Blog

Ελεύθερες ρίζες αυτός ο αόρατος εχθρός

Γράφει η
Μια φέτα μήλου όταν σαπίζει γίνεται καφέ. Τα ψάρια όταν σαπίσουν μυρίζουν άσχημα. Ενα κόψιμο στο δέρμα κοκκινίζει, πονάει και κάνει φλεγμονή. Ολα αυτά προκύπτουν από μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση.Συμβαίνει σε όλα τα κύτταρα στη φύση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχει το σώμα μας.
Για να βοηθήσουμε λοιπόν το σώμα να προστατευτεί από τη δριμύτητα της οξείδωσης, η μητέρα Φύση μπορεί να παρέχει χιλιάδες διαφορετικά αντιοξειδωτικά σε διάφορες ποσότητες μέσα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Οταν το σώμα χρειάζεται να βγάλει την καλύτερη άμυνά του, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον, τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
 
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;
 
Οι «ελεύθερες ρίζες» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει κατεστραμμένα κύτταρα που μπορεί να είναι προβληματικά. Περιγράφονται ως «ελεύθερες» επειδή πρόκειται για μόρια με ασύζευκτο, υψηλά ενεργό ηλεκτρόνιο. Τους λείπει δηλαδή κάτι σαν το «ταίρι» τους. Στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τη δομή τους, επιδίδονται σε μια έξαλλη συμπεριφορά, προκειμένου να αντιστοιχηθούν με ένα άλλο μόριο και είναι ικανά να επιχειρήσουν να αποσπάσουν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι να ξεκινούν μια καταστρεπτικά ενεργή αλυσίδα, προκαλώντας έτσι βλάβη σε κυτταρικές δομές μεγάλης σημασίας όπως είναι οι πρωτεΐνες ή ακόμα και το DNA.
 
Βάλτε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας
 
Στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι πρέπει να βάλουν περισσότερα αντιοξειδωτικά στη διατροφή τους για να αντισταθμίσουν όλες αυτές τις επιθέσεις. Οι τοξίνες είναι πανταχού παρούσες στο περιβάλλον. Εάν ζείτε σε μια πόλη, αναπνέετε τον αέρα και η οξειδωτική επιβάρυνση στο σώμα είναι πολύ πιο υψηλή απ’ ό,τι πριν από 200 χρόνια. Είναι ένα γεγονός της σύγχρονης ζωής που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
 
Η μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών τοξινών. Το σώμα από μόνο του δεν παράγει αρκετά αντιοξειδωτικά για να αντιμετωπίσει τις τοξίνες.
 
Τι ακριβώς κάνουν τα αντιοξειδωτικά; Λειτουργούν για να σταματήσει αυτή η καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Κάθε τύπος αντιοξειδωτικού λειτουργεί, είτε για να προλάβει την αλυσιδωτή αντίδραση, είτε για να τη σταματήσει, αν αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Ποιό είναι το σωστό μείγμα αντιοξειδωτικών;
 
Το σώμα χρειάζεται ένα μείγμα από βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, C, E και β-καροτένιο για την εξουδετέρωση της επίθεσης των ελεύθερων ριζών.Οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να προσφέρουν στο σώμα σας την αντιοξειδωτική ώθηση που του είναι απαραίτητη. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηροί καρποί, περιέχουν πολύπλοκα μείγματα αντιοξειδωτικών κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το όφελος από την κατανάλωση μιας ποικιλίας υγιεινών τροφών.
 
Το καλάθι είναι άδειο