Blog

Η βιταμίνη Κ2 ενάντια στην γήρανση,πως βοηθάει

Γράφει η
Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα δομικά παρόμοιων, λιποδιαλυτών βιταμίνών που το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται για την πλήρη σύνθεση ορισμένων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για:
1.    Tην πήξη του αίματος
2.    Για τον έλεγχο της πρόσδεσης του ασβεστίου στα οστά και άλλους ιστούς
3.    Για τον περιορισμό της εναπόθεσης του ασβεστίου στα όργανα και στα αγγεία
Οι δυό βασικοί τύπο της βιταμίνης Κ
 
1.    Η Βιταμίνη Κ1 ή phylloquinone---φυλοκινόνη, βρίσκεται φυσικά στα φυτά, ιδιαίτερα τα πράσινα λαχανικά. Η K1 πηγαίνει απευθείας στο συκώτι σας και σας βοηθά να έχετε σωστή πήξη αίματος.
2.    Η Βιταμίνη Κ2, που ονομάζεται επίσης μενακινόνη (menaquinone), παράγεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Η K2 πηγαίνει κατ'ευθείαν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, στα οστά και στους ιστούς εκτός από το συκώτι σας. Αν και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα έντερά μας, δυστυχώς, δεν απορροφάται από εκεί και περνάει στις κενώσεις μας. Επίσης, προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας από την ασβεστοποίηση και βοηθά τα κόκκαλά μας να διατηρήσουν ασβέστιο και να αναπτύξουν τη σωστή κρυσταλλική δομή.
 
Έλλειψη η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ στο σώμα προκαλεί:
 
► Χωρίς βιταμίνη Κ, η λειτουργία πήξη του αίματος έχει επηρεαστεί σοβαρά, και εμφανίζεται ανεξέλεγκτη αιμορραγία
► Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ μπορεί να σηματοδοτήσουν επίσης την αποδυνάμωση των οστών
► Ακόμη -και αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο- χαμηλή ποσόστωση της βιταμίνης Κ2 στο σώμα πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποτιτάνωση των αρτηριων και άλλων μαλακών ιστών
► Έλλειψη και πιθανή ανεπάρκεια της βιταμινης Κ2 εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο για Αγγειακή ασβεστοποίηση, καρδιαγγειακές παθήσεις και κιρσούς, Οστεοπόρωση.
 
Η βιταμίνη Κ2 εμπλέκεται σε έναν λεπτό χορό με την βιταμίνη D, και θα πρέπει να έχετε και τα δύο συστατικά σε συνεργικές μεταξύ τους και επαρκείς ποσότητες για να εξασφαλίσετε βέλτιστη υγεία.
Καθώς μεγαλώνουμε ο σκελετός μας επιδεινώνεται. Το σώμα μας συρρικνώνεται στο ύψος, τα οστά γίνονται περισσότερο εύθραυστα και οι σπόνδυλοι αλλάζουν σχήμα.
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία η πυκνότητα και η ποιότητα του οστού μειώνονται, με αποτέλεσμα την αδυναμία του σκελετού και αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δια βίου κίνδυνος για οστεοπορωτικά κατάγματα στις γυναίκες είναι 30-50%, ενώ στους άνδρες ο κίνδυνος είναι 15-30%. Οι τρεις συνηθέστεροι τύποι καταγμάτων οστεοπόρωσης είναι κάταγμα στον καρπό, σπονδυλικό κάταγμα και κάταγμα ισχίου.
 
Αρκετές  μελέτες επέδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής μας μόνο με ασβέστιο δεν επαρκεί. Η προσθήκη βιταμίνης D και βιταμίνης Κ βελτιώνει σημαντικά την υγεία των οστών. Η επιστημονική έρευνα έχει  αποδείξει οτι η βιταμίνη D  διεγείρει τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, ενώ η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίησή της. Μόνον όταν  η οστεοκαλσίνη ενεργοποιηθεί από τη βιταμίνη Κ2 δεσμεύει στα οστά το ασβέστιο με το τον αποτελεσματικότερο τρόπο. 
 
**Στους ανθρώπους με Έλλειψη του ενζύμου αφυδρογονάση της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD), μια σπάνια μεταβολική πάθηση, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση βιταμίνης Κ, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικές κρίσεις.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο