Blog

Το Ελαιόλαδο στην Κύηση, τον Τοκετό και τη Λοχεία

Γράφει η

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας προσφέρει η ελληνική γη. Ο Όμηρος το χαρακτήρισε “υγρό χρυσάφι”, ενώ ο κυριότερος προορισμός του λαδιού είναι η διατροφή μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για το θησαυρό που απλόχερα μας δίνει η ελληνική γη όσον αφορά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και τη λοχεία;

Το ελαιόλαδο σαν είδος διατροφής αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών που παίζουν από τους σπουδαιότερους ρόλους στην υγεία μας. Η χημική του σύσταση περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα ουσιών πρωταρχικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως τα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες, τα μέταλλα (ιχνοστοιχεία), κ.ά.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου δεν έχουν καμιά επίδραση στην χοληστερίνη. Οι υδατάνθρακες που αποτελούν τα 3-3,5% του λαδιού φαίνεται να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα στην ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους ενώ οι καροτίνες και οι χλωροφύλλες που περιέχει βοηθούν τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την κυτταρική ανάπτυξη αλλά και την επούλωση των πληγών. Οι φαινόλες, οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά οξέα προσδίδουν στο ελαιόλαδο μεγάλη αντιοξειδωτική δράση ενώ σπουδαία είναι η παρουσία της Βιταμίνης Ε, η οποία μεταξύ των άλλων παίζει σημαντικότατο ρόλο στην προστασία της οστεοπόρωσης τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ: Η σύσταση των γλικεριδίων που εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο είναι ίδια με την ορμονική σύσταση των λιπαρών συστατικών του Μητρικού Γάλακτος κι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τις τοκοφερόλες και τις πολυφαινόλες;

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης και η έλλειψη του από τη διατροφή της μητέρας μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τη μετέπειτα ανάπτυξη του μωρού.
Έχει θετική επιρροή όσον αφορά το βάρος, το ύψος και τη γνωσιακή ανάπτυξη του παιδιού.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου, ενώ προστατεύει από μολύνσεις.
Έχει ήπια καθαρτική δράση απαλύνοντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, που συχνά συνδέονται με την εγκυμοσύνη κατά τους πρώτους μήνες.
Διατηρεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά.
Προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο, περιορίζοντας την εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Ενισχύει την πρόληψη ως προς τον Διαβήτη της κύησης.
Μέσω των μαλλάξεων στην περιοχή του περινέου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του τραύματος της περιοχής κατά τον τοκετό.
Η τακτική εφαρμογή του ελαιολάδου κατά την εγκυμοσύνη στις περιοχές του στήθους, της κοιλιάς και των γλουτών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να τις εξαφανίσει.
Σε συνδυασμό με μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας απαλύνει τις αιμορροΐδες που προκαλούνται κατά την εγκυμοσύνη.
Μητέρες που καταναλώνουν μια σταθερή ποσότητα ελαιολάδου σε όλη την εγκυμοσύνη τους, φαίνεται τα μωρά τους να φέρουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα ενώ έχουν πιο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα κι εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρινίτιδας κι αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή τους.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Κατά την αρχαιότητα, για τη διευκόλυνση του τοκετού ο Ιπποκράτης πρότεινε ένα παρασκεύασμα φτιαγμένο από μέλι, λάδι και κρασί, το οποίο κι έπρεπε να πιει η επίτοκος.
Προτείνεται η εντριβή του γυναικείου σώματος με χλιαρό ελαιόλαδο, το οποίο προάγει ένα αίσθημα χαλάρωσης κι ευεξίας.
Προστατεύει το νεογνό κατά την ώρα της εξόδου από το οξειδωτικό στρές που προκαλείται κατά την είσοδο του σε ατμόσφαιρα με οξυγόνο.
Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τραύματος του περινέου κατά τον τοκετό.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΛΟΧΕΙΑ (ΜΩΡΟ-ΝΕΟΓΝΟ, ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ)

Η μη πρόσληψη ελαιολάδου κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού συνδέεται με διάφορες διαταραχές όρασης και συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, δερματικά προβλήματα (εκζέματα και δερματίτιδες) και τέλος αλλεργίες και άσθμα στα παιδιά.
Παρουσιάζει θετική επιρροή στην ανάπτυξη των οστών και των μυών κατά τη βρεφική ηλικία.
Ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό των παιδιών, έχοντας θετική επιρροή στη γαστρεντερολογική λειτουργία τους, αποτρέποντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και των κολικών.
Πολλές φορές συνίσταται η λήψη ελαιόλαδου στα πρόωρα βρέφη που δεν θηλάζουν και εμφανίζουν νεφρική ανεπάρκεια λόγω της ευνοϊκής επίδρασης που έχει στο σύστημα ήπατος- χοληφόρων.
Στην Ιταλία, συστήνεται η λήψη του ελαιολάδου από μωρά που δεν θηλάζουν και τρέφονται με τεχνητό γάλα, ώστε να επωφεληθούν από τα διάφορα οφέλη του. Η επάλειψη του στήθους με χλιαρό ελαιόλαδο προτείνεται συμπληρωματικά για την θεραπεία της μαστίτιδας.

Φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην τοπική εφαρμογή του σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα.
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση εξανθημάτων από πάνες (συγκάματα) αλλά και πολλές άλλες δερματικές παθήσεις.

Σε χωριά της Κρήτης, ένα μείγμα από ελαιόλαδο, τριμμένη μαστίχα Χίου και ανθό χαμομηλιού είναι από τα πιο συνηθισμένα παρασκευάσματα κατά των πονόκοιλων των βρεφών. Είναι θαυματουργό ως προς την απομάκρυνση της νινίδας (το χαρακτηριστικό ξεφλούδισμα που παρουσιάζει το επάνω μέρος της κεφαλής των βρεφών τους πρώτους μήνες της ζωής τους).

Πηγή: http://goo.gl/PwjLjf

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο