Blog

Ρεφλεξολογία

Γράφει η
Ιστορικά στοιχεία:
Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που γίνονται αναφορές σχετικά με την ρεφλεξολογία.
 
Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων ήταν η ισορροπία των χυμών του (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή, μαύρη χολή). Ότι έπρεπε να ωφελείς και όχι να βλάπτεις και για να θεραπεύσεις σωστά έπρεπε να γνωρίζεις τον ασθενή αλλά και να σε εμπιστεύεται αυτός. Μια μορφή ρεφλεξολογίας ήταν η πίεση στο αυτί των μαθητών του που είχαν κάποιο σωματικό πόνο, με καρπούς οσπρίων, π.χ. φακές, ρεβίθια.
 
Για την ρεφλεξολογία στο πέλμα έχουμε αναφορές στο βιβλίο του Κινέζου αυτοκράτορα Huang-ti "The Yellow Emperor's book of internal Medicine", το οποίο γράφτηκε 3.000 χρόνια πριν.
Στην Αίγυπτο στην νεκρόπολη της Σακκάρα βρέθηκε πάπυρος στην Πυραμίδα του Ιατρού ο οποίος χρονολογείται το 2330π.χ. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν άτομα να παρέχουν ρεφλεξολογία σε δύο ασθενείς.
Στην Ασία ο αυτοκράτωρ Χουάνκτι της Κίνας το 2.000 π.Χ γράφει σε βιβλίο του για την πιεσοθεραπεία.
 
Στο πέρασμα των αιώνων και ιδιαίτερα την περίοδο του Σκοταδισμού πιστεύεται ότι χάθηκαν πολλά στοιχεία εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.
Στην νεότερη ιστορία πρόδρομος της ζωνοθεραπείας ( 1.913μ.Χ ) ήταν ο Δρ. Φιτζέραλντ, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο της Βοστόνης και στο νοσοκομείο του Αγίου Φραγκίσκου στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. που ανακάλυψε ότι η εφαρμογή πίεσης στις ρώγες των δακτύλων και η πρόσδεση ελαστικών ταινιών γύρω από το μεσαίο τμήμα τους έχει αναισθητική επίδραση στο πρόσωπο.
Επίσης ενθάρρυνε στους ασθενείς του που πονούσαν να κρατούν μια χτένα πιέζοντας τα δόντια της στην παλάμη τους για να μετριάσουν τον πόνο.
 
Η ρεφλεξολογία αναφέρεται στο παρελθόν και ως "ζωνοθεραπεία". Η μετάβαση από την ζωνοθεραπεία στην ρεφλεξολογία έγινε από την φυσιοθεραπεύτρια Γιούνις Ν. Ινγραμ. Έχοντας την ευκαιρία να φροντίσει ασθενείς παρατηρώντας τα σημεία στα πόδια δήλωσε ότι τα αντανακλαστικά σημεία των άκρων ποδιών είναι ακριβής καθρέπτρης των οργάνων, των λειτουργιών και των δομών του σώματος. Μαθητές της ακολούθησαν το έργο της φθάνοντας στην σημερινή εποχή.
 
Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν ανακλαστικές περιοχές στα πόδια και τα χέρια που αντιστοιχούν σε όλα τα όργανα και μέρη του σώματος.
Η θεωρία των ζωνών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση της ρεφλεξολογίας. Το σώμα χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες (5 ζεύγη) οι οποίες έχουν ίσο πλάτος και ξεκινούν από τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μέχρι το κεφάλι.
Συγκεκριμένες κινήσεις μασάζ σε αυτές τις περιοχές πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση, τον ύπνο  και ανακουφίζουν από την ένταση.
 
Μια μελέτη που έγινε σε 2.008 άτομα απέτυχε να βρεί κάποιες καλής ποιότητας αποδείξεις ότι η ρεφλεξολογία μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά κάποιες παθήσεις ή να καλυτερεύσει την υγεία ενός ασθενή.
Ωστόσο  το επόμενο έτος, η επανεξέταση των διαθέσιμων συμπερασμάτων της έρευνας έδειξε ότι η ρεφλεξολογία ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), τα οποία είχαν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Δεδομένου ότι λίγοι άνθρωποι συμμετείχαν στις δοκιμές δεν θεωρήθηκε σημαντικό δείγμα για να επιτύχουν στατιστική εμπιστοσύνη, έτσι συνιστάται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.
 
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι βρίσκουν στην ρεφλεξολογία την ιδανική θεραπεία.
 
Προφανώς υπάρχει χώρος για όλους.
 
 
Το καλάθι είναι άδειο