Blog

Οδοντική πλάκα και φυσικοί τρόποι απομάκρυνσής της

Γράφει η

Η οδοντική πλάκα είναι αυτά τα κίτρινα, κολλημένα βακτήρια που συσσωρεύονται και σκληραίνουν πάνω στο σμάλτο των δοντιών και στα ούλα και μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστη εμφάνιση στα δόντια μας. 

Αιτίες εμφάνισης της οδοντικής πλάκας
- Η κύρια αιτία εμφάνισης οδοντικής πλάκας είναι μια διατροφή με πολλές όξινες τροφές, σάκχαρα, επεξεργασμένο αλεύρι και βλαβερά λιπαρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η πρωταρχική αιτία είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, όμως στην πραγματικότητα η οδοντική πλάκα μπορεί να προληφθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών.
- Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή συνεισφέρει στην εμφάνιση οδοντικής πλάκας.
- Καφές, μαύρο τσάι και καπνός.

Γιατί πρέπει να προλαμβάνουμε την οδοντική πλάκα;
Η πρόληψη ή η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας δεν πρέπει να γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Χωρίς την πρόληψη ή την αντιμετώπισή της, μακροπρόθεσμα τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλίτιδα.

Τροφές και ωφέλιμα συμπληρώματα
Οι τροφές που συνιστώνται περισσότερο είναι τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά τα μήλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το σέσκουλο, το μαρούλι, η ρόκα κ.λπ.
Σπόροι σουσαμιού, για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Η στέβια είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό και είναι πολύ ωφέλιμη για τα δόντια.
Το αλατόνερο βοηθάει στην επαναμεταλλοποίηση, στον καθαρισμό και στην ενίσχυση των δοντιών.
Το συνένζυμο Q10 συνιστάται όταν η οδοντική πλάκα προκαλεί ουλίτιδα.
Ο λευκός πηλός για στοματική χρήση επίσης βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του στόματός μας.

Στοματικές πλύσεις με λάδι
Οι στοματικές πλύσεις με ηλιέλαιο είναι μια μέθοδος από την Ινδία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οδοντικής πλάκας. Βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών, στην αντιμετώπιση των στοματικών προβλημάτων και απομακρύνει τις τοξίνες από το εξωτερικό και το εσωτερικό του στόματός μας. Συνιστάται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μολύνσεων στο στόμα, προβλημάτων στα ούλα, οδοντικής πλάκας, ουλίτιδας, ασταθών δοντιών και λεκιασμένων δοντιών.

Χρειαζόμαστε απλώς ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο ψυχρής έκθλιψης. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα αυτά μόνο για στοματικές πλύσεις για να επωφεληθείτε πλήρως από τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Ενεργός άνθρακας
Ο ενεργός άνθρακας αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο για τη λεύκανση και τον καθαρισμό των δοντιών μας καθώς και για την πρόληψη των στοματικών μολύνσεων. Μπορείτε να τον βρείτε στα καταστήματα βοτάνων ή φυσικών τροφών. Πρέπει να τον τρίψετε πάνω στα δόντια για δύο λεπτά. Παρόλο που έχει μαύρο χρώμα, όταν ξεπλύνετε το στόμα σας θα δείτε ότι τα δόντια σας είναι πολύ καθαρότερα.

Είναι σημαντικό ο ενεργός άνθρακας να είναι φυτικής βάσης, όχι από πετρέλαιο. Όπως και η μαγειρική σόδα, έχει λειαντική δράση, γι αυτό μην τον χρησιμοποιείτε υπερβολικά ή πολύ συχνά. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί, επειδή η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο των δοντιών. Χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Αποσταγμένο νερό και μαγειρική σόδα
Το αποσταγμένο νερό είναι ένα φυσικό λευκαντικό, για το λόγο αυτό το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά την εβδομάδα, βάζοντας τρεις σταγόνες από αυτό στην οδοντόβουρτσά μας.

Η μαγειρική σόδα είναι ακόμα μια παλιά μέθοδος για τον καθαρισμό των δοντιών και την πρόληψη των οξέων. Μπορείτε να την τοποθετείτε πάνω στην οδοντόβουρτσά σας και να βουρτσίζετε απαλά, για να μην καταστρέψετε το σμάλτο, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Τελευταίες σκέψεις
Όπως είπαμε σε αυτό το άρθρο, είναι επίσης σημαντική η τήρηση καθημερινής στοματικής υγιεινής.

* Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό, για τουλάχιστον δύο λεπτά.
* Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φυσική και οικολογική οδοντόκρεμα, αφού οι συμβατικές περιέχουν επιθετικές χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pH στο στόμα σας.
* Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά πριν πάτε για ύπνο για να καθαρίσετε τα δόντια από κατάλοιπα τροφών.
* Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Αν προτιμάτε αυτό να είναι φυσικό, το έγχυμα από θυμάρι και μέντα ή το αλατόνερο είναι αποτελεσματικά.
* Αν έχετε κολλημένη οδοντική πλάκα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν καθαρισμό, καθώς αν την αφήσετε να συσσωρευτεί μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο σμάλτο.

Πηγή: http://goo.gl/HJ5mv9

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο