Blog

Νυστάζω όλη μέρα γιατί;

Γράφει η
Αν νυστάζετε παρ’ ότι κοιμηθήκατε κανονικά και δεν μπορείτε να αποδώσετε την υπνηλία σας στην κούραση, ίσως πρέπει να ελέγξετε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας.  Αναρωτιέστε πού οφείλεται αυτή η επίμονη υπνηλία, αφού τα ξενύχτια δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σας και οι ώρες που κοιμάστε είναι μάλλον ικανοποιητικές. Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε τους ένοχους που μπορεί να κρύβονται πίσω από την αδικαιολόγητη νύστα σας.
 
Ο Θυρεοειδής: Συνήθως η υπνηλία παρουσιάζεται όταν ο υποθυρεοειδισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν έχει διαγνωστεί εγκαίρως. Πρέπει να επισκεφθείτε τον ενδοκρινολόγο.
 
Ο Διαβήτης: Η επίμονη και αδικαιολόγητη υπνηλία που παρουσιάζεται σε έναν διαβητικό αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το σάκχαρό του έχει απορρυθμιστεί, ίσως επειδή δεν τήρησε σωστά το πρόγραμμα της αγωγής του.
 
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (ΡΜ5) μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται διαφορετικά από το κανονικό, τις ημέρες λίγο πριν την περίοδο της κάθε μήνα. Μπορεί να νιώθει υπνηλία, 
 
Η αναιμία:Τα βράδια κοιμάστε καλά και νιώθετε ότι ξεκουράζεστε. Μέσα στη μέρα, όμως, αναζητάτε ένα κρεβάτι για να ξαπλώσετε το εξαντλημένο σας σώμα, συχνά δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας και έχετε κακή διάθεση.Αν παρατηρήσετε ταυτόχρονα ότι είστε πιο χλομοί από ότι συνήθως, ενώ τα νύχια ή οι τρίχες των μαλλιών σας σπάνε εύκολα, ίσως να βρήκατε την αιτία: εμφανίσατε αναιμία ή η αναιμία σας (στην περίπτωση που γνωρίζετε ήδη ότι έχετε) επιδεινώθηκε ραγδαία. 
 
Το διάφραγμα:  Διάφορες ανατομικές διαταραχές στην περιοχή της μύτης(π.χ. σκολίωση του ρινικού διαφράγματος) ή του φάρυγγα (π.χ. υπερτροφικές αμυγδαλές) ενδεχομένως να εμποδίζουν τη δίοδο του αέρα και να δημιουργούν δυσκολίες στην αναπνοή. Τέτοιου είδους προβλήματα εμφανίζονται συνήθως σε νεαρές ηλικίες.Μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον υπάρχει ανατομικό πρόβλημα στην περιοχή.
  
Η κατάθλιψη:Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανόν να αποτελεί και σύμπτωμα κατάθλιψης. Αν και συνήθως η κατάθλιψη συνδέεται με αϋπνία και ανορεξία, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των περιπτώσεων (περίπου 30%) σχετίζεται με υπνηλία και βουλιμία και αφορά κυρίως τη λεγόμενη «κατάθλιψη του χειμώνα». 
  
Αν η έντονη υπνηλία επιμένει στην καθημερινότητά σας (π.χ. νιώθετε τα μάτια σας να κλείνουν ενώ οδηγείτε) και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία να πάρει ο οργανισμός μπρος το πρωί (χαρακτηριστικό της κατάθλιψης) ή αρνητικές σκέψεις, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας καθοδηγήσει.Οι ορμονικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καθώς και ορισμένα αυτοάνοσα και ψυχιατρικά νοσήματα ανήκουν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ως σύμπτωμα την υπνηλία.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο