Blog

Σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;

Γράφει η

Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας στον ύπνο σχεδόν πάντα αναφέρουν ότι ροχαλίζουν από χρόνια. Η σύζυγος ή ο σύζυγος παρατηρούν συχνά ότι το ροχαλητό και η αναπνοή τους σταματάει για λίγο, ενώ αυτοί προσπαθούν να αναπνεύσουν και κινείται ο θώρακας και η κοιλιά τους. Συχνά τους σκουντάνε τρομαγμένες, φοβούμενες μήπως σταματήσουν οριστικά να αναπνέουν.

Οι ασθενείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τις άπνοιες και σπάνια ξυπνάνε τελείως, με αίσθημα σαν να πνίγονται. Ο ύπνος τους είναι πολλές φορές ανήσυχος με στριφογυρίσματα και τινάγματα των χεριών και των ποδιών που συνοδεύουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες να πάρουν αναπνοή. Η έντονη αυτή μυϊκή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει και αυξημένη εφίδρωση. Συχνά εμφανίζουν νυχτερινή συχνουρία και καμιά φορά και ασυνείδητη απώλεια ούρων. Ξυνίλες και καούρες μπορεί να παρουσιάζονται λόγω αναγωγής του περιεχομένου του στομάχου ιδίως αν φάνε λίγη ώρα πριν κοιμηθούν. Σπανιότερα παρατηρούνται κινητικοί αυτοματισμοί, δηλαδή ενώ κοιμούνται κάθονται στο κρεβάτι ή και σηκώνονται εντελώς και βηματίζουν. Το πρωί ξυπνάνε πολλές φορές με πονοκέφαλο ή βάρος στο κεφάλι και ξερό στόμα.

Πολλοί παραπονιούνται ότι δεν χόρτασαν ύπνο και δεν ξεκουράστηκαν. Πράγματι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα και οφείλεται στο ότι ο νυχτερινός ύπνος διαταράσσεται και διακόπτεται από τις άπνοιες. Συχνά παραπονιούνται ότι τους παίρνει ο ύπνος κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων (π.χ. στην εργασία ή σε σπίτια φίλων). Ακόμα μπορεί να τους πάρει ο ύπνος ενώ οδηγούν με αποτέλεσμα να τους συμβεί αυτοκινητιστικό ατύχημα. Από έρευνα που έγινε στο Κέντρο Μελέτης Ύπνου του "Ευαγγελισμού" διαπιστώθηκε ότι το 54% από τους πιο βαριά πάσχοντες είχε κοιμηθεί μία ή περισσότερες φορές στο τιμόνι και το 17% είχε στο ιστορικό του ατύχημα λόγω ύπνου στο τιμόνι. Η υπνηλία αυτή εμφανίζεται εντονότερη κατά τη μονότονη οδήγηση σε ευθείς και φαρδιούς δρόμους όπως π.χ. οι εθνικές οδοί. Από μελέτες σε διάφορες χώρες έχει βρεθεί ότι αυτά τα άτομα έχουν τρεις ως δώδεκα φορές μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων από τους φυσιολογικούς.

Εκτός της υπνηλίας παρατηρούνται συχνά μείωση της μνήμης, της ικανότητας να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους (ιδίως αν είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή) και μείωση της παρατηρητικότητας. Συχνά, παρατηρείται και μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, γίνονται “νευρικοί” και κακόκεφοι ή στενοχωριούνται εύκολα. Ένα άλλο ιδιαίτερα σοβαρό σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί είναι η μείωση της σεξουαλικής ικανότητας που οφείλεται τόσο σε ψυχολογικούς, όσο και ορμονικούς λόγους που σχετίζονται με τις άπνοιες. Η μείωση  αυτής της σεξουαλικής ικανότητας και η ενόχληση που προκαλεί το ροχαλητό στο άτομο που κοιμάται δίπλα είναι συχνή αιτία διαταραχών των προσωπικών και οικογενειακών σχέσεων.

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα κάθε άπνοια προκαλεί πτώση του οξυγόνου τους αίματος και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Σε ασθενείς με προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο ή στεφανιαία νόσο οι υποξαιμίες αυτές είναι επικίνδυνες για τη ζωή, γιατί το οξυγόνο στο αίμα πέφτει σε χαμηλότατα επίπεδα με αποτέλεσμα την επιδείνωση της προϋπάρχουσας νόσου ή την εμφάνιση επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών και ξαφνικού θανάτου. Ένα άλλο αποτέλεσμα των απνοιών και της πτώσης του οξυγόνου στο αίμα είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος και η βλάβη της καρδιάς και των αγγείων. Έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών με αρτηριακή υπέρταση εμφανίζει άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για το λόγο αυτό οι υπερτασικοί που ροχαλίζουν χρειάζονται έλεγχο για να διαπιστωθεί αν παρουσιάζουν άπνοιες. Οι άπνοιες αυτές χρειάζονται θεραπεία και αν διορθωθούν βελτιώνεται και η υπέρταση. Από τα δεδομένα του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του "Ευαγγελισμού" διαπιστώθηκε ότι το 36% των ασθενών με σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο έπασχε από αρτηριακή υπέρταση.

Είναι συχνές αυτές οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο;

Είναι πολύ συχνότερες απ΄ότι νομίζαμε πριν μερικά χρόνια. Οι τελευταίες στατιστικές από τις ΗΠΑ, Δανία, Αυστραλία και Ιταλία έδειξαν ότι το 8,5% έως 24% των ανδρών 30 έως 60 ετών εμφανίζει παθολογικό αριθμό απνοιών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες από 30 έως 60 ετών είναι 6%-9%. Από αυτούς, οι βαρύτερες μορφές, ποσοστό 2%-4%, εμφανίζει υπνηλία την ημέρα.
 
Πως γίνεται η διάγνωση των απνοιών στον ύπνο;

Για την αξιόπιστη διάγνωση και εκτίμηση της βαρύτητας της υπνικής άπνοιας είναι απαραίτητη η μελέτη ύπνου. Η μελέτη ύπνου γίνεται με την παραμονή του εξεταζόμενου στο εργαστήριο ύπνου και την μέτρηση πολλαπλών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου του. To εργαστήριο ύπνου αποτελείται από δύο χώρους. Στον ένα κοιμάται ο ασθενής και στον άλλο είναι εγκατεστημένα τα μηχανήματα παρακολούθησης και το προσωπικό του νοσοκομείου που παρακολουθεί την μελέτη. Ο διαχωρισμός του ασθενούς από τα μηχανήματα παρακολούθησης και το προσωπικό είναι αναγκαία για να μην ενοχλείται από τους θορύβους και τα φώτα και να μπορεί να κοιμηθεί. Ο ασθενής συνδέεται με το καταγραφικό μηχάνημα και κοιμάται σε μονόκλινο ήσυχο δωμάτιο.

Πως αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια;

Οι ελαφρότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με απώλεια βάρους, με αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης οινοπνευματωδών ποτών πριν τον ύπνο και αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών. Αν οι άπνοιες είναι πολλές η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να φοράει ο ασθενής στη μύτη – όταν κοιμάται – μια μικρή πλαστική μάσκα που διοχετεύει ένα ρεύμα αέρα που παράγεται από μια συσκευή που ονομάζεται συσκευή CPAP (προφέρεται ΣΙΠΑΠ). Ο αέρας αυτός βοηθά τον ασθενή να αναπνέει ικανοποιητικά και συνήθως λύνει το πρόβλημα. Ορισμένοι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις ή ειδικά ορθοδοντικά μέσα.

Πηγή: https://goo.gl/NHgDdo

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο