Blog

Σκέψου πέρα από το προφανές . Κάνε τη ζωή σου συναρπαστική!!!

Γράφει η
Η δημιουργική σκέψη είναι απαραίτητη για όλα, από την επίλυση των προβλημάτων μέχρι την προσωπική ολοκλήρωση. Λοιπόν, πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να την καλλιεργήσουμε;
Κάθε μέρα αναμένεται να πάρουμε εκατοντάδες αποφάσεις και να κάνουμε χιλιάδες κρίσεις.Απο το τι θα φάμε για πρωινό  έως και το αν θα αλλάξουμε δουλειά.Το πρόβλημα είναι ότι οι πόροι μας είναι περιορισμένοι - το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις μέσα σε μια μέρα-.Δεδομένης αυτής της τεράστιας πρόκλησης, υιοθετούμε διανοητικές συντομεύσεις για να λειτουργούμε αποτελεσματικά. Είναι μια προσέγγιση που μας διευκολύνει τη ζωή, αλλά μπορεί επίσης να περιορίσει την ανάπτυξή μας ως ανθρώπους.
 
Παράδειγμα οι 101 χρήσεις για ένα κουτάλι
 
Μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη ερώτηση, αλλά τι είναι ένα κουτάλι;Η αυτόματη παραδοχή σας μπορεί να είναι ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο με το οποίο ανακατεύουμε ένα φλιτζάνι τσάι ή καταναλώνουμε τα δημητριακά μας.Δεν έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τις πολλές άλλες χρήσεις που μπορεί να έχει ένα κουτάλι. Τι γίνεται με τη χρήση του για να σκάψει μια τρύπα ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως σφήνα για μια πόρτα ανοικτή.Η σκέψη που μας έρχεται πρώτη είναι μια συνειδητή συντόμευση, δεν χρειάζεται σκέψη και έρχεται στο μυαλό χωρίς προσπάθεια. Είναι ένα στερεότυπο των λόγων για τους οποίους χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι.Παρ' όλα αυτά, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν μερικοί εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να σκεφτούμε πιο δημιουργικά,ξεφεύγοντας από τις πολλές αυτόματες σκέψεις που έχουμε έτοιμες μέσα στο κεφάλι μας.
Το ένα είναι να ανοίξουμε τον εαυτό μας σε μεγαλύτερη κοινωνική ποικιλομορφία - με άλλα λόγια να κάνουμε πράγματα όπως η συναναστροφή ή η ακρόαση ανθρώπων που δεν είναι "ακριβώς όπως εμείς".Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους διαφέρουμε ο ένας από τον άλλο: η ηλικία, η φυλή, η εκπαίδευση, η πόλη στην οποία ζούμε και ούτω καθεξής.
 
Το να ζητάμε να αλληλεπιδράσουμε με κάποιον από διαφορετική κουλτούρα ή περιβάλλον απαιτεί να κάνουμε ένα άλμα έξω από τις ζώνες άνεσής μας. Ακόμα και να φανταστεί κανείς ότι το κάνει αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα.Η διαφορετικότητα δίνει στον εγκέφαλο μια ισχυρή προπόνηση. Και, όπως μια φυσική προπόνηση είναι καλή για το σώμα μας,έτσι και η πρόκληση μπορεί να είναι εξαιρετικά καλή για τον εγκέφαλό μας.
 
Πέρα από το προφανές
 
Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν φίλους με όσους είναι παρόμοιοι με αυτούς - όσον αφορά τις αξίες, τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους.Το σπάσιμο σε αυτές τις συνήθειες μας βοηθά να αμφισβητήσουμε την ευρετική σκέψη που διαμορφώνει τις αυτόματες σκέψεις μας.Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε μια πιο διαφορετική ομάδα ανθρώπων, ο εγκέφαλός τους αναγκάζεται να επεξεργάζεται περίπλοκες και απροσδόκητες πληροφορίες.Όσο περισσότεροι οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, τόσο καλύτερα γίνονται οι ίδιοι για την παραγωγή και επεξεργασία πολύπλοκων και απροσδόκητων πληροφοριών.
 
Αυτό μας εκπαιδεύει να βλέπουμε πιο εύκολα πέρα ​​από το προφανές - ακριβώς το χαρακτηριστικό της δημιουργικής σκέψης -.Σε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη της κοινωνικής ποικιλομορφίας μετρήσαμε την επίδραση στη δημιουργικότητα ζητώντας από τους συμμετέχοντες να παράγουν πρωτότυπα ονόματα για ένα νέο εμπορικό σήμα ζυμαρικών. Τους δόθηκαν τα υπάρχοντα ονόματα ζυμαρικών ως παραδείγματα.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με τα στερεότυπα ήταν πιο δημιουργικοί.Στηρίχθηκαν λιγότερο στις γνώσεις που βασίζονταν στην ευρεσιτεχνία, οι οποίες ήταν διαθέσιμες στο έργο - παραδείγματα εμπορικών επωνυμιών - και κατέληξαν σε καλύτερες νέες ιδέες. 
 
Άλλες έρευνες έχουν διερευνήσει κατά πόσο μια εμπειρία ζωής στο εξωτερικό ενισχύει τη δημιουργικότητα.Το να ανοίγουμε τον εαυτό μας σε νέες εμπειρίες μπορεί να μας φανεί δύσκολο, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε νέες φιλίες, νέες δεξιότητες και να κάνουμε την ζωή μας πιο συναρπαστική.
 
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για κοινωνική συνοχή, μπορεί να υπάρχουν πραγματικά οφέλη από την υιοθέτηση του νέου και του απροσδόκητου.Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί όχι μόνο να βοηθήσουμε την προσωπική μας ανάπτυξη, αλλά και να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή θέση για να βοηθήσουμε στην επίλυση των διαρκών προβλημάτων της κοινωνίας.
 
 
 
Το καλάθι είναι άδειο