Blog

Γενετικές διαφορές μπορεί να επηρεάσουν το χρόνο έναρξης της σεξουαλικής ζωής

Γράφει η
Η ηλικία κατά την οποία κάνουμε πρώτη φορά σεξ, μπορεί να επηρεάζεται περισσότερο από τα γονίδια μας από ό, τι νομίζαμε, λένε οι επιστήμονες.
 
Η χρονική στιγμή που ένα άτομο ξεκινάει την σεξουαλική του ζωή είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες και την ανατροφή. Η πίεση που ασκείται, για παράδειγμα, συχνά παίζει ρόλο.
Ωστόσο, μια μελέτη στο περιοδικό Nature Genetics ρίχνει φως στο ρόλο που παίζει η γενετική στο όλο θέμα.
 
Για τον εντοπισμό των διάφορων αυτών γονιδίων, οι ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από 59.357 άνδρες και 66.310 γυναίκες ηλικίας
40 έως 69, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της Βιοτράπεζας, του Ηνωμένου Βασιλείου - μια εθνική μελέτη για την υγεία.
 
Στην ανάλυση αυτή εντοπίστηκαν 38 γονιδιακές παραλλαγές που είχαν συσχετιστεί με την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή σε 2 μελέτες που διεξήχθησαν στην Ισλανδία και τις ΗΠΑ.
 
Βρήκαν επίσης ότι αρκετές από αυτές τις παραλλαγές γονιδίων βρίσκονται μέσα ή κοντά σε γονίδια που προηγουμένως είχαν εμπλακεί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των νευρικών συνδέσεων.
 
Η περαιτέρω ανάλυση αποκαλύπτει μια σειρά από αναπαραγωγικές συμπεριφορές, όπως η ηλικία που αποκτά ένα άτομο παιδί, ακόμη και ο αριθμός των παιδιών που έχει.
 
Σωματική ωριμότητα
 
Εξηγώντας τα ευρήματα σε δήλωσή του, ο επικεφαλής συγγραφέας Dr John Perry από την Επιδημιολογική Μονάδα Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, λέει: «Ενώ κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες είναι σαφώς σχετικοί, η έρευνα δείχνει ότι η ηλικία κατά την οποία έχουμε την πρώτη σεξουαλική μας επαφή επηρεάζεται από τα γονίδια μας που καθορίζουν την σωματική μας ωριμότητα και από τα γονίδια που συμβάλλουν στην φυσική μας διαφοροποίηση όσον αφορά τους τύπους της προσωπικότητας.
 
"Ένα παράδειγμα είναι μια γενετική παραλλαγή στο CADM2, ένα γονίδιο που ελέγχει τις συνδέσεις των κυττάρων του εγκεφάλου και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, το οποίο βρήκαμε ότι σχετίζεται με την πιθανότητα να έχουμε μια ριψοκίνδυνη προσωπικότητα,να δοκιμάσουμε το σεξ σε μικρότερη ηλικία και τέλος να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αριθμό παιδιών."
 
Ο παιδίατρος Dr Ken Ong, επικεφαλής συγγραφέας, προσθέτει: «Έχουμε ήδη δείξει ότι η πρώιμη εφηβεία και η ταχεία ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν αρνητικά την ενήλικη ζωή, αλλά τώρα έχουμε δείξει ότι οι ίδιοι παράγοντες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε μια πολύ νεότερη ηλικία, ενεργή σεξουαλική ζωή νωρίτερα και φτωχότερη εκπαίδευση. "
 
Οι ερευνητές λένε ότι κατανοώντας καλύτερα την περίοδο της εφηβείας είναι πιθανό να οδηγηθούν σε βελτιώσεις στην προώθηση της υγιούς συμπεριφοράς των νέων.
 
Δύσκολο να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα - Η άλλη άποψη
 
Σχολιάζοντας τη μελέτη σε δήλωσή του, η Dr Alicia Smith, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ψυχιατρικής και των συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Emory,της Ατλάντα των ΗΠΑ, λέει: "Αυτό είναι ένα δύσκολο χαρτί για να αξιολογηθεί Οι μέθοδοι δεν είναι οι παραδοσιακές αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως. Το στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της σύνδεσης δεν ταιριάζει με τα δεδομένα και ότι υπάρχουν ψευδώς θετικά στα αποτελέσματα.
 
«Σίγουρα, η ηλικία στην οποία ένα άτομο έχει την πρώτη του σεξουαλική επαφή βασίζεται στην ηλικία στην οποία είναι βιολογικά ικανό. Εξαρτάται επίσης, από πολιτιστικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν σε γενετικές μελέτες.
 
"Αν και αυτή η μελέτη έχει βρει μια σύνδεση με γενετικούς παράγοντες, παρ 'όλα αυτά υποστηρίζει την ιδέα ότι η ηλικία κατά την οποία ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχει την πρώτη του σεξουαλική συντριπτικά οφείλεται σε μη γενετικούς παράγοντες, όπως το κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πλαίσιο.
 
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο