Blog

Prosecco ένα διάσημο κρασί

Γράφει η
Το Prosecco μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά είναι ένα εκπληκτικά πολύπλοκο προϊόν. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσα χρειάζεται να ξέρετε για το δημοφιλές ιταλικό αφρώδες κρασί, ώστε να μπορείτε να το πιείτε σαν ειδικός.
Η δημοτικότητα του Prosecco φαίνεται να έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα εδώ και μερικά χρόνια και, καθώς η αγορά αναπτύσσεται, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των παραγωγών,  η ποικιλία των στυλ, καθώς και το μέγεθος των αμπελώνων που φυτεύτηκαν για να ανταποκριθούν στην δημοτικότητά και την ζήτηση του. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για το φαινόμενο αυτής της δεκαετίας!
  
Στην ουσία, το κλειδί για το χαρακτήρα του Prosecco είναι η τοποθεσία, η ποικιλία σταφυλιών και η μέθοδος παραγωγής. Το ιταλικό αφρώδες προέρχεται από τη βορειοανατολική Ιταλία, από μια περιοχή λόφων που έχουν σχήμα τόξου και βρίσκονται στην ενδοχώρα της Βενετίας.
 
Η ποσότητα παραγωγής είναι μεγάλη: Ανέρχεται σήμερα σε 20.000 εκτάρια, ενώ επιπλέον 3,000 εκτάρια προστέθηκαν πέρυσι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση για Prosecco.
 
Ωστόσο, ακόμη και με συνολική έκταση 23.000 εκταρίων, η περιοχή Prosecco είναι μικρότερη από την Champagne, η οποία καλύπτει συνολικά 33.000 εκτάρια. Πρόκειται δηλαδή για μια γαλλική έκταση που είναι κατά ένα τρίτο περίπου μεγαλύτερη σε δυναμικότητα από το Prosecco.
 
Οι καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια των σταφυλιών για το Prosecco είναι οι λόφοι των Asolo (και Montello), Valdobbiadene και Conegliano, και στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας, οι πλαγιές του Cartizze.
 
Επίσης, ζωτικής σημασίας για τη διακριτική φύση του Prosecco είναι η ποικιλία του σταφυλιού .Στην πραγματικότητα, η περιοχή πήρε το όνομά της από αυτό το σταφύλι και μέχρι το 2009 ονομαζόταν Prosecco.  Ωστόσο, δεδομένου ότι οι παραγωγοί αφρωδών οίνων Prosecco στη βορειοανατολική Ιταλία αντιλήφθηκαν ότι μια ποικιλία αμπέλου δεν μπορούσε να οριστεί γεωγραφικά και να προστατευθεί, κατέγραψαν τη λέξη Prosecco ως περιοχή ή  DOC (που σημαίνει Denominazione di Origine Controllata) .
 
Έτσι, πριν από οκτώ χρόνια, η περιοχή παραγωγής καταγράφηκε στην ΕΕ ως «Prosecco DOC», και η ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε για να κάνει το αφρώδες ονομάστηκε Glera - μια κάπως άσχημη λέξη, η οποία, πιστεύεται, είχε σκοπίμως επιλεγεί για να αποθαρρύνει τους παραγωγούς εκτός της περιοχής να χρησιμοποιούν το σταφύλι για να κάνουν αφρώδεις οίνους.
 
  
Η ποικιλία Glera παράγει κρασιά με φυτικό-φρουτώδη χαρακτήρα, συνήθως με αρώματα μήλου και αχλαδιού. Όταν είναι πραγματικά ώριμη, η Glera παράγει επίσης γεύσεις από ροδάκινο και πεπόνι.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι και άλλες ποικιλίες σταφυλιών επιτρέπονται στο Prosecco, όπως το Pinot Bianco, το Pinot Grigio ή το Chardonnay, καθώς και τα τοπικά σταφύλια Bianchetta, Perera και Verdiso, αλλά από το νόμο όλα τα κρασιά Prosecco πρέπει να κατασκευάζονται με τουλάχιστον 85% Glera .
  
Η μέθοδος της παραγωγής Prosecco γενικά παράγει έναν αρωματικό τύπο αφρώδους οίνου, με μια φρουτώδη γεύση, μια ελαφριά γλυκύτητα και έναν ευχάριστο αλλά κυρίως απλό χαρακτήρα. Είναι επίσης ένα αφρώδες κρασί που έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνεται φρέσκο - πολύ λίγα Prosecco θα επωφεληθούν από την παλαίωση.
 
Το καλάθι είναι άδειο