Blog

Το Μασάζ ως θεραπεία μέσα στο χρόνο

Γράφει η
Η μάλαξη κατείχε σπουδαίο ρόλο στις ζωές των αρχαίων πολιτισμών. Ο ενεργός της ρόλος διαπιστώνεται από μέσα από τα χειρόγραφα σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων ιατρών και κυρίως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Αρχικά, η μάλαξη είχε άμεση σχέση με την ιατρική, διότι οι αρχαίοι λαοί την χρησιμοποιούσαν με σκοπό να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για αισθητικούς σκοπούς, διότι επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, χαρίζοντάς του αναζωογόνηση, ευεξία, ευδιαθεσία και πολλά ακόμη.
Σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς η μάλαξη αναφέρεται ως μοναδική και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα, όπου υπήρχαν κατάλληλα οργανωμένοι χώροι για την πραγματοποίηση της μάλαξης, καθώς και ειδικοί (μαλάκτες) οι οποίοι πραγματοποιούσαν την μάλαξη με διάφορες τεχνικές.
Η θεραπεία μέσω του μασάζ ήταν ιερή κατά τους αρχαίους χρόνους
 
Σε όλους τους πολιτισμούς, το μασάζ ήταν ιερό από θεούς και ανθρώπους, για να αποκτήσει μια κακόφημη εικόνα κατά το τέλος της ύστερης ρωμαϊκής εποχής. Μια φήμη που συνεχίζεται στον ένα ή στον άλλο βαθμό ως τις μέρες μας. Ταυτόχρονα ωστόσο, με την ανάπτυξη και την διάδοση των διαφορετικών μορφών θεραπείας, το μασάζ τείνει να επανακτήσει την αξιοπιστία που είχε σε παλαιότερες εποχές.
 
Τα πρώτα γραπτά ντοκουμέντα για το μασάζ προέρχονται από την Αίγυπτο καθώς και την Κίνα.
 
Στην Ινδία, η πρακτική στο μασάζ ξεκίνησε το 3.000 π.κ.ε και ενδεχόμενα νωρίτερα. Αποτελεί τμήμα του συστήματος της Ayurveda που θεωρείται το παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στην Ινδία.
 
Στην Αίγυπτο, αρχαίες στήλες απεικονίζουν ανθρώπους να κάνουν ο ένας στον άλλο μασάζ. Στους Αιγύπτιους επίσης, αρκετοί αποδίδουν και την εφεύρεση της ρεφλεξολογίας περίπου το 2.500 π.κ.ε
 
Το παραδοσιακό κινέζικο μασάζ αναπτύχθηκε μέσω της κινέζικης ιατρικής από βουδιστές και τατοϊστές μοναχούς που θεωρούσαν ότι η επαφή μέσω της αφής είναι σημαντική για την ανάπτυξη του πνεύματος και την χαλάρωση του σώματος.
 
Αρχίζοντας περίπου το 1.000 π.κ.ε, οι Γιαπωνέζοι μοναχοί που σπούδασαν τον βουδισμό στην Κίνα, παρατήρησαν και τις μεθόδους θεραπειών της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου και του μασάζ. Στην συνέχεια, η Ιαπωνία ανέπτυξε το δικό της παραδοσιακό γιαπωνέζικο μασάζ (anma), το οποίο αργότερα διαμορφώθηκε στο Shiatsu.
 
Ξανά «ανακαλύφθηκε» την δεκαετία του ’60, με την «επανάσταση» των «παιδιών των λουλουδιών»
 
Είναι η εποχή της μαζικής αμφισβήτησης κάθε τι «κατεστημένου». Είναι επίσης η εποχή της ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού. Καθώς οι δυτικοί άνθρωποι άρχισαν να ταξιδεύουν περισσότερο, ανακάλυψαν στην ανατολή τις διαφορετικές ιατρικές λύσεις. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση στα πανάκριβα φάρμακα- φαρμάκια και τις εξ ίσου πανάκριβες ιατρικές θεραπείες της δύσης, μπορούσαν να είναι υγιείς, δυνατοί και ευτυχισμένοι απλά με την χρήση βοτάνων, ελαίων και μασάζ.
 
Εν τάχει γιατί να κάνετε μασάζ
 
Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που γίνεται, μεταφέροντας οξυγόνο στους ιστούς και βοηθώντας τον καθαρισμό του δέρματος από τα υπολείμματα του κυτταρικού μεταβολισμού. Παράλληλα μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων στους υποδόριους ιστούς και αδειάζει τα περίσσεια υγρά. Τέλος, τροφοδοτεί και τονώνει τις ίνες των μυών, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και συμβάλλει να εξισορροπηθούν τα ορμονικά επίπεδα.
 
Το καλάθι είναι άδειο