολο των συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων και των προκλήσεων που συνδέονται με αυτά. Η διάγνωση του αυτισμού σημαίνει ότι η ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού σας, κοινωνικοποίησης και οι δεξιότητες στο παιχνίδι επηρεάζονται με κάποιο τρόπο.

Η λέξη φάσμα στον αυτισμό σημαίνει ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του συνδυασμό χαρακτηριστικών. Αυτά συνδυάζονται για να του δώσουν μια ξεχωριστή επικοινωνιακή συμπεριφορά, το δικό του κοινωνικό προφίλ.
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, η φύση ή η έκφραση αυτών των προβλημάτων και των προκλήσεων μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τη βιολογία του και τον περιβάλλοντα χώρο. Συνήθως ένα άτομο με ASD θα έχει κάποια μορφής κοινωνικές ή / και συμπεριφορικές διαφορές για το σύνολο της ζωής του.
Η διάγνωση του αυτισμού βασίζεται σε αυτό που ένας γιατρός ή ψυχολόγος παρατηρεί και μαθαίνει για τη συμπεριφορά του παιδιού σας και την ανάπτυξή του κατά τα πρώτα χρόνια. Το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να μάθει για την ιστορία του παιδιού σας, ιδιαίτερα για τα πρώτα χρόνια, μιλώντας σε σας και σε οποιοδήποτε άλλον που το ξέρει καλά.

Άλλα ονόματα για τον αυτισμό

Συχνά διάφοροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για να περιγράψουν τον αυτισμό και στην αρχή αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Μερικά ονόματα που μπορείτε να ακούσετε να χρησιμοποιούνται είναι:

 • Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (PDD)
 • Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή-μη προδιαγραφόμενα άλλως (PDD-NOS)
 • Το σύνδρομο Asperger
 • Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας

Η διάγνωση του αυτισμού

Οι γονείς, η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί και το ευρύ κοινό συχνά μπερδεύονται με τη διάγνωση του αυτισμού. Πολλοί γονείς λένε, "Το παιδί μου δεν μπορεί να είναι αυτιστικό, γιατί είναι στοργικό, έχει επαφή με τα μάτια, θέλει να το αγκαλιάζουν, δεν χτυπάει το κεφάλι του, κ.λπ."

Μερικά παιδιά με ASD αποφεύγουν να έχουν επαφή με τα μάτια, άλλα παιδιά μπορεί να έχουν επαφή με τα μάτια για λίγο, ενώ άλλα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι το βλέμμα τους είναι καθηλωμένο κάπου. Μερικά παιδιά με ASD τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν και άλλα όχι. Όσο τα παιδιά με ASD έχουν κοινά χαρακτηριστικά, άλλα τόσο μπορεί να διαφέρουν. Όπως όλα τα παιδιά, τα παιδιά με ASD έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν.

Η διάγνωση του αυτισμού σημαίνει ότι η ανάπτυξη του παιδιού σας θα είναι διαφορετική σε τρεις βασικούς τομείς:

 • κοινωνική συμπεριφορά
 • επικοινωνία
 • παιχνίδι: η συμπεριφορά και τα ενδιαφέρονται είναι επαναλαμβανόμενα ή περιορισμένα.

Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι η πιο κοινή αναπτυξιακή κατάσταση. Με βάση την καναδική έρευνα από τον Fombonne και τους συνεργάτες του το 2006, ένας στους 165 ανθρώπους έχουν ASD. Πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ (από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, 2009) δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης μπορεί να έχει αλλάξει σε 1 στους 100. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με ASD είναι άνδρες. Ο αυτισμός εμφανίζεται σε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, κάθε κοινωνικού υπόβαθρου και φυλής.

Τι προκαλεί τον αυτισμό;

Υπάρχουν πολλές μελέτες που εξετάζουν τις αιτίες του αυτισμού. Παρά το γεγονός ότι καμιά αιτία δεν είναι γνωστή, οι τρέχουσες μελέτες υποθέτουν ότι ο αυτισμός μπορεί να σχετίζεται με διαφορές στον εγκέφαλο.
Σε μερικές οικογένειες, φαίνεται να υπάρχει ένα πρότυπο αυτισμού ή συναφείς διαφορές σε περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει μια γενετική βάση για τη διαταραχή. Προς το παρόν, κανένα μεμονωμένο γονίδιο δεν έχει συνδεθεί άμεσα με τον αυτισμό. Στην πραγματικότητα, ο αυτισμός είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης διαφόρων γονιδίων.

Αρκετά παλαιότεροι ισχυρισμοί για τα αιτία του αυτισμού έχουν πλέον αποδειχθεί ότι δεν είναι αλήθεια. Παλιότερα, οι γονείς είχαν κατηγορηθεί για τις δυσκολίες του παιδιού τους. Για παράδειγμα,

 • Τα παιδιά με αυτισμό θεωρήθηκαν ότι είχαν μια δύσκολη περίοδο διαμόρφωσης των σχέσεών τους με τους άλλους, επειδή οι γονείς τους δεν είχαν σχέση αγάπης μεταξύ τους.
 • Πίστευαν πως οι μητέρες ήταν οι κυρίως υπαίτιες. Τις έλεγαν «κρύες μητέρες».

Για πολλά χρόνια, τέτοιες ιδέες είχαν σταματήσει την επιστήμη από την κατανόηση του αυτισμού.

Πλέον γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος ενός παιδιού με ASD εξελίσσεται διαφορετικά από τη σύλληψή του. Συγκεκριμένα γνωρίζουμε ότι:

 • Ο αυτισμός δεν είναι μια ψυχική ασθένεια.
 • Τα παιδιά με αυτισμό δεν είναι ατίθασα παιδιά που επιλέγουν να μη συμπεριφέρονται σωστά.
 • Η κακή ανατροφή δεν προκαλεί αυτισμό.

Υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό;

Δεν υπάρχει καμία ιατρική θεραπεία για τις διαφορές στον εγκέφαλο που προκαλούν τον αυτισμό. Ωστόσο, επειδή κατανοούμε τον εγκέφαλο και τον αυτισμό πολύ καλύτερα τώρα, μπορεί να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε την ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου.
Σιγά-σιγά βρίσκουμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του αυτισμού. Με τη σωστή θεραπεία, κάποιες συμπεριφορές μπορεί να αλλάξουν. Αλλά τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες με ASD θα έχουν πάντα κάποια χαρακτηριστικά αυτισμού για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για ένα παιδί με ASD;

Οι γονείς των παιδιών με ASD συχνά ρωτούν για το μέλλον του παιδιού τους. Αναρωτιούνται αν το παιδί τους θα βγαίνει ραντεβού ή αν θα παντρευτεί, αν θα έχει μια θέση εργασίας, ή εάν γενικά καταφέρει να ζήσει μόνο του και ανεξάρτητο.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον για κάθε παιδί, αλλά οι ιστορίες των ενηλίκων με ASD δίνουν ελπίδα ότι πολλοί άνθρωποι με αυτισμό μπορούν να έχουν μία γεμάτη ζωή.

πηγή: aboutkidshealth.ca

 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο