Blog

Οι ερευνητές ασχολούνται με την σεξουαλική μας συμπεριφορά

Γράφει η
Η ανάλυση της σεξουαλικής συμπεριφοράς των αθρώπων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους, είναι καθοριστική για την εξέλιξη τους και έχει σχέση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Πολλοί θεωρούν προφανείς τους λόγους ορισμένων σεξουαλικών συμπεριφορών. 
Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, διεξήγαγαν δύο πρωτότυπες και από τις πλέον περιεκτικές έρευνες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 237 κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους στη συνουσία. Τα διάφορα και πολύπλοκα αυτά κίνητρα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από πνευματικής, θρησκευτικής έως εκδικητικής φύσης κίνητρα.
Οι ψυχολόγοι του Τέξας, αναγνώρισαν 4 μεγάλες κατηγορίες παραγόντων και 13 υποκατηγορίες για τις οποίες οι άνθρωποι κάνουν σεξ:
 
  • Σωματικοί λόγοι, όπως για μείωση του στρες ("το θεώρησα σαν μια καλή άσκηση"), για ευχαρίστηση ("είναι εντυπωσιακό"), για βελτίωση ή επέκταση των εμπειριών ("ήμουν περίεργος για το σεξ") και λόγω σωματικής έλξης και επιθυμίας για το σύντροφο τους ("το πρόσωπο ήταν πολύ καλός χορευτής") 
  • Επίτευξη στόχων, συμπεριλαμβανόμενων των χρησιμοθηρικών ή πρακτικών λόγων ("ήθελα να κάνω ένα παιδί"), κοινωνικού κύρους ("ήθελα να ήμουν δημοφιλής") και εκδίκησης ("ήθελα να μεταδώσω σε κάποιον άλλο μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια")
  • Συναισθηματικοί λόγοι, όπως αγάπη και δέσμευση ("ήθελα να νιώθω συνδεδεμένος") και έκφραση ("ήθελα να πω ευχαριστώ")
  • Ανασφάλεια, συμπεριλαμβανόμενης της αυτοεκτίμησης ("ήθελα να τραβήξω την προσοχή"), υποχρέωσης λόγω καθήκοντος ή πίεσης ("το ταίρι μου συνεχώς επέμενε") και για τη διαφύλαξη του ταιριού με αποτροπή απιστίας ("ήθελα να κρατήσω το σύντροφο μου μακριά από άλλες ερωτικές περιπέτειες") 
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των αθρώπων κρύβει πολλές απρόβλεπτες πτυχές.
Το 1943 το ποσοστό των νεαρών γυναικών που ενέκριναν το προγαμιαίο σεξ ήταν μόλις 12% ενώ το 1999 είχε αυξηθεί στο 73%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 40% και έφτασε στο 79%. Επίσης, κατά το ίδιο διάστημα, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν "σεξουαλικά ενεργές" αυξήθηκε από το 13% στο 47%. Η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες έχουν την πρώτη τους ερωτική επαφή μειώθηκε σημαντικά, από τα 19 στα 15 έτη. 
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 530 μελέτες που έγιναν από το 1943 μέχρι το 1999 στις ΗΠΑ και στον Καναδά με τη συμμετοχή 269.649 ατόμων ηλικίας από 12 έως 27 ετών. "Απ' όσο γνωρίζω, είναι η πιο πλήρης μελέτη γύρω από την αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς που έχει γίνει ποτέ", δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας Ζαν Τουέντζι. "Η αλλαγή στις απόψεις των γυναικών όσων αφορά τις προγαμιαίες σχέσεις ήταν τεράστια", πρόσθεσε. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο στοματικός έρωτας έχει γίνει πιο αποδεκτός. "Οι προηγούμενες γενιές τον θεωρούσαν αποκρουστικό. Σήμερα, οι νέοι πιστεύουν ότι είναι ένας άλλος τρόπος ερωτικής επαφής. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντίληψης για το σεξ που απομακρύνεται από το γάμο και την αναπαραγωγή και κλίνει προς την ευχαρίστηση", τόνισε η καθηγήτρια. 
Να σημειωθεί πάντως ότι οι νέοι σήμερα έχουν λιγότερους ερωτικούς συντρόφους, κάτι που αποδίδεται στο φόβο για την ασθένεια του AIDS.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο