Blog

Τα μυστικά των νυχιών μας

Γράφει η
Εάν τα νύχια σας είναι μωβ
Εάν παρατηρήσετε ότι το χρώμα στα νύχια σας έχει γίνει μωβ, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικό αιμάτωμα ή μωλωπισμό κάτω από το νύχι σας.
 
«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία αιμορραγούν κάτω από το νύχι, σκουραίνοντάς το».Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από τραυματισμό, λόγω πτώσης κάποιου μεγάλου αντικειμένου ή ακόμη και λόγω παγίδευσής του σε μια σκληρή ή αιχμηρή επιφάνεια. Όταν προκύψει αυτό το είδος τραυματισμού υπάρχουν δύο επιλογές.
 
Μπορείτε να αφήσετε το νύχι σας να αναπτυχθεί και να αποβληθεί με φυσικό τρόπο από μια καινούρια, υγιή κεράτινη επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου. Η άλλη επιλογή είναι να το αφαιρέσετε σε έναν γιατρό.
 
Τα μωβ νύχια μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ένα κυκλοφορικό πρόβλημα, που «αναγκάζει το νύχι να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο απ’ όσο χρειάζεται», όπως εξηγεί η Canuso. «Επειδή ο ιστός μπορεί να μην παίρνει το αίμα που χρειάζεται, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στο δάκτυλο ή το νύχι». Για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, πρέπει να εντοπιστεί η αιτία του κυκλοφορικού προβλήματος, κάτι που απαιτεί μία επίσκεψη στον γιατρό σας.
 
    Εάν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή καφέ
  
Κίτρινα ή καφέ νύχια μπορούν να προκληθούν «από ένα πρόβλημα με το αναπνευστικό ή το λεμφικό σύστημα, αν και συμβαίνουν συχνότερα λόγω επιπλοκών του διαβήτη ή ακόμη πιο συχνά λόγω των μυκητιάσεων».
 
Το εσωτερικό των παπουτσιών είναι ένα τέλειο περιβάλλον για να φιλοξενήσει μυκητιακούς οργανισμούς. Η κατάσταση αυτή συχνά αρχίζει ως λοίμωξη στο δέρμα, η οποία αποκαλείται και ως πόδι του αθλητή. Καθώς ο μύκητας των νυχιών διεισδύει βαθύτερα στο νύχι, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, πυκνότερο, άκαμπτο στρώμα νυχιού και θρυμματισμένες άκρες.
 
Η θεραπεία εξαρτάται από τον βαθμό της μόλυνσης και μπορεί να γίνει και βιοψία από τον γιατρό για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της πάθησης.
 
Η συνταγογραφούμενη θεραπεία από το στόμα μπορεί να χρειαστεί για μια πιο σοβαρή λοίμωξη. Η θεραπεία στα νύχια με λέιζερ είναι μια εναλλακτική λύση, στην οποία μια δέσμη φωτός περνά μέσα από το νύχι, σκοτώνοντας τον μύκητα χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο νύχι ή στους περιβάλλοντες ιστούς.
  
    Εάν το νύχι σας είναι λευκό ή παρουσιάζει λευκές κηλίδες
 
 Η λευκονυχία, οι λευκές κηλίδες ή γραμμές στα νύχια σας μπορεί να υποδηλώνουν διάφορα προβλήματα.
 
Λευκές γραμμές μπορούν να εμφανιστούν αν υπάρχει επαναλαμβανόμενη πίεση ή τραύμα στο νύχι, για παράδειγμα, εάν ένας δρομέας φορά παπούτσια που είναι μικρότερα απ’ όσο πρέπει και το δάκτυλο συνεχίζει να χτυπά στην κορυφή του παπουτσιού.Τότε σχηματίζονται λευκές κηλίδες, εάν ο τραυματισμός δεν είναι αρκετά σοβαρός, ώστε να σπάσει το αιμοφόρο αγγείο, γεγονός που θα έκανε το νύχι σκούρο και μωλωπισμένο.
 
Η λευκονυχία μπορεί επίσης να προέρχεται από έλλειψη ψευδαργύρου. Εάν το νύχι είναι εντελώς λευκό ή υπάρχουν διάσπαρτες λευκές γραμμές κατά μήκος του, αυτό μπορεί να σημαίνει αναιμία ή ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Εάν τα λευκά σημεία έχουν προκληθεί από τραυματισμό, δοκιμάστε να πάρετε μια βιταμίνη που ενισχύει τα νύχια όπως η βιοτίνη για να βελτιώσετε τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και φυσικά, θα πρέπει να απέχετε για κάποιο διάστημα από την τραυματική δραστηριότητα. Και πάλι θα χρειαστεί να περιμενετε μέχρι να αναπτυχθεί το νέο, υγιές νύχι.
 
Σε περίπτωση που ανησυχείτε για πρόβλημα αναιμίας, προσέξτε και για άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση ή μυϊκή αδυναμία. «Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πρωτεϊνικής ανεπάρκειας ή αναιμίας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας».
  
  Εάν τα νύχια σας είναι μαύρα
  
Τα νύχια που παρουσιάζουν ένα εντελώς μαύρο χρώμα μπορεί να έχουν πολλές αιτίες, όπως ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, προβλήματα με τα νεφρά ή ασθένειες του ήπατος. Αλλά ο πιο κοινός λόγος για τον αποχρωματισμό είναι συνήθως το τραύμα ».
 
Απλά και μόνο σκοντάφτοντας σε κάποια προεξοχή, όπως πολύ συχνά μας συμβαίνει, μπορούμε να τραυματίσουμε το νύχι μας, με τον μωλωπισμό εάν είναι πιο σοβαρός να μετατρέψει το χρώμα σε μαύρο.
 
Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να περιμένετε να αναπτυχθεί ολόκληρο το νύχι πριν φύγει ο αποχρωματισμός, κάτι που μπορεί να διαρκέσει 6 έως και 9 μήνες.
 
Εάν το νύχι σας δεν είναι μαύρο, αλλά βλέπετε μια μαύρη γραμμή να το διατρέχει, τότε η  πιο κοινή αιτία είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «γραμμική μελανονυχία».
 
Η κατάσταση αυτή συμβαίνει όταν οι χρωστικές ουσίες στα νύχια που είναι γνωστά ως μελανοκύτταρα προκαλούν υπέρ του δέοντος τοπικό χρωματισμό, προκαλώντας το σκούρο χρώμα που βλέπουμε στα νύχια μας.
   
Τα αιθέρια έλαια θρέφουν και δυναμώνουν τα νύχια, κάνοντας τα πιο ανθεκτικά στους κινδύνους μολύνσεων.
 
  • Το βάλσαμο από την ελληνική χλωρίδα, είναι το λάδι με την πιο ισχυρή δράση για τραύματα και φλεγμονές. Το δεντρολίβανο καμφοράς έχει αναλγητική δράση, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας υπεραιμία τοπικά. 
  • Ο κέδρος του Ατλαντικού, προσφέρει μοναδική ενυδατική δράση, με σημαντικές απολυμαντικές, αντιφλεγμονώδεις, επανορθωτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Διατηρεί την ισορροπία στην επανόρθωση των κυττάρωνδιεγείροντας ταυτόχρονα τη σύνθεση των κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα.
  • Η πιπεράτη μέντα, προστατεύει από τη φαγούρα και τις ενοχλήσεις, έχοντας με τη σειρά της ισχυρή, αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Το αιθέριο έλαιο της παραθαλάσσιας πεύκης μαζί με τον κέδρο, δημιουργούν έναν ισχυρό συνδυασμό που ενισχύει την ταχύτερη επούλωση των πληγών. 
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο