Blog

Τι πρέπει να να περιέχει ένα ετήσιο check up

Γράφει η
Το ετήσιο check up και μάλιστα από την παιδική ηλικία, είναι απαραίτητο και αδιανόητο να μην γίνεται στη σύγχρονη κοινωνία, γιατί μπορεί οχι μόνο να προλάβει μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι για την τρίτη ηλικία, αφού μπορεί να σώσει ζωές αλλά και να προλάβει προβλήματα και καταστάσεις που θα καταστρέψουν την ποιότητα όχι μόνο της δικής μας ζωής, αλλά και των αγαπημένων μας που θα πρέπει να μας φροντίζουν. Πρόληψη στην Ιατρική είναι η καλύτερη, φθηνότερη και πιο αποτελεσματική προσέγγιση της Υγείας.
Σωστό και πλήρες check up δεν είναι υποχρεωτικά το ίδιο για όλους. Το πακέτο προληπτικών εξετάσεων, δεν είναι απλά διαφορετικό για κάθε ηλικία και φύλο, αλλά και μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Είναι σωστό να εξατομικεύεται με βάση το ιατρικό, αλλά και το κληρονομικό ιστορικό μας, την κλινική εξέταση, και την αξιολόγηση πιθανών συμπτωμάτων που μας απασχολούν, τα οποία καλό θα είναι να τα αναφέρουμε όλα, μια που συνήθως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο το ξεχνάμε στη θέα του ιατρού.
 
Φυσικά δε φτάνει να κάνουμε πολλές ή ακριβές εξετάσεις, χρειάζεται εξατομίκευση, αξιολόγηση του ιστορικού, των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης, ώστε να γίνουν στοχευμένες εξετάσεις τις οποίες βεβαίως να φροντίσουμε να αξιολογηθούν σωστά από τον ιατρό μας αρχικά, και ίσως από κάποιο πιο ειδικό αν χρειάζεται μετά.
 
Για την τρίτη ηλικία ένα απλό βασικό checkup περιλαμβάνει κάποιες κοινές εξετάσεις και για τα 2 φύλα και κάποιες μόνο για τους άνδρες ή τις γυναίκες ατομικά. Ο προστάτης στους άνδρες άνω των 50, απαιτεί ετήσιο υπερηχογραφικό έλεγχο και 2 φορές το χρόνο μέτρηση στο αίμα του PSA.
 
Μαστογραφία, μέτρηση οστικής πυκνότητας, τεστ PAP και υπερηχογραφικό έλεγχο έσω γεννητικών οργάνων ετησίως για τις γυναίκες. Οι απλοί εργαστηριακοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, συνήθως περιλαμβάνουν μετρήσεις γενικής αίματος και ούρων, σακχάρου, ουρικού οξέως, ηλεκτρολυτών, χοληστερόλης, HDL (καλή), LDL (κακή), και τριγλυκεριδίων, θυρεοειδικής λειτουργίας, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας και δεικτών φλεγμονής. Συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις υπάρχουν χιλιάδες ανάλογα με την αξιολόγηση των ευρημάτων.
 
Ας γνωρίζουμε ότι καρκινικοί δείκτες στο αίμα δεν είναι προληπτική εξέταση διότι στα αρχικά στάδια σπανίως ανεβαίνουν, τουναντίον πολλές καλοήθεις καταστάσεις μπορεί να τους αυξήσουν για να μας δημιουργήσουν πανικό και να μας «βάλουν σε μπελάδες». Απεικονιστικά, χρειάζεται ανά έτος 1 ακτινογραφία, 1 υπέρηχος άνω κοιλίας και ίσως θυρεοειδούς. Μέτρηση αρτηριακής πιέσεως και ΗΚΓ αν δεν υπάρχει πρόβλημα μία δύο φορές ανά έτος, ενώ το τεστ κοπώσεως, επίσης αν δεν υπάρχει πρόβλημα, κάθε 2 με 3 χρόνια. Χρήσιμη εξέταση τουλάχιστον ανά διετία, είναι το έγχρωμο Τρίπλεξ των καρωτίδων, που ελέγχει το βαθμό αθηροσκλήρυνσης των αγγείων από τα οποία αιματώνεται ο εγκέφαλος, και τον κίνδυνο, επομένως, για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
 
Χοληστερόλη- Λιπίδια
 
Είναι εκ των ων ουκ άνευ να γνωρίζουμε έναν από τους πλέον σημαντικούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς μας και των αγγείων μας. Η αιματολογική εξέταση προσδιορίζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, που πρέπει να είναι πάνω από 40mg/dl για τους άνδρες και 50 mg/dl για τις γυναίκες και της «κακής» χοληστερόλης LDL, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mg/dl. Η ιδανική ολική χοληστερόλη πρέπει να βρίσκεται κάτω των 190 mg/dl.
 
Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι παρόλο που ο ένας στους τρεις Έλληνες έχει τιμές χοληστερόλης πάνω από τις φυσιολογικές, μόνο οι τρεις στους δέκα το γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι δυστυχώς θεραπεύονται. Οι μετρήσεις πρέπει να ξεκινούν από 5 ετών και όχι από την τρίτη ηλικία όταν η γήρανση των αγγείων μας έχει προχωρήσει. Η θεραπεία με την κατηγορία των φαρμάκων που λέγονται στατίνες, κυριολεκτικά σώζει ζωές!
 
Αρτηριακή πίεση
 
Οι ηλικιωμένοι χωρίς αμφιβολία είναι εξ ορισμού πρόσωπα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς τα 2/3 των υπερτασικών είναι άτομα άνω των 65 ετών, με την αρτηριακή υπέρταση να αποτελεί το ένα από τους σπουδαιότερους τροποποιήσιμους μαζί με τον ΣΔ και την χοληστερόλη παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά, εμφράγματα, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Η απόφαση παρέμβασης για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης στηρίζεται βασικά σε δυο κριτήρια: το επίπεδο της συστολικής (μεγάλης) και της διαστολικής (μικρής) αρτηριακής πίεσης που πρέπει να μετρώνται σε ηρεμία τόσο σωματική, όσο και ψυχική (όχι ύστερα από άσκηση, πονοκέφαλο ή καταστάσεις στρες).
 
Τονίζεται ότι 2 ή 3 μετρήσεις αυξημένης πίεσης δεν σημαίνουν υπέρταση, και ότι ακόμη και πιέσεις αρκετά αυξημένες δεν πρέπει να δημιουργούν πανικό ούτε χρειάζεται να αντιμετωπισθούν επειγόντως αν δεν έχουμε καρδιολογικό ιστορικό. Χρειάζεται μέσος όρος τουλάχιστον 50-70 μετρήσεων για να αποφασίσουμε διάγνωση και θεραπεία υπερτάσεως.
 
Χρήσιμη εξέταση στους υπερτασικούς το έγχρωμο Τρίπλεξ καρδιάς (ετησίως) αλλά και το Τρίπλεξ καρωτίδων.
 
Πρόληψη και check up βαδίζουν μαζί και μια που ούτε το παρόν, ούτε το εγγύς μέλλον μας επιφυλάσσουν φάρμακα που μπορούν να μας κάνουν νέους ή να γυρίσουν το χρόνο πίσω, αποτελούν την μόνη πραγματική θεραπεία που διαθέτουμε σήμερα.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο