Blog

Έλλειψη νερού ένας διαχρονικός βραχνάς

Γράφει η
Όπως είναι γνωστό, το νερό κάνει ένα κύκλο στη φύση και για εκατομμύρια χρόνια καλύπτει τις ανάγκες όλων των οργανισμών στον πλανήτη μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του διαθέσιμου νερού, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία παγκοσμίως.
Παρακάτω γίνεται μία προσπάθεια να αποτυπωθούν οι αιτίες που οδηγούν στη μείωση του υδατικού αποθέματος. Λέγοντας “απόθεμα” εννοούμε τις ποσότητες εκείνες, οι οποίες είναι δυνατόν και συμφέρει οικονομικά να χρησιμοποιήσουμε.Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος, ο οποίος στις μέρες μας δέχεται πολλές πιέσεις από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.Η πρόοδος και η τεχνολογική εξέλιξη βασίστηκε πάνω στην υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, προκαλώντας μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά,η αστικοποίηση, η συγκέντρωση δηλαδή όλο και περισσότερωνανθρώπων στις πόλεις, αύξησε τοπικά την ζήτηση του νερού απαιτώντας την μεταφορά ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού από μακρινές περιοχές.
 
Όλη αυτή η δραστηριότητα και οι νέες συνήθειες επιβάρυναν σημαντικά τα υδατικά συστήματα, με αποτέλεσμα το νερό να αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση».Ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του και μέσα από τις δραστηριότητές του, για να καλύψει βασικές του ανάγκες, επηρέαζε τον κύκλο του νερού.Όσο όμως προχωρούσε η πρόοδός του, τόσο αυξάνονταν οι απαιτήσεις και οι επιθυμίες του με αποτέλεσμα να αντλεί μεγάλες ποσότητες νερού από τα φυσικά οικοσυστήματα. Όταν μάλιστα η αναπλήρωση από βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις κλπ πραγματοποιείται με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι η κατανάλωση, τότε μιλάμε για μείωση των αποθεμάτων.
 
Υπερκατανάλωση νερού
 
Ένα βασικό πρόβλημα είναι η κακή ή λανθασμένη διαχείριση του νερού. Πολύ συχνά, λόγω αμέλειας, αδιαφορίας, ελλιπούς ενημέρωσης ή υιοθέτησης υδατικά επιζήμιων πρακτικών, κατασπαταλούνται μεγάλες ποσότητες από το πολύτιμο στοιχείο.
 
Στο σπίτι
 
Για αρκετές δραστηριότητες δαπανάται μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πραγματικά απαιτείται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η έλλειψη νερού ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παραδείγματα τέτοιων πρακτικών είναι το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή της βεράντας με λάστιχο, το γέμισμα της μπανιέρας κλπ. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να πλυθούν με κουβά, τόσο το αυτοκίνητο όσο και η βεράντα. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να γεμίζεται η μπανιέρα, καθώς αυτή η συνήθεια προκαλεί σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων νερού. Ένα απλό ντους αρκεί για την καθαριότητα και την υγιεινή του σώματος.
Παράλληλα, μερικές από τις χρήσεις στο σπίτι δεν χρειάζονται καθαρό νερό βρύσης. Έτσι το νερό από το πλύσιμο των λαχανικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα ή το νερό από το πλύσιμο των χεριών να γεμίσει το καζανάκι. 
 
Στη γεωργία
 
Σημαντική αιτία κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων νερού στη γεωργία αποτελεί το γεγονός, ότι το μισό νερό χάνεται στον δρόμο εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου μεταφοράς νερού. Οι απώλειες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να φτάνει τελικά στις καλλιέργειες η μισή από την αρχική ποσότητα. Εξαιτίας αυτού, η απαίτηση για νερό συνεχώς μεγαλώνει, με αποκορύφωμα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για να καλυφθεί αυτή η μεγάλη ζήτηση, σε αρκετές περιπτώσεις αναζητούνται και εφαρμόζονται λύσεις χωρίς σχεδιασμό και μη βιώσιμες, όπως για παράδειγμα η κατασκευή μεγάλων έργων (φραγμάτων, σηράγγων κλπ).
Επιπλέον, στις μέρες μας επικρατεί η λογική των έργων και των φραγμάτων, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί νερό και να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
 
Τα φράγματα τις περισσότερες φορές είναι πολύ επιζήμια, καθώς διαταράσσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος και προκαλούν αρκετά προβλήματα στο περιβάλλον, που τις περισσότερες φορές είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη. Από την άλλη πλευρά, η επισκευή του - συχνά - παλαιωμένου δικτύου για την μείωση των απωλειών, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των καλλιεργητών για καλές πρακτικές μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικές ποσότητες νερού. 
 
Στον τουρισμό
 
Στον τουριστικό τομέα καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Μια ξενοδοχειακή μονάδα χρησιμοποιεί νερό για το πλύσιμο των σεντονιών, των πετσετών, για την υγιεινή των ενοίκων κ.α. Επιπρόσθετα, έχει υπολογιστεί ότι ένας καλοκαιρινός επισκέπτης ξοδεύει πολύ περισσότερο νερό σε σχέση με έναν μόνιμο κάτοικο, με αποτέλεσμα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός των τουριστικών περιοχών πολλαπλασιάζεται, να αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση και κατανάλωση νερού.Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν πρακτικές εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλλουν αρκετά στην μείωση της αλόγιστης χρήσης νερού. Η ελεγχόμενη κατανάλωση με συσκευές εξοικονόμησης (π.χ. βρύσες με χρονοδιακόπτη), αλλά και οι εγκαταστάσεις επαναχρησιμοποίησης νερού, το οποίο απαιτεί ελαφριά επεξεργασία, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού. Παράλληλα προωθούνται και πρακτικές εξοικονόμησης με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία των πελατών τους, όπως για παράδειγμα η αλλαγή πετσετών και σεντονιών κάθε δεύτερη μέρα ή όποτε ο πελάτης το επιθυμεί και όχι καθημερινά,όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
 

Δείτε επίσης

Το καλάθι είναι άδειο