Blog

Διάρροια Ταξιδιωτών και πώς να την αποφύγετε

Γράφει η

Η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλει το 30-70% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια των ταξιδιωτών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να προκαλέσουν είτε αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού, είτε καθήλωση στο κρεβάτι ή σπανιότερα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Η νοσηρότητα της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι σημαντική αφού:

  • Το 1 % των ασθενών χρήζει νοσηλείας
  • Το 20% των ασθενών παραμένουν κλινήρεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Περίπου το 40% αναγκάζονται να τροποποιήσουν το δρομολόγιό τους

Η θνητότητα από την διάρροια των ταξιδιωτών είναι πολύ μικρή. Εντούτοις σοβαρή διάρροια μπορεί να επιφέρει σημαντική αφυδάτωση, διαταραχές των ηλεκτρολυτών καθώς και έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας


Συμβουλές διατροφής για την αποφυγή διάρροιας των ταξιδιωτών

•Το αλκοόλ δεν αποστειρώνει το νερό ή τον πάγο. Αλκοολούχα ποτά στα οποία προστίθεται νερό η πάγος μπορεί να καταστούν μολυσμένα.
•Επιδημίες διάρροιας έχουν συσχετισθεί και με εμφιαλωμένο νερό (ακόμα και ανθρακούχο νερό με ανεπαρκή όμως παρουσία ανθρακικού). Εντούτοις η παρουσία ανθρακικού κατά το άνοιγμα μιας φιάλης (π.χ. ανθρακούχου νερού ή αναψυκτικού) αποτελεί ένδειξη σωστής συντήρησης και τέτοια προϊόντα είναι θεωρητικά ασφαλή.
•Φρουτοσαλάτες, σαλάτες με μαρούλι ή κοτόπουλο αποτελούν παραδείγματα μη ασφαλών τροφίμων. Τα συστατικά μπορεί να μην έχουν επαρκώς πλυθεί ή/και να έχουν παραμείνει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου.
•Καρυκεύματα και σάλτσες που βρίσκονται μόνιμα στα τραπέζια μπορεί επίσης να μολυνθούν
•Τοπικά φαγητά που βρίσκονται σε μπουφέ και ζεσταίνονται με ατμό είναι δυνατόν να είναι επικίνδυνα διότι η θερμοκρασία που συντηρούνται μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων.
•Το ζεστό τσάι και ο καφές είναι συνήθως ασφαλή και αποτελούν εναλλακτικά του βρασμένου νερού.
•Τα εμφιαλωμένα ποτά καλό είναι να καταναλώνονται χωρίς πάγο κατευθείαν από το μπουκάλι με καλαμάκι και σε ποτήρι.
•Τα φρούτα θα πρέπει να ξεφλουδίζονται αμέσως πριν καταναλωθούν.

Πηγή: http://goo.gl/NEyYpK

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο