Blog

Τι μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στο δέρμα σας

Γράφει η
Αισθάνεστε καλά να χαλαρώνετε κάτω από τον ήλιο και να αποκτάτε ένα ωραίο μπρούτζινο χρώμα, αυτό όμως μπορεί να βλάψει την υγεία σας μακροπρόθεσμα. Με την πάροδο των ετών, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο και η παραμονή σας σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο. 
Τι είναι το μαύρισμα 
Το μαύρισμα μπορεί να φαίνεται ωραίο, αλλά αυτό το χρυσαφένιο χρώμα είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στο ανώτερο στρώμα του δέρματος σας.
Όταν απορροφάται η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου, επιταχύνεται η γήρανση του δέρματος και αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Για να μην προκληθεί ζημιά, χρησιμοποιήστε ένα «ευρέος φάσματος» αντηλιακό που είναι SPF 30 ή υψηλότερο.
 
Ηλιακό έγκαυμα (πρώτου βαθμού)
Οταν το δέρμα σας γίνεται κόκκινο, είναι ζεστό κατά την αφή, και μπορεί να έχετε κάποιον ήπιο πόνο αυτό λέγεται έγκαυμα πρώτου βαθμού- επηρεάζει δηλαδή μόνο την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας σας. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο δοκιμάστε μια κρύα κομπρέσα ή εφαρμόστε κάποια ενυδατική κρέμα ή αλόη.
 
Ηλιακό έγκαυμα (δευτέρου βαθμού)
Δευτέρου βαθμού εγκαύματα από τον ήλιο είναι οι ζημιές στα πιό  βαθιά στρώματα του δέρματος και στις απολήξεις των νεύρων σας. Είναι συνήθως πιο επώδυνα και παίρνουν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.
Μπορεί να έχετε ερυθρότητα και οίδημα. Αν σχηματιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε, μπορεί να προκληθεί μόλυνση.
 
Ρυτίδες
Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν ζημιές στις ίνες ελαστίνης του δέρματος σας. Όταν συμβαίνει αυτό, αρχίζει το δέρμα να κρεμάει και να «σπάει».
 
Ευρυαγγείες
Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί μερικές φορές ευρυαγγείες στο πρόσωπο και φαίνονται περισσότερο σε αυτούς που έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες σε μικρότερη συχνότητα. 
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες, όπως αντισυλληπτικά, ορμονικές διαταραχές, ορθοστασία, υπερθέρμανση. Κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη η παρακολούθηση ανά 6 μήνες ή μια φορά τον χρόνο την άνοιξη, για την έγκαιρη θεραπεία των πιθανών νέων ευρυαγγειών σε άλλα σημεία.
 
Πανάδες
Θα παρατηρήσετε  επίσης το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του σώματος να παίρνουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Είναι οι λεγόμενες πανάδες που δεν αποτελούν πρόβλημα ουσιαστικό εκτός απο το αισθητικό. Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι στα πρώιμα στάδια μπορεί να μοιάζουν με πανάδα. Δείτε το γιατρό σας, αν το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του σημείου αλλάζει, ή αν έχετε φαγούρα ή αιμορραγεί το συγκεκριμένο σημείο.
 
Το μέλασμα (μάσκα εγκυμοσύνης)
Αυτό εμφανίζεται ως μαύρισμα ή καφέ κηλίδες στο μάγουλα, τη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Είναι κοινό μεταξύ των γυναικών που εγκυμονούν, αν και οι άνδρες μπορεί να τις αποκτήσουν.
Μένουν για αρκετό καιρό μετά το τέλος της εγκυμοσύνης σας, αλλά μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με ειδικές λευκαντικές κρέμες.
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανά πάσα στιγμή, αν έχετε μέλασμα, επειδή το φως της ημέρας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
 
Age Spots (ηλιακές εφηλίδες)
Αυτά τα ενοχλητικά καφέ ή γκρι σημάδια δεν προκαλούνται απαραίτητα από τη γήρανση αν και εμφανίζονται στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να τα αποκτήσετε από την έκθεση στο φώς του ήλιου. Συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπό σας, τα χέρια και το στήθος.
Κρέμες λεύκανσης, οξέα φρούτων, τα προϊόντα με Retin-A, και αγωγές με laser μπορεί να τα κάνουν λιγότερο εμφανή. Δεν βλάπτουν την υγεία σας, αλλά ρωτήστε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως καρκίνος του δέρματος.
 
Φακίδες
Οι φακίδες είναι μικρές κηλίδες που μπορεί να αναπτυχθούν τυχαία στο δέρμα, ειδικά μετά από επανειλημμένη έκθεση στο ηλιακό φως και εμφανίζονται στο επάνω τμήμα του σώματος, όπως τα μάγουλα, τη μύτη, τους ώμους και τα άνω άκρα.
 
Μελάνωμα
Δεν είναι τόσο κοινή όσο άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο σοβαρή. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αλλαγή στον τρόπο που η χρωματισμένη περιοχή μοιάζει.
Το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μόνο, ή μπορεί να εξαπλωθεί σε όργανα και τα οστά. Μπορεί να θεραπευτεί εάν κάνετε έγκαιρα θεραπεία.
 
Το καλάθι είναι άδειο