Blog

Μείνετε ενεργοί και απασχολημένοι. Το μυστικό κατά του Αλτσχάιμερ

Γράφει η

Μελέτη προτείνει ένα πλήρες πρόγραμμα ενίσχυσης της ψυχικής ανδρείας σας.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι παραπονιούνται όταν το πρόγραμμά τους τους κρατάει απασχολημένους, η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι πραγματικά καλό για τον εγκέφαλο να είσαι απασχολημένος.

Η μελέτη των ηλικιωμένων ενηλίκων διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν κάνει χρονοδιαγράμματα και ήταν απασχολημένοι με κάτι όλη την ημέρα έτειναν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης, στην επεξεργασία των πληροφοριών και τη συλλογιστική.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η απασχόληση μας κάνει πιο έξυπνους. Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν έρευνα διαπίστωσε ότι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να βελτιώσει τη συνολική πνευματική οξύτητα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Sara Festini.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό ότι το να είσαι απασχολημένος είναι καλό για τη γνωστική σας λειτουργία», είπε η Festini, μια ερευνήτρια στο Κέντρο Vital μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

Αυτή και οι συνεργάτες της ανέφεραν τα ευρήματα στις 17 Μάη στο Aging Neuroscience.

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με εκείνα από πολλές προηγούμενες μελέτες, είπαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο ενεργοί - ψυχικά, σωματικά ή κοινωνικά - τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Στην πραγματικότητα, ο Σύλλογος Αλτσχάιμερ συνιστά σε όλους τους τρεις τύπους των δραστηριοτήτων για τη διατήρηση καλύτερης υγείας του εγκεφάλου.

Για τη μελέτη, η ίδια και οι συνάδελφοί της είχαν 330 άνδρες και γυναίκες για να αξιολογήσουν τα επίπεδα "busyness" - ". Πόσο συχνά είχαν πάρα πολλά πράγματα να κάνουν κάθε μέρα; Οι εθελοντές της μελέτης ήταν μεταξύ 50 και 89 ετών.

Οι ερευνητές έδωσαν επίσης στους εθελοντές μια σειρά δοκιμασιών που διαμόρφωσαν τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών, τη λογική και το λεξιλόγιο.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε,ότι  οι πιο απασχολημένοι άνθρωποι ήταν στην καθημερινή τους ζωή, πιο αποδοτικοί - ειδικά όταν έπρεπε να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα από το παρελθόν.

Ακόμα, υπάρχουν άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη σύνδεση, δήλωσε ο Debra Fleischman, καθηγητής των νευρολογικών και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rush Medical Center, στο Σικάγο.

"Το επάγγελμα, το εισόδημα, η εθνικότητα και η φυλή είναι όλα σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προσβασιμότητα σε πόρους που υποστηρίζουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής", δήλωσε ο Fleischman, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πλέον, πρόσθεσε, την υγεία των ανθρώπων - σωματική και ψυχική - θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο τις καθημερινές δραστηριότητές τους και τις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης και σκέψης («νόηση»).

Η Festini είπε ότι ήταν ενδιαφέρουσα η μελέτη του θέματος, επειδή οι άνθρωποι συχνά μιλούν για τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τους, αλλά υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με το πώς η απασχόληση μας σχετίζεται με την υγεία.

Από τη μία πλευρά, ένα γεμάτο πρόγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανθυγιεινά επίπεδα του στρες. Από την άλλη, πολυάσχολοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πιο «αποδοτική εμπλοκή» με τη ζωή.

Σύμφωνα με τον Fleischman, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι απασχολημένοι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν όφελος από τα προγράμματά τους. Και αυτό, σημείωσε, θα μπορούσε να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να τείνουν να βλέπουν ένα ταραχώδες πρόγραμμα ως ένα καλό πράγμα - ένα σημάδι ότι έχουν σκοπό στη ζωή, είπε Fleischman. Αλλά, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι νέοι θα μπορούσαν να το δουν σαν μία αρνητική εξέλιξη.

Τα τρέχοντα ευρήματα σχετικά με τους τύπους των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ευκρινέστερη νοητική ικανότητα,σύμφωνα με τον Fleischman αλλά και με παλαιότερες μελέτες είναι η σωματική άσκηση, τα  σταυρόλεξα η ανάγνωση και οι κοινωνικές δραστηριότητες.

"Η καθημερινή δραστηριότητα είναι σημαντική για την προώθηση της γνωστικής υγείας σε άτομα άνω των 50 ετών", δήλωσε ο Fleischman.

Η Festini συμφωνεί. "Η μελέτη παρέχει επιπλέον κίνητρο για να αναζητήσουν πρόσθετες δραστηριότητες και να μαθαίνουν νέες δεξιότητες σε όλη την ενήλικη ζωή".


Πηγή: http://goo.gl/TZozdF

Το καλάθι είναι άδειο