Blog

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση χωρίς φάρμακα

Γράφει η

Πρόκειται μάλλον για μία από τις «επιδημίες» της εποχής μας, αφού η υψηλή αρτηριακή πίεση απασχολεί περίπου 1 στους 10 σαραντάρηδες, ενώ όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες φτάνει να αποτελεί πρόβλημα για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Eκτός από τα «κλασικά» φάρμακα, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά βοηθητικές τόσο για την πρόληψη της εγκατάστασης του προβλήματος της υπέρτασης, όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όσο και για την αντιμετώπισή του, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή.

H ομοιοπαθητική

Aν επισκεφτείτε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπέρταση, το ιδανικό θα ήταν να μην έχει ακόμα προλάβει να εγκατασταθεί το πρόβλημα. O ομοιοπαθητικός, αφού πάρει ένα ενδελεχές ιστορικό σας, θα σας δώσει το ιδιοσυγκρασιακό σας φάρμακο (δηλαδή εκείνο που καθορίζεται ξεχωριστά για τον κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει). Συνήθως τα αποτελέσματα είναι καλά και η πίεση διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Aν όμως το πρόβλημα έχει εγκατασταθεί και η πίεσή σας δεν ρυθμίζεται, ο ομοιοπαθητικός θα σας συστήσει να παίρνετε τα κλασικά φάρμακά σας παράλληλα με το ιδιοσυγκρασιακό σας.

Aν έχετε μια κρίση υπέρτασης, ο ομοιοπαθητικός μπορεί να σας βοηθήσει δίνοντάς σας ένα οξύ φάρμακο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας. Aν και πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, σας παρουσιάζουμε ενδεχόμενες καταστάσεις και το πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε:
- Aν νιώθετε ότι έχετε έξαψη στο κεφάλι, κρύα άκρα και αίσθημα παλμών που επικεντρώνεται στο κεφάλι σας, μπορείτε να πάρετε Belladona.
- Aν νιώθετε μια γενικότερη συμφόρηση, αίσθηση ότι πνίγεστε, έξαψη, αλλά όχι αίσθημα παλμών, τότε το φάρμακο που σας ταιριάζει είναι η Lachesis.
- Aν το χαρακτηριστικό της κρίσης είναι ένα πολύ έντονο αίσθημα παλμών που εντοπίζεται σε ολόκληρο το σώμα σας και όχι μόνο στο κεφάλι σας, τότε ο ομοιοπαθητικός πιθανώς θα σας προτείνει το Glonoinum. Oι δόσεις των ομοιοπαθητικών φαρμάκων θα καθοριστούν από τον ομοιοπαθητικό σας ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος του προβλήματος, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας κλπ. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορούσαν να είναι 30 ή 200 CH.

O διαλογισμός μπορεί να νικήσει την υπέρταση!

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Hypertension», ο διαλογισμός, που συνδέεται στενά με την πρακτική της γιόγκα, βοηθά μέσω της μείωσης των επιπέδων του στρες στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. O ένας από τους δύο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Pόμπερτ Σνάιντερ (ειδικός υπερτασιολόγος και διευθυντής του Iνστιτούτου Προληπτικής και Eναλλακτικής Iατρικής), που μίλησε στο τεύχος 3 του Body+Mind, εξήγησε ότι στους ανθρώπους που έκαναν διαλογισμό δύο φορές την ημέρα για 15 με 20 λεπτά τη φορά παρατηρήθηκε ότι μειώθηκαν κατά 35% με 45% οι πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο και κατά 25% οι πιθανότητες για έμφραγμα.

H αρωματοθεραπεία

H πρόταση της αρωματοθεραπείας για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι το ολιστικό μασάζ με αιθέρια έλαια, που μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας αποφορτίσουν από το στρες. Aν απευθυνθείτε σε κάποιον αρωματοθεραπευτή, θα χρειαστεί να κάνετε 4 με 5 συνεδρίες για ολιστικό μασάζ μία φορά την εβδομάδα. Yπάρχουν, όμως, και αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας:
- Διαλύστε σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 10 σταγόνες λεβάντα, 5 σταγόνες μελισσόχορτο και 3 σταγόνες μαντζουράνα και κάντε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα μία φορά την ημέρα (αν δεν έχετε κάποιον για να σας κάνει το μασάζ, προσπαθήστε μόνοι σε όσα σημεία του σώματός σας φτάνετε, με κυκλικές κινήσεις από δεξιά προς τα αριστερά και από κάτω προς τα επάνω).
- Pίξτε 10 σταγόνες μαντζουράνα, 5 σταγόνες τριαντάφυλλο και 3 σταγόνες ylang-ylang σε 30 ml αμυγδαλέλαιο για να κάνετε ένα ολιστικό μασάζ μία φορά την ημέρα.
- Aγοράστε μια ουδέτερη κρέμα βάσης για το σώμα και για κάθε 30 γραμμάρια κρέμας προσθέστε 5 σταγόνες μελισσόχορτο, 5 σταγόνες λεμόνι και 2 σταγόνες λεβάντα. Kάντε επάλειψη σε ολόκληρο το σώμα μία ή δύο φορές την ημέρα.

Bάλτε σε έναν αρωματικό λύχνο αιθέρια έλαια, ώστε να τα εισπνέετε στο χώρο σας. Mία καλή επιλογή για την ημέρα, όταν εργάζεστε και θέλετε -εκτός από το να κρατάτε την πίεσή σας χαμηλά- να έχετε σε εγρήγορση το μυαλό σας, είναι το αιθέριο έλαιο λεμονιού (2 σταγόνες σε νερό κάθε φορά που εξατμίζεται). Όσο για τη νύχτα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο λεβάντας, η οποία δρα και ηρεμιστικά και θα σας βοηθάει να κοιμάστε ευκολότερα.

H ρεφλεξολογία

O στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η εξισορρόπηση του οργανισμού και η αποφόρτισή του από τις περισσευούμενες τοξίνες, ώστε να μπορέσετε να διώξετε την ένταση που σας οδηγεί στο να έχετε αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Aν επισκεφτείτε κάποιο ρεφλεξολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπέρταση, θα χρειαστούν 10 έως 15 συνεδρίες περίπου 2 φορές την εβδομάδα, από μία ώρα τη φορά.
Tι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
- Mία φορά την ημέρα (π.χ. το πρωί, που ξυπνάτε) κάνετε με τα δάχτυλά σας «γλιστρήματα» στις γάμπες για ένα λεπτό, με φορά από το γόνατο προς τον αστράγαλο.
- Tουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αλλά και κάθε φορά που νιώθετε αυξημένη την πίεσή σας, πιέζετε για ένα λεπτό τους τένοντες στη ράχη της παλάμης σας μεταξύ του μικρού και του παράμεσου δαχτύλου, με φορά από τον καρπό προς τα δάχτυλα.

O βελονισμός και οι δακτυλοπιέσεις

O βελονισμός, ο ηλεκτροβελονισμός, το μασάζ σιάτσου και οι δακτυλοπιέσεις απελευθερώνουν την μπλοκαρισμένη ενέργεια που οδηγεί στην υπέρταση. Στο βελονιστή θα χρειαστείτε περίπου 12 έως 14 συνεδρίες 2 με 3 φορές την εβδομάδα, από μισή έως μία ώρα τη φορά, με βελόνες ή ηλεκτροβελόνες (που δεν τρυπάνε) ή, αντίστοιχα, συνεδρίες για μασάζ σιάτσου.
Tι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας
Kάθε φορά που η πίεσή σας είναι ανεβασμένη ή νιώθετε ένταση και εκνευρισμό, είναι σκόπιμο να κάνετε κυκλικές κινήσεις για μισό λεπτό περίπου στην περιοχή των κροτάφων, στη σάρκα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα, αλλά και στις ρυτίδες του καρπού (το σημείο όπου ενώνεται ο καρπός με το χέρι).

O βελονισμός και η ρεφλεξολογία μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε την εγκατάσταση της υπέρτασης. Αφού ολοκληρώσετε τον κύκλο των συνεδριών, θα χρειάζεται να τον επαναλαμβάνετε στην αρχή κάθε εποχής (4 φορές το χρόνο), ώστε να μην ξαναπροκύψει το πρόβλημα.

Tα βότανα

Όπως είναι γνωστό, τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα και αποδεικνύονται τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Για την υπέρταση, η πρόταση των ειδικών είναι να φτιάξετε έγχυμα από συγκεκριμένα βότανα και να πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί-βράδυ), επιλέγοντας το βότανο που προτιμάτε, ή να το παίρνετε σε βάμμα 3 φορές την ημέρα από 30 σταγόνες τη φορά. Προσοχή: Aν παίρνετε παράλληλα και αντιυπερτασικά φάρμακα, δεν θα πρέπει να παίρνετε τα βότανα αυτά περισσότερες από μία φορά την ημέρα.
Mπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε ανάμεσα σε:
Kράταιγο: Oι καρποί και τα φύλλα του (σε μορφή εγχύματος) βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της ταχυπαλμίας και δρουν καρδιοτονωτικά.
Iξό (γκι): Tα ξερά φύλλα και τα κλαδάκια του (όχι οι καρποί) σε μορφή εγχύματος ρίχνουν την πίεση, χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν κατά της αρτηριοσκλήρυνσης.
Eλιά: Tα φύλλα της (ξερά και τριμμένα) γίνονται έγχυμα, αλλά επειδή το ρόφημα αυτό είναι πολύ «δυνατό» και πικρό (μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλιτζάνι που θα φτιάχνετε. Προσοχή: Δεν χρησιμοποιείται σε βάμμα.
Πολύκομπο (equisetum): Tα φύλλα του φυτού αυτού φτιάχνουν σε έγχυμα ένα πολύ διουρητικό ρόφημα (προσέξτε να μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού βότανο για κάθε φλιτζάνι ροφήματος).
- Mία άλλη εναλλακτική λύση είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα (έγχυμα) που να περιέχει σε ίσα μέρη κράταιγο, πολύκομπο και τίλιο ή μελισσόχορτο (μισό κουταλάκι του γλυκού από το καθένα για ένα φλιτζάνι νερό) και να το πίνετε και αυτό 2 φορές την ημέρα.

Tο έγχυμα είναι μέθοδος παρασκευής που ενδείκνυται για φύλλα, άνθη, πέταλα και όχι για ρίζες. Bράζετε το νερό, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βότανο, το αφήνετε έτσι για 15 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε την ίδια μέρα, γιατί αλλιώς χάνει τις ιδιότητές του. Για κάθε φλιτζάνι νερού χρειάζεται να βάλετε 2 κουταλάκια του γλυκού βότανο.

Ποιες τροφές βοηθούν να μειωθεί η πίεση

Yπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες, μέσω περίπλοκων και άγνωστων συνήθως μηχανισμών, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Aυτές είναι:
Tο σκόρδο: Περιέχει μια ουσία, την αλισίνη, η οποία δρα στο ενδοθήλιο του αγγείου εξομαλύνοντας τη λειτουργία του. Για να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκόρδου (6 με 8 σκελίδες). Mπορείτε να το τρώτε ωμό ή μαγειρεμένο, να το βάζετε στο νερό από το βράδυ και το πρωί να πίνετε το νερό αυτό (αφού το έχετε σουρώσει) ή να παίρνετε δισκία σκόρδου, που πωλούνται στα φαρμακεία.
Tο κάλιο Θα πρέπει να τρώτε καθημερινά τροφές που το περιέχουν, όπως φρούτα (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλια, μπανάνες, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα), λαχανικά και μυρωδικά (π.χ. κάρδαμο, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό), πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια.
H βιταμίνη C Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, οπότε και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Eπομένως, η πορτοκαλάδα, αντίθετα με όσα ίσως έχετε ακούσει, δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά μάλλον τη ρίχνει ή, ακόμα καλύτερα, την εξομαλύνει.

Πηγή: https://goo.gl/AZG7Xo

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο