Blog

Παράξενα σημεία για να ψάξετε για τον καρκίνο του δέρματος

Γράφει η
Δεδομένου ότι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καρκίνος του δέρματος, προσελκύει πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων καλοκαιρινών μηνών. Αλλά εδώ είναι ένα γεγονός που συχνά διαφεύγει: Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα μέρη. Όπως και κάτω από τα νύχια σας. Ή πίσω από τα αυτιά σας.
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι οι καρκινικές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε περιοχές που βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και ο λαιμός. Αλλά μέρη του σώματος που δεν είναι τόσο ορατά, μπορεί επίσης να φιλοξενούν τον καρκίνο που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και ως εκ τούτου, να ξεφύγουν από την έγκαιρη παρέμβαση.
 
"Κάτω από τα νύχια είναι μια περιοχή που προσβάλλεται από τον καρκίνο ειδικά  με την τακτική χρήση του μανικιούρ gel", στο οποίο χρησιμοποιείται ένα προϊόν που σκληραίνει  κάτω από λαμπτήρες υπεριωδών ακτίνων, λέει η Δρ Laura Farrington, γιατρός ογκολόγος. "Η άμεση έκθεση στις UV ακτίνες των χεριών και των νυχιών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος στις περιοχές αυτές."
 
Ακόμη και οι πατούσες των ποδιών, οι παλάμες των χεριών και τα βλέφαρα μπορεί να είναι ευάλωτα στον καρκίνο του δέρματος. Ομοίως, το τριχωτό της κεφαλής, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, περιοχές που δεν μπορεί να δει ο ήλιος είναι πιθανό να προσβληθούν από τον καρκίνο. Εξετάσεις pουτίνας είναι το κλειδί για την έγκαιρη παρέμβαση, λέει ο Δρ Farrington. "Το τριχωτό της κεφαλής είναι στην πραγματικότητα μια συνηθισμένη περιοχή για μελανώματα", λέει. "Είναι επίσης σημαντικό να γίνονται τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις, διότι ακόμη και αν η πυελική περιοχή δεν εκτίθεται στον ήλιο, το μελάνωμα μπορεί ακόμα κι εκεί να εμφανιστεί και μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξετε τον εαυτό σας."
 
Για να δείτε τα δύσκολα μέρη του σώματος, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη χειρός ή ζητήστε από τους αγαπημένους σας βοήθεια. Ο κομμωτής σας ή η κομμώτρια σας μπορεί επίσης να αποδειχθεί καθοριστική βοήθεια για τον έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής σας και πίσω από τα αυτιά σας κατά τη διάρκεια των τακτικών σας επισκέψεων. Εάν κάνετε μασάζ, να ζητήσετε από τον θεραπευτή σας να ψάξει για ασυνήθιστες κρεατοελιές, κηλίδες ή μπαλώματα, ειδικά στην πλάτη σας. Δείτε το γιατρό σας αν κάτι αλλάζει ή φαίνεται ύποπτο.
 
Ο καρκίνος του δέρματος επηρεάζει ανθρώπους όλων των δημογραφικών στοιχείων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους. Γι 'αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο καθένας πρέπει να φοράει αντηλιακό, συμπεριλαμβανομένων των Αφρο-Αμερικανών, οι οποίοι «μπορεί να πάθουν μελάνωμα αν και ο κίνδυνος είναι μικρότερος," λέει ο Δρ Λόρενς Altshuler, Διευθυντής της Ογκολογικής Πτέρυγας στο νοσοκομείο της Tulsa. ΄Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό, να θυμάστε το κάτω μέρος των ποδιών και των χεριών σας, και να φροντίσετε για την κάλυψη των νυχιών σας, πάρα πολύ. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται να βάλουν αντηλιακό εκεί," λέει ο Δρ Altshuler. Και μην υποθέσετε ότι τα τατουάζ θα χρησιμεύσουν ως ηλιακή προστασία. "Πρέπει να φοράτε αντηλιακό", προσθέτει. "Τα Τατουάζ δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά μπορεί να κρύψουν τους καρκίνους του δέρματος, έτσι δεν θα πρέπει να κάνετε τατουάζ πάνω από κρεατοελιές".
 
Αν θέλετε να προστατευτείτε εσείς και οι αγαπημένοι σας, να θυμάστε τις παρακάτω συμβουλές :
 
Να φοράτε αντηλιακό ευρέος φάσματος με συντελεστή για την ελάχιστη προστασία από τον ήλιο (SPF) 15, και να  επαναλαμβάνετε κάθε δύο ώρες την επάλειψη . Αν κάνετε κολύμπι, εφαρμόστε ξανά πιο συχνά. Μην ξεχνάτε τα χείλη, τα βλέφαρα σας, ανάμεσα στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών σας και πίσω από τα αυτιά σας.
 
Βοηθήστε τα παιδιά σας να εφαρμόσουν ξανά το αντηλιακό, "γιατί ακόμα και ένα ηλιακό έγκαυμα, για ένα παιδί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος", λέει ο Δρ Farrington.
 
Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 15:00, όταν οι ακτίνες είναι ισχυρότερες.
Μείνετε στη σκιά. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες υψηλής έντασης, αναζητήστε την κάλυψη των δέντρων ή άλλων προστατευτικών φραγμών από τον ήλιο.
 
Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό όπως καπέλα με γείσο, γυαλιά ηλίου, μακρύ μανίκι πουκάμισα και παντελόνια.
 
Κάντε ετήσιες εξετάσεις δέρματος σε έναν γιατρό, ειδικά αν η οικογένειά σας έχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
 
Γνωρίστε τις όψεις του καρκίνου του δέρματος:
 
  • Ασυμμετρία: Το ήμισυ του μώλου είναι διαφορετικό από ό, τι το άλλο μισό.
  • Οι άκρες του είναι με εγκοπές, άνισες ή θολές.
  • Χρώμα: Ως προς το χρώμα ή έχει αποχρώσεις του καφέ ή είναι σκούρο ή μαύρο.
  • Διάμετρος: Η διάμετρος είναι μεγαλύτερη από 6 mm, ή το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού.
  • Εξέλιξη: Αυξάνεται ή αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο