Blog

Τροφική αλλεργία. Μύθοι και αλήθειες.

Γράφει η
Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση εκεί έξω για το φαγητό και τις αλλεργίες. Μάθετε πώς να διαχωρίσετε την αλήθεια από το ψέμα, έτσι μπορείτε να καθίσετε στο τραπέζι με αυτοπεποίθηση.
Μύθος 1: Η τροφική αλλεργία είναι το ίδιο με την "δυσανεξία" ή την "ευαισθησία" ;
 
Υπάρχουν ομοιότητες, αυτό είναι σίγουρο. Η αλλεργία και η ευαισθησία είναι λίγο σαν αδέλφια. Όλα ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» των κακών αντιδράσεων στα τρόφιμα. Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
 
Η αλλεργία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, η άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια, έχει μια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο. Μπορεί να είναι ήπια, όπως ένα αίσθημα φαγούρας ή κνίδωση. Μερικές φορές μπορεί να έχετε σοβαρά συμπτώματα - που ονομάζονται “αναφυλαξία” - όπως δυσκολία στην αναπνοή, μια πρησμένη γλώσσα, ή ζάλη.
 
Η τροφική δυσανεξία σημαίνει ότι από το σώμα σας λείπει ένα ένζυμο που χρειάζεται για να αφομοιώσει κάποιο είδος τροφίμου. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, για παράδειγμα, δεν έχετε αρκετή λακτάση, ένα ένζυμο που σας επιτρέπει να αφομοιώσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, δεν μπορεί  οργανισμός σας να επεξεργαστεί τη γλουτένη, η οποία βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.
 
Τι θα συμβεί αν φάτε κάτι για το οποίο έχετε «δυσανεξία»; Μπορεί να έχετε κάποια από τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας, αλλά δεν θα πάθετε αναφυλαξία. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αυτή η αντίδραση μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου σας και μπορεί να σας εμποδίσει να  απορροφήσετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε από το φαγητό σας.
Η ευαισθησία στα τρόφιμα είναι διαφορετική. Σκεφτείτε πονοκεφάλους που μπορεί να έχετε από την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας ή την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που προκαλείται από τα πικάντικα τρόφιμα.
 
"Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα είναι σίγουρα μια ενόχληση, και θα σας κάνουν να αισθάνεστε χάλια, αλλά δεν είναι απειλητικές για τη ζωή”, λέει ο αλλεργιολόγος Marc McMorris, medical director of the University of Michigan Food Allergy Clinic.
Αποφύγετε οποιαδήποτε τρόφιμα σας δημιουργούν πρόβλημα τα συστατικά τους.
 
Μύθος 2: Τα παιδιά δεν ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες.
 
"Κάπου γύρω στο 90% έως 95% των παιδιών θα ξεπεράσουν τις αλλεργίες στα γαλακτοκομικά, αυγά, σιτάρι, και οι αλλεργίες σόγιας», λέει ο McMorris. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ξεκινούν το σχολείο, χωρίς να είναι απόλυτο. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά χρειάζονται πλέον περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν την αλλεργία στο γάλα και το αυγό αν και στην πλειοψηφία τους είναι υποαλλεργικά από την ηλικία 16.
 
Οι πιθανότητες ότι το παιδί σας θα ξεπεράσει την αλλεργία στα οστρακοειδή, στους  ξηρούς καρπούς, ή την αλλεργία στα φιστίκια είναι πολύ χαμηλότερες σύμφωνα, με μία νέα μελέτη.
 
Μύθος 3: Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από πρόσθετα, όπως τεχνητά χρώματα και αρώματα.
 
"Απολύτως λάθος", λέει ο McMorris. Είναι αλήθεια ότι μερικές αντιδράσεις στα πρόσθετα είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τροφικές αλλεργίες. Τα νιτρικά άλατα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν κνίδωση. Επίσης ο κόκκινος και ο κίτρινος χρωματισμός των τροφίμων έχουν συνδεθεί με την αναφυλαξία.
 
Η πραγματική ώθηση στην αλλεργία είναι οι πρωτεΐνες στην τροφή, λέει ο McMorris. ενώ τα πρόσθετα σπάνια. Λιγότερο από το 1% των ενηλίκων έχουν αλλεργία στα πρόσθετα.
 
Μύθος 4: Οι πιο σοβαρές αντιδράσεις από τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από φιστίκια.
 
Κάθε τρόφιμο στο οποίο είστε αλλεργικοί θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση, είτε πρόκειται για τα φιστίκια, είτε για τα καρύδια, το γάλα, τα αυγά, το σιτάρι,τη σόγια, τα ψάρια ή τα οστρακοειδή. Αυτές οι οκτώ κατηγορίες τροφίμων αποτελούν το 90% των τροφικών αλλεργιών στις ΗΠΑ. Όλα έχουν τη δυνατότητα να είναι απειλητικά για τη ζωή, λέει ο McMorris.
 
Μύθος 5: Χρειάζεται μόνο μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας.
 
Οι εξετάσεις αίματος μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικές. Μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται "ψευδώς θετικό". Με άλλα λόγια, λένε ότι είστε αλλεργικοί όταν δεν είστε πραγματικά. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Ένα 50% έως 75% των περιπτώσεων δείχνουν λανθασμένα αποτελέσματα, λέει ο McMorris.
 
Για να πάρετε μια σαφή διάγνωση, ένας αλλεργιολόγος μπορεί να κάνει κάτι που ονομάζεται “πρόκληση τροφίμων”. Αυτός θα σας δώσει μικρές δόσεις ενός τροφίμου και μπορείτε να παρακολουθήσετε για να δείτε αν έχετε αλλεργική αντίδραση. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, αυτός θα αυξήσει σταδιακά την ποσότητα. Αν και τότε δεν υπάρχουν σημάδια αλλεργίας είστε υποαλλεργικός σ' αυτό το τρόφιμο..
Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για να δούμε αν κάποιος έχει ξεπεράσει μια τροφική αλλεργία."
 
 
Το καλάθι είναι άδειο