Blog

Κολύμβηση σε πισίνα. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει η
Η κολύμβηση θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη άθληση για όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Είναι η δραστηριότητα που συνδυάζει την άθληση με την ψυχαγωγία. Με την κολύμβηση ασκείται το σώμα και δημιουργείται η ευχάριστη ψυχικά διάθεση που αντανακλά και στην υγεία των λουομένων. Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που παραμονεύουν στις πισίνες ανοικτές ή κλειστές και οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής :
Χλωρίωση του νερού
 
Η χλωρίωση του νερού γίνεται για να θανατωθούν τα μικρόβια και να απολυμανθεί το νερό.Για την χλωρίωση του νερού χρησιμοποιούνται συνήθως ταμπλέτες χλωρίου (υποχλωριώδες νάτριο) ή χλωρίνη ή ακόμη και χλώριο σε αέρια μορφή. Τα επίπεδα χλωρίου πρέπει να ελέγχονται σε καθημερινή βάση  και να είναι σε ελεύθερο χλώριο από 0.6-1mg/L ενώ το υπόλειμμα χλωρίου να μην υπερβαίνει την τιμή  0.7 mg/L.Η οξύτητα του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή pH=8,να ελέγχεται καθημερινά μαζί με την θολότητα και την θερμοκρασία του νερού.
Τα μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στις πισίνες είναι: τα κολοβακτηρίδια, οι εντερόκοκκοι, οι σταφυλόκοκκοι, οι ψευδομονάδες, τα καμπυλοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ενώ τα ετερότροφα βακτηρίδια δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 200 αποικίες/ml. O μικροβιακός έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.
 
Το χλώριο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στο δέρμα,τα μάτια, την μύτη, τον φάρυγγα, τους πνεύμονες, τα αυτιά, τα χείλη, την γλώσσα και τα δόντια των λουομένων. Τσούξιμο στα μάτια, ερεθισμοί στο δέρμα, καταροή, πόνοι στον φάρυγγα, βρογχοσπασμοί, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια, δυσκολίες στην ακοή, έκζεμα στα χείλη και την γλώσσα και διαβρώσεις στα δόντια είναι μερικές από τις επιπτώσεις. Εάν υπάρχει υπερχλωρίωση του νερού τα συμπτώματα αυτά είναι ακόμα πιό έντονα.
Το χλώριο το οποίο απολυμαίνει το νερό θανατώνοντας τα μικρόβια, οταν προστίθεται σε μεγάλες ποσότητες (γίνεται δηλαδή υπερχλωρίωση του νερού) εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των λουομένων, διότι το επιπλέον χλώριο αντιδρά με οργανικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό και σχηματίζουν ενώσεις που ονομάζονται τριαλογονομεθάνια (trihalomethanes) τα οποία θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις (καρκίνο της κύστης), βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποβολές εγκύων.
Οταν το νερό της πισίνας δεν χλωριώνεται κανονικά μπορεί  αυτό να συντελέσει στην μετάδοση λοιμώξεων όπως: πνευμονία, φαρυγγίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, δερματίτιδα, ωτίτιδα, ερπητες, εγκεφαλίτιδα, λοιμώδη μονοπυρήνωση, παρασιτικές λοιμώξεις κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρώτα συμπτώματα είναι διάρροιες ,ενώ σε άλλες πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εξάντληση, πυρετός ή και συνδυασμός των δύο.
 
 
Στους λουομένους συνίσταται να φορούν γυαλιά κολύμβησης γιατί οι χλωραμίνες που σχηματίζονται απο την αντίδραση του χλωρίου με την αμμωνία και τα παράγωγα της, που προέρχονται απο τα ούρα και τον ιδρώτα των λουομένων είναι επικίνδυνες για την υγεία τους, προκαλούν ρινίτιδα, βήχα, βρογχοσπασμούς και κυρίως ερεθισμούς στα μάτια.  
  
Οζονοποίηση 
 
Το νερό της πισίνας μπορεί  εκτός της χλωρίωσης να απολυμανθεί με οζον. Το όζον θανατώνει τα μικρόβια χωρίς να επηρεάζεται η γεύση, η οσμή, ή η διαύγεια του νερού. Το όζον έχει σημαντικές παρενέργειες και τα επίπεδα του όζοντος πρέπει να είναι μηδενικά στο νερό. Για αυτούς τους λόγους το νερό οζονοποιείται σε προδεξαμενή και στην συνέχεια διοχετεύεται στην δεξαμενή κολύμβησης. Το οζον δεν επαρκεί για την απολύμανση του νερού γι αυτό προστίθεται και μικρή ποσότητα χλωρίου. Η απολύμανση στίς πισίνες της Αττικής γίνεται μόνο με χλώριο και μόνο στο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Σταδίου στο ΟΑΚΑ γίνεται με όζον. Υπάρχει και άλλη μέθοδος απολύμανσης του νερού με ηλεκτρόλυση, αλλά αυτή ή μέθοδος δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
 
Καθαριότητα της πισίνας
 
Καθημερινά πρέπει να καθαρίζεται η δεξαμενή της πισίνας και ο χώρος γύρω απο αυτήν από φύλλα,χόρτα,τρίχες και κάθε άλλου είδους σκουπίδια και ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με ειδικές σκούπες ρομπότ. Σημαντικό είναι να καθαρίζονται συνεχώς τα ειδικά φίλτρα διαφορετικά τα μολυσμένα στοιχεία που έχουν κατακρατηθεί επιστρέφουν εκ νέου στο νερό της δεξαμενής και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα μολυσμένα στοιχεία. Το νερό της πισίνας μπορεί να ανανεώνεται μία φορά το χρόνο ή όποτε κριθεί σκόπιμο από τις μετρήσεις.
 
Καθαριότητα των λουομένων
 
Οι λουόμενοι πρέπει να τηρούν τους απαιτούμενους όρους καθαριότητος του σώματος τους. Να κάνουν ντούς με σαπούνι πρίν και μετά την κολύμβηση.
Να φορούν καπέλλο που καλύπτει πλήρως τα μαλλιά  τους, αλλιώς οι τρίχες θα μολύνουν το νερό.Να φορούν  ειδικά γυαλιά κολύμβησης. Να μην ουρούν στο νερό της πισίνας και να μην χρησιμοποιούν αντηλιακά και κάθε είδους κρέμες οταν μπαίνουν στο νερό. Οι λουόμενοι σε καμμία περίπτωση να μην καταπίνουν το νερό. Παιδιά, έγκυες, ασθενείς σε χημειοθεραπία ή ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
 
Νίκος Κατσαρός
π..πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
 
 
Το καλάθι είναι άδειο