Blog

Χωρισμένοι συγκάτοικοι ή μήπως συγκάτοικοι στην τρέλα;

Γράφει η
Πως θα γίνει ανώδυνη η ζωή για τα ζευγάρια που ενώ έχουν χωρίσει, εξακολουθούν να μένουν στο ίδιο σπίτι γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσουν αλλού!
Ο χρόνος φθείρει συχνά τον γάμο. Αν για τους δυο συντρόφους υπάρχει ελπίδα επιστροφής, αξίζει να προσπαθήσουν δίνοντας άλλη μια ευκαιρία στη σχέση τους. Στην περίπτωση όμως που η συμβίωση τους είναι οδυνηρή και για τους δυο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ισχύει αυτό που λέμε «το καπελάκι μου και δρόμο!» Αν όμως ενώ υπάρχει «καπελάκι» ο απερχόμενος δεν έχει στέγη για να κρυφτεί, σίγουρα από το να καταλήξει σ΄ενα παγκάκι θα προτιμήσει να παραμείνει στο σπίτι που μπορεί άλλωστε και ο ίδιος να έχει αγοράσει συμφωνώντας με την πρώην αγαπημένη σύντροφο σε μια συγκατοίκηση μετά τον χωρισμό τους. Αν μάλιστα οι δυο τους έχουν παιδιά, προβάλουν τη δικαιολογία «τα παιδιά είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας, για αυτό αξίζει να συνεχίσουμε να μένουμε μαζί για χάρη τους».
Μπορεί να πετύχει;
 
Αν έχεις καλές σχέσειςς με τον πρώην σύντροφο σου και ταιριάζεις μαζί του, μπορείς πιο εύκολα να τα βγάλεις πέρα σε μια τέτοια συγκατοίκηση, μολονότι δεν είναι ευχάριστη η συμβίωση σε μια σχέση που από ερωτική γίνεται φιλική. Η κατάσταση όμως δυσκολεύει ακόμα περισσότερο αν υπάρχουν στη μέση παιδιά. Γενικότερα πάντως ελάχιστες φορές στην συμβίωση χωρισμένων δεν υπάρχει μπέρδεμα η συναισθηματική φόρτιση. Το καλύτερο λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση είναι, αν κανείς από τους δυο δεν θέλει να αφήσει το σπίτι, να το πουλήσουν κι ο καθένας παίρνοντας το μερίδιο του να ξεκινήσει για μια νεα αρχή στη ζωή. Διαφορετικά όταν χωρίζεις αλλά τελικά μένεις με τον πρώην σύζυγο κάτω από την ίδια στέγη για οικονομικούς λόγους, θα ζήσεις εχθρικά συναισθήματα που δεν θα τα φανταζόσουν. Κι αυτό γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις, κανείς από τους δυο δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τον χωρισμό οπότε καταναλώνει την ενέργεια του για την καταστροφή του πρώην η της πρώην μ΄ένα θυμό και μια οργή που αφήνει πικρή γεύση.
 
Πρώην και νυν στο ίδιο σπίτι.
 
Αν τύχει και οι πρώην σύζυγοι ζουν μαζί μετά το διαζύγιο περνώντας υπέροχα ως φίλοι, οι ευχές «μακάρι έτσι να είμαστε μια ζωή» δεν είναι αρκετές.Κι αυτό γιατί αργά η γρήγορα, κάποιος από τους δυο θα προχωρήσει σε μια άλλη σχέση με αποτέλεσμα ο νέος έρωτας ίσως να θελήσει να εγκατασταθεί κι αυτός στο διαμέρισμα πλάι στο πρώην αίσθημα. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχει περάσει αρκετός χρόνος μετά τον χωρισμό πριν γίνει αυτή η αλλαγή. Ακόμα όμως κι έτσι, αν ο πρωην μας δεν είναι διατεθειμένος να παίξει τον ρόλο του φίλου, δεν πρέπει να του εκμυστηρευόμαστε λεπτομέρειες για την προσωπική μας ζωή αλλά να του υπενθιμίζουμε με τον τρόπο μας πως η σχέση μαζί του εχει πλέον κάνει τον κυκλο της.
 
Μαζί για το παιδάκι μας
 
Οταν ένας γάμος δεν πάει άλλο και οι δυο σύντροφοι έχουν βαλαντώσει από καυγάδες και μιζέρια το τέλος της σχέσης πρέπει να γραφτεί άμεσα.Στην περίπτωση που οι δυο πρώην σύντροφοι έχουν παιδιά και πρόκειται να συνεχίζουν για χάρη τους να μένουν μαζί και μετά το διαζύγιο θα πρέπει να τους αποκαλύψουν την αλήθεια για τον χωρισμό υπογραμμίζοντας πως: «Ως μαμά και μπαμπάς θα είμαστε πάντα μαζί αλλά ως προσωπικότητες δεν γίνεται να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία καθώς αυτό δεν μας κάνει ευτυχισμένους». Η ειλικρίνεια σ΄ενα τόσο ευαισθητο θεμα εννοείται πως είναι απαραίτητη. Σίγουρα πάντως σ΄ένα ξεχωριστό για τον κάθε γονιό σπίτι υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση για σωστή επικοινωνία καθώς όταν δυο πρώην ερωτευμένοι συνεχίζουν να συμβιώνουν, οι ανταγωνισμοί και οι καυγάδες όπου ο ένας υποβιβάζει η βρίζει τον άλλον είναι συνήθως αναπόφευκτοι. Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις είναι ολέθριες για την ψυχική υγεία κυρίως των παιδιών που καταλαβαίνουν πως κάτι έχει αλλάξει ανάμεσα στους γονείς τους ακόμα και όταν οι ίδιοι προσπαθούν να το παίξουν Ρωμαίος και Ιουλιέτα στα …χαρακώματα!
 
Κανόνες επιβίωσης
 
για χωρισμένους στο ιδιο σπίτι!
 
1 Ρυθμιση της μοιρασιάς των εξόδων και των υποχρεώσεων του σπιτιού
 
2 Οι χωριστές κρεβατοκάμαρες η στην ανάγκη τα χωριστά κρεβάτια επιβάλλονται αυστηρά
 
3 Τα προσωπικά μας αντικείμενα δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στον πρώην
 
4 Δεν δίνουμε ποτέ ελπίδες στον πρώην
 
5 Είμαστε διακριτικοί
 
6 Αφήνουμε το περιβάλον με τις προκαταλήψεις του και τα στερεότυπα έξω από την ιδιότυπη σχέση μας
 
7 Στα παιδιά λέμε τα πάντα σε όποια ηλικια κι αν είναι τονίζοντας πως ο μπαμπάς και η μαμά θα ειναι συνέχεια ενωμένοι και ας μην κοιμούνται μαζί.Λεπτομέρειες γύρω από τους λόγους του διαζυγίου δεν χρειάζεται να ξέρουν.
 
8 Οι κανόνες στη συμβίωση δεν πρέπει να αγνοούνται ποτέ, ακόμα κι αν οι πρωην σαν δυο τρυφερά περιστεράκια περνάνε μαζί τέλεια!
 
Πηγή: https://goo.gl/hp39ya
Το καλάθι είναι άδειο